Gemeente ziet caféterras buiten de stadsmuur nu niet zitten

Door Harry Schipper – Café de Belofte krijgt van de gemeente Harderwijk vooralsnog geen terrasvergunning voor het stuk grasveld aan de buitenzijde van de stadsmuur bij de Smeepoort.

Belangrijk bezwaar tegen de aanleg en exploitatie van een vast horecaterras is dat de historische stadsmuur door de voorgestelde plannen minder goed zichtbaar is

Uitbaatster Cristel Boonen van Café De Belofte in de Smeepoortstraat diende begin dit jaar bij de gemeente haar verzoek in om het grasveldje aan de andere kant van de stadsmuur te mogen omtoveren tot een horecaterras. Tijdens de coronaperiode had ze daarvoor van de gemeente wel tijdelijk toestemming en dat was goed bevallen.

Met haar verzoek wilde Boonen erachter komen wat er wel en wat er niet mogelijk was. Ze stelde daarom voor om op het horecaterras ook een speeltoestel voor kinderen te plaatsen, alsmede een pergola-achtige palenconstructie voor het ophangen van verlichting en schaduwdoeken, bloembakken en een omzoming van het terras met een lage haag, ongeveer net zoals bij haar overbuurman Brasserie De Bank.

Hoewel haar verzoek op het gemeentehuis aanvankelijk met enthousiasme werd ontvangen, bleken er bij nader inzien toch haken en ogen aan te hangen. Waar bij andere horecagelegenheden het terras vrijwel altijd rechtstreeks gekoppeld is aan het horecapand, of, zoals op de Markt, Vischmarkt en aan de Strandboulevard er direct tegenover ligt, is dat hier niet het geval. Ook is het nu openbare groen straks niet meer voor iedereen zomaar toegankelijk en komen er naast tafeltjes en stoeltjes nog eens allerlei andere voorzieningen, zoals een terrasvloer en bouwkundige voorzieningen.

Het dagelijks bestuur van de gemeente komt na afweging van alle voors en tegens nu tot de conclusie dat het terras met al haar voorzieningen ‘afbreuk doet aan de bestaande kwaliteit van de locatie’: “Ze hebben een te grote impact op de historische omgeving, de groenstructuur, de stedenbouwkundige opzet en de stadsmuur en voldoen niet aan redelijke eisen van welstand”. Het grasveld en de monumentale boom die er  nu staan, maken ook nog eens deel uit van de ‘hoofdgroenstructuur’ van de stad.

Wat nog een rol kan spelen is de vaststelling van de Binnenstadsvisie 2031 door de gemeenteraad. Volgende maand staat al het debat hierover op de planning. De visie is al besproken in een commissievergadering en heeft ook al ter inzage gelegen. Dat leverde onder andere over dit onderwerp al de nodige vragen en zienswijzen op van omwonenden. De gemeente wil volgens de Binnenstadsvisie graag dat de stadsentrees - waartoe de Smeepoort behoort – er goed verzorgd uitzien en voorzien zijn van een aantrekkelijk straatbeeld. Eén vraag die speelt is wat er aantrekkelijker is: het grasveld bij de Smeepoort in de toekomst benutten voor het zogeheten fietsparkeren, óf op die plek een ongetwijfeld gezellig caféterras.

Een definitief besluit is daarom nog niet door de gemeente genomen, al staan met het huidige ‘principebesluit’ de meeste seinen voor De Belofte al wel op oranje…

Cristel Boonen reageert vandaag in een eerste reactie teleurgesteld op de beslissing van de gemeente. “Ja, dit is natuurlijk heel jammer. Vooral omdat het juist niet onze bedoeling is om afbreuk te doen aan het aanzicht van de stadsmuur. Die zouden wij  in onze plannen juist graag extra mooi willen laten uitkomen”. De cafébazin gaat nu eerst het principebesluit nader bestuderen. Ze is erg benieuwd naar hoe met name de Harderwijkse raadsleden tegen haar voorstel aankijken. 


Cafe de Belofte Harderwijk