Gemeente wil tekorten De Roef gladstrijken met nieuwe donatie van 261 mille

Harry Schipper – De gemeente Harderwijk wil exploitant stichting MFC Harderwijk van wijkcentra De Roef en De Kiekmure een eenmalige extra subsidie geven van ruim 261 duizend euro en garant te staan voor nog eens 67.500 euro.

De extra subsidie is bedoeld om alle ontstane geldtekorten over de jaren 2022 en 2023 glad te strijken, zodat het vorig jaar nieuw aangetreden stichtingsbestuur met een schone lei aan haar taak kan beginnen

De garantstelling van 67 mille stelt het nieuwe stichtingsbestuur in staat om voorgenomen huurverhogingen vanaf september, tot wel veertig procent hoger, uit te stellen, tot nadat er eerst gesprekken zijn gevoerd met alle betrokken huurders.

Burgemeester en wethouders van Harderwijk stellen dat voor aan de gemeenteraad. Die besloot een half jaar geleden nog dat De Roef voor dit en komend jaar uit moet zien te komen met een half miljoen euro. Op dat moment was nog niet duidelijk dat de resultaten over 2022 zo flink in het rood uitkwamen.

De nieuwe extra subsidie is volgens wethouder Sociaal Domein en Gezondheid Maarten Reckman nodig om het tekort aan te zuiveren. Dat kwam pas recent aan het licht, nadat het nieuwe stichtingsbestuur eindelijk de achterstallige boekhouding van de wijkcentra op orde had weten te brengen. Daaruit bleek volgens Reckman dat de exploitatie flink verlies draaide.  “Het was al langer duidelijk dat er eerst financieel orde op zaken moest worden gesteld. Destijds waren teveel onduidelijkheden over de financiën reden om het vertrouwen in het oude bestuur op te zeggen. Het tekort over 2022 zagen we dus al aankomen, maar nu weten we pas om hoeveel het gaat. Dat komt nu dus uit op 235 duizend euro. En ook over 2023 is er negatief gedraaid, naar verwachting nog eens 26 duizend euro. Dat bedrag valt mee, omdat er ook meevallers waren. Onder andere 25 duizend euro omdat De Roef en De Kiekmure toen energiesubsidie kregen”.

Bij het uitpluizen en op orde brengen van de boekhouding van het oude bestuur stuitte de nieuwe penningmeester op flink wat onvolkomenheden. Zo was er een enorme achterstand in de administratie en bleken er nog flink wat facturen niet te zijn ingeboekt. Zoveel zelfs, dat de accountant helemaal opnieuw moest beginnen met zijn controle. Bovendien kwam achterstanden bij de facturatie van zaalhuur en servicekosten aan het licht, evenals een kastekort van zevenduizend euro. Er waren ook achterstanden die te maken hadden op de invordering van onbetaalde huur en zaten er verschillen in de financiële administratie en de verhuuradministratie.

Verder was verzuimd om teruggave energiebelasting aan te vragen voor zowel 2022 als 2023. En er waren reserves aangesproken die eigenlijk bedoeld waren voor groot onderhoud aan De Kiekmure. In plaats daarvan werden ze gebruikt om tekorten te dekken in de lopende begroting van De Roef.

Het stichtingsbestuur heeft in december haar huurders geïnformeerd dat de huurtarieven van De Roef omhoog moeten om alle kosten te kunnen dekken. Dat leidde aanvankelijk tot flinke onrust onder de huurders. “Die communicatie had beter gekund”, stelt de wethouder nu. Hij zegt wel dat indexatie van de huurtarieven nodig is, vooral omdat indexatie de jaren ervoor ook niet heeft plaatsgevonden. “Voor de  huurders met een vast contract, zoals de huisartsen en stichting De Maretak,  gaat het om verhogingen van ergens tussen de twee en achttien procent. Die achttien procent is vooral omdat kosten als het schoonhouden van de algemene ruimten, zoals gangen en toiletten, daar nog niet in waren verwerkt”.

Inmiddels is het stichtingsbestuur volop bezig om met de huurders gesprekken te voeren. Wethouder Reckman stelt nu het stichtingsbestuur voor om de al aangekondigde huurverhoging 2024 nog niet volledig door te voeren, maar die te beperken tot een eerste indexatie. Hij ziet het liefst dat het stichtingsbestuur volgend jaar met de huurders bespreekt waar nog ruimte zit in verhoging van tarieven, vergeleken met andere huurtarieven in Harderwijk. Hij wil in oktober dit jaar met de gemeenteraad het beleid van de wijkcentra evalueren en een doorkijk bieden naar de toekomst.

Het stichtingsbestuur zelf heeft al naar de gemeente aangegeven dat de huren van De Roef lager zijn dan vergelijkbare ruimten elders in Harderwijk. Het voornemen is dan ook om die tarieven gelijk te trekken. Een fout die ook is gemaakt en ook hersteld moet worden is dat de doorbelaste servicekosten niet alleen niet kostendekkend zijn, maar dat ook nog eens is verzuimd om hierover BTW te heffen. Verder wil het stichtingsbestuur aan zaalhuurders geen extra kortingen meer verlenen en ook de zaalhuren voortaan indexeren.

Het stichtingsbestuur gaat ook de energiekosten in haar begroting opnemen. Hoewel De Roef is opgeleverd als een BENG, een ‘Bijna EnergieNeutraal Gebouw’, blijkt het wijkcentrum tóch hoge energielasten te hebben. Dat komt vooral doordat de zonnepanelen op het dak in de winterperiode minder energie leveren dan was berekend.

Wethouder Reckman verwacht dat de komende tijd er meer zalen van De Roef verhuurd gaan worden. “De negatieve uitstraling door alle financiële perikelen ligt straks achter ons. Ondertussen staat De Roef met haar concept van positieve gezondheid volop in de belangstelling. Landelijke belangstelling zelfs: al meerdere regionale en landelijke organisaties hebben een bezoek aan De Roef gebracht”.