Gemeente wil bewoners in azc niet helpen met hun trage wifi

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk gaat bewoners op het azc niet helpen om de beschikbaarheid van wifi op het azc te verbeteren.

Zowel bewoners als vrijwilligers op het azc klagen al geruime tijd over het trage wifi-signaal waardoor ze niet of nauwelijks kunnen internetten of contact maken het thuisfront

De kwestie werd aanhangig gemaakt bij leden van de PvdA-fractie, die vervolgens de klachten aankaartte bij zowel locatiemanager Zabda van het azc als het Harderwijkse college van burgemeester en wethouders. Met daarbij de vraag of B en W bereid zijn om samen met het COA onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de bewoners van het azc toereikende bandbreedte te bieden.

Zabda erkent het probleem van de trage wifi op het asielzoekerscentrum. Hij laat weten dat hij samen met de ICT-afdeling van het COA er ‘alles aan heeft gedaan wat binnen onze mogelijkheden ligt om aan onze norm te voldoen’. Zabda erkent dat het natuurlijk mogelijk is om de wifi-verbinding verder te verhogen, ‘maar daar zijn hoge kosten aan verbonden’. Van de ICT-medewerkers kreeg de azc-locatiemanager de opmerking dat hoe beter de wifi is, hoe meer de verbinding belast wordt, waarmee de beschikbare bandbreedte per bewoner toch weer daalt.

B en W motiveren hun besluit om de bewoners op het azc niet te hulp te schieten door te stellen dat het azc beheerd en geëxploiteerd wordt door het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers, dat onder de verantwoordelijkheid valt van het ministerie van Justitie en Veiligheid. En dat het COA ‘haar eigen afwegingen maakt voor de inzet van financiële middelen in relatie tot de faciliteiten die ze biedt’.

‘Net als bij het St Jansdal of Sonnevanck treden wij als college van B en W niet in de bedrijfsvoering van de organisatie en de mate waarin wifi beschikbaar zou moeten zijn’, zo laten B en W weten.