Gemeente nieuwsberichten week 41

Met deze week: Positieve inbreng tijdens eerste stadsgesprek Maand van Burgerschap, wijzigingen in de kinderopvang vanaf 2018 en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Positieve inbreng tijdens eerste stadsgesprek Maand van Burgerschap

Op dinsdag 3 oktober vond het eerste stadsgesprek tijdens de Maand van Burgerschap in de Rietmeen plaats. Na het welkomstwoord door burgemeester Harm-Jan van Schaik namen ruim 50 inwoners plaats aan de gesprekstafels. In het kader van het thema ‘Bruggen slaan naar de toekomst’ droegen de betrokken inwoners diverse onderwerpen aan over hun leefomgeving. Hieruit zijn vijf thema's ontstaan; verkeersveiligheid, zorg en wonen in de wijk, relatie tot de gemeente, fysieke toegankelijkheid en inrichting van de openbare ruimte.

Burgerschap gemeente Harderwijk
 
Positieve ideeën
In het vervolggesprek over de vijf thema’s was er grote belangstelling voor zorg en wonen in de wijk. Er werden concrete ideeën aangedragen. Zo zien de inwoners een prominentere rol voor de gemeente als het aankomt op wonen en zorg in de wijk. Ook de verkeersveiligheid in de wijken kwam uitvoerig aan bod. Om dat te vergroten, is een bewustwordingscampagne aangedragen. Dit door te beginnen met verkeerslessen op de basisscholen. Ook het belonen van goed gedrag in combinatie met handhaving werd genoemd. Verder stelt men een persoonlijke benadering vanuit de gemeente op prijs, door zowel ambtenaren als raadsleden.
 
Na de stadsgesprekken
Na afloop van het stadsgesprek werden afspraken met inwoners gemaakt om mee te praten over onderwerpen die de komende vier jaar aandacht verdienen in de gemeente. Zij ontvangen vanaf november een uitnodiging voor een vervolggesprek. De uitkomst van de stadsgesprekken kan de gemeenteraad gebruiken voor de strategische raadsagenda van de komende raadsperiode 2018-2022.
 
Aanmelden stadsgesprek
Op woensdag 11 oktober vindt het tweede stadsgesprek in de Kiekmure plaats. Het laatste stadsgesprek is op dinsdag 24 oktober in het Havenkwartier. De stadsgesprekken starten om 19.30 uur (inloop 19.00 uur). Een aantal inwoners, willekeurig geselecteerd, heeft een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Als u geen uitnodiging heeft ontvangen en graag wil deelnemen, dan kunt u zich aanmelden via het formulier op www.harderwijk.nl/harderwijkzijnwijsamen

Uitnodiging Gezondheidsdag

Op maandag 23 oktober tussen 09:00 en 12:00 uur is er in Zorgcentrum de Aanleg aan Albert Verweijplein 30 voor senioren uit de wijk Stadsdennen een gezondheidsdag.
 
Elke bewoner van boven de 60 jaar in de wijk Stadsdennen wordt geïnformeerd over sport, bewegen en gezondheid. De organisatie is in handen van  ZorgDat, de Gelderse SportFederatie en de gemeente.
 
De aanwezigen kunnen lokale aanbieders op het gebied van sport, bewegen en gezondheid ontmoeten. Er is informatie en advies over sporten en bewegen als senior. Maar er zijn ook workshops of een fit-test (bloeddruk, reactiemeting, coördinatiemeting en nog veel meer). De koffie of thee zijn gratis.
 
Vragen en informatie over deze dag: Maritha van Huizen, ZorgDat, 0341-434656 

GGD Noord- en Oost-Gelderland start Kindermonitor 2017

GGD Noord- en Oost-Gelderland is vanaf 2 oktober met een grootschalig vragenlijstonderzoek gestart in de regio Noord- en Oost-Gelderland. Alle ouders van 0- tot 12-jarige kinderen hebben per e-mail een uitnodiging voor de Kindermonitor ontvangen van het consultatiebureau, Centrum voor Jeugd en Gezin of de basisschool. Deelname aan de Kindermonitor is vrijwillig en anoniem.
De vragenlijst gaat over verschillende thema’s. Bijvoorbeeld voeding, bewegen, weerbaarheid, slapen en het gebruik van (social) media. Maar ook de opvoeding komt aan bod.
 
De resultaten van de Kindermonitor 2017 zijn in de loop van 2018 bekend. Met die resultaten kunnen de gemeenten hun jeugd(gezondheids)beleid en activiteiten beter laten aansluiten bij de behoeften en vragen van ouders en kinderen. Informatie: www.ggdnog.nl

Voorlichting lood in de bodem

Het Gelders Ondergrond Overleg, bestaande uit een vertegenwoordiging van alle Gelderse gemeenten, waterschap en Bodemplus zijn met de GGD een voorlichtingscampagne gestart over lood in de bodem. Het RIVM heeft in 2015 op basis van een onderzoek geconstateerd dat zelfs bij een relatief lage blootstelling aan lood, schade aan de gezondheid van jonge kinderen kan optreden.

Op verschillende plekken in de provincie Gelderland kan er (nog) lood in de bodem zitten. In onze gemeente is geen sprake is van overschrijding van de aanvaardbare norm. Verder controleren wij bij nieuwbouw en andere infrastructurele werkzaamheden altijd de bodem. We gebruiken grond/zand die voldoet aan de eisen voor de beoogde bestemming. Er ligt in het Huis van de Stad een folder ‘Lood in de bodem’ klaar over tips om risico's te beperken. Het is een actie die heel Gelderland betreft. Voor meer informatie verwijzen we u naar de GGD.

Raadsinformatie

Openbare vergadering Commissie Ruimte 26 oktober 2017 
 
De commissie Ruimte vergadert op donderdag 26 oktober a.s. Aanvang 19.30 uur.  
Op de agenda staat o.a. het onderwerp “concept-woonvisie”. U bent van harte welkom. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. 

Wie verdient dit jaar het jeugdlintje van Harderwijk?

De gemeente Harderwijk zoekt helden in de leeftijd van 6 tot en met 23 jaar die in aanmerking komen voor het jeugdlintje 2017. Het jeugdlintje is een onderscheiding voor een jonge inwoner van de gemeente die zich op opvallende wijze heeft ingezet voor anderen of voor de gemeente Harderwijk. Denk aan een bijzondere prestatie, het gedurende langere tijd bieden van vrijwilligershulp, het zich inzetten voor een goed doel of het zich op een andere wijze belangeloos inzetten voor de gemeenschap. Met het jeugdlintje waardeert de gemeente jongeren die zich actief voor de gemeenschap inzetten en een voorbeeld voor anderen zijn.
 

Aanmelden
Kent u iemand die hiervoor in aanmerking komt? Meld hem of haar dan voor 4 november aan. Stuur een goed onderbouwde voordracht indien mogelijk compleet met foto’s of filmpjes aan [email protected]. Vermeld bij de aanmelding altijd de naam, de geboortedatum en de woonplaats van degene die je nomineert. Een deskundige jury beoordeelt alle nominaties. Eind november wordt het jeugdlintje 2017 uitgereikt. 

Wijzigingen in de kinderopvang vanaf 2018

Peuterspeelzalen worden kinderdagverblijven. Dat is geregeld in een wijzing van de landelijke Wet Kinderopvang die op 1 januari 2018 ingaat. Dit betekent ook dat peuterspeelzalen moeten gaan voldoen aan de kwaliteitseisen die gelden voor kinderdagverblijven. Ook voor ouders/verzorgers met een kind op de peuterspeelzaal verandert er iets. Zo wordt de ouderbijdrage voor de peuterspeelzaal afhankelijk van de hoogte van het inkomen en wordt de peuterspeelzaal voor de meeste ouders goedkoper. Zij hebben namelijk vanaf 1 januari 2018 mogelijk recht op kinderopvangtoeslag of een gemeentelijke bijdrage via de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf.
 
Kinderopvangtoeslag via Belastingdienst
Staat het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang (BSO) of de gastouder van uw kind ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang? Dan kunt u onder voorwaarden een deel van de kosten terugvragen bij de Belastingdienst. Dit heet kinderopvangtoeslag. Vanaf 2018 geldt deze toeslag dus ook voor het peuterspeelwerk. De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van uw inkomen en het aantal kinderen dat naar de opvang gaat. Alle informatie over de kinderopvangtoeslag vindt u op de website toeslagen.nl  U kunt hier ook een proefberekening maken.
 
Gemeentelijke bijdrage via peuterspeelzaal of kinderdagverblijf
Heeft u geen recht op kinderopvangtoeslag, maar maakt uw kind tussen de 2 en 4 jaar oud gebruik van peuterspeelwerk? Dan kunt u vanaf 1 januari 2018 onder voorwaarden een bijdrage in de kosten voor peuterspeelwerk aanvragen bij uw peuterspeelzaal of kinderdagverblijf, mits de gemeente daar afspraken mee heeft gemaakt. De gemeente heeft hiervoor afspraken gemaakt met de Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk en is daarover in gesprek met enkele kinderopvangorganisaties. De toeslag geldt voor maximaal 2 dagdelen van 3,5 uur peuterspeelwerk per week (40 schoolweken) en wordt rechtstreeks uitgekeerd aan uw peuterspeelzaal of kinderdagverblijf. De hoogte van de toeslag wordt onder andere berekend aan de hand van een zogenoemde ‘Inkomensverklaring’, die u kunt opvragen bij de Belastingdienst.
 
Overgangsregeling
Ouders/verzorgers van kinderen, die nu gebruik maken van peuterspeelwerk en vóór 1 mei 2018 naar de basisschool gaan, kunnen de vaste bijdrage per maand (prijspeil 2017) bij de Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk blijven betalen.
 
Meer informatie: www.veranderingenkinderopvang.nl en www.harderwijk.nl

Rijvaardigheidsritten 65+

Op donderdag 2 november 2017 organiseert Veilig Verkeer Nederland (afd. Harderwijk en Hierden) weer een rijvaardigheidsritten voor 65-plussers. U kunt dan uw rijvaardigheid laten controleren en eventueel bijspijkeren. Dit geldt voor uw theoretische kennis en uw praktische rijvaardigheden. Op de theorieavond worden verkeersregels behandeld en op de praktijdag geoefend. De trainingen vinden plaats in de ‘Kiekmure’, Tesselschadelaan 1. 

Wanneer?

Theorieavond: woensdag 1 november, aanvang 19.30 uur.
Praktijkdag: donderdag 2 november.
 
Voor deelname wordt een eigen bijdrage van 15 euro gevraagd. U wordt verwacht in uw eigen auto, die verzekerd is. Ook een geldig rijbewijs is verplicht.
 
Aanmelden
Vul onderstaande gegevens in en stuur de bon naar Veilig Verkeer Nederland, t.a.v. Henny Sneevliet, Hoenderkamp 4, 3848 AS Harderwijk, tel. 06 46 14 02 55. Of mail onderstaande gegevens naar [email protected]
 
Rijvaardigheid ouderen 

Fietsverlichtingsacties

Dit jaar vinden er in de gemeente Harderwijk een reeks campagnes plaats om fietsers met betere verlichting de donkere dagen in te laten gaan. Dit alles om hen beter zichtbaar te maken voor het overige verkeer en daardoor de veiligheid te verhogen.
 
Allereerst heeft de gemeente ook dit jaar samen met de lokale rijwielhandelaren op vrijdag 13 oktober a.s. een fietsverlichtingsdag georganiseerd. Op die dag kunnen fietsers bij de aangesloten rijwielhandelaren vanaf 14:00u kosteloos eenvoudige reparaties aan hun fiets laten uitvoeren.

Lees ook: Gratis uw fietsverlichting maken
 
Daarnaast houdt het Repair Café Harderwijk op vrijdagochtend 20 oktober a.s. een extra reparatiebijeenkomst in wijkontmoetingscentrum De Aanleg. In samenwerking met de ANWB Fietsverlichtingsactie wordt dan speciale aandacht besteed aan het checken en repareren van fietsverlichting, remmen etc. Ook ouderen worden uitgenodigd om hun rollator of rolstoel te laten nakijken en herstellen.
 
Tot slot vindt er in Harderwijk op zaterdag 21 oktober a.s. de ‘Light it up” actie plaats. Met deze actie, georganiseerd door ROV Oost-Nederland, wordt er fietsverlichting uitgedeeld aan het uitgaanspubliek in het centrum om ervoor te zorgen dat steeds meer jongeren met fietsverlichting fietsen en zo veilig deelnemen aan het verkeer Het is bij de laatste actie de bedoeling dat verlichting vooral bij jongeren de nieuwe norm wordt en als gemakkelijk gezien wordt.  

Wijzigingen in de kinderopvang vanaf 2018

Peuterspeelzalen worden kinderdagverblijven. Dat is geregeld in een wijzing van de landelijke Wet Kinderopvang die op 1 januari 2018 ingaat. Dit betekent ook dat peuterspeelzalen moeten gaan voldoen aan de kwaliteitseisen die gelden voor kinderdagverblijven. Ook voor ouders/verzorgers met een kind op de peuterspeelzaal verandert er iets. Zo wordt de ouderbijdrage voor de peuterspeelzaal afhankelijk van de hoogte van het inkomen en wordt de peuterspeelzaal voor de meeste ouders goedkoper. Zij hebben namelijk vanaf 1 januari 2018 mogelijk recht op kinderopvangtoeslag of een gemeentelijke bijdrage via de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf.
 
Kinderopvangtoeslag via Belastingdienst
Staat het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang (BSO) of de gastouder van uw kind ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang? Dan kunt u onder voorwaarden een deel van de kosten terugvragen bij de Belastingdienst. Dit heet kinderopvangtoeslag. Vanaf 2018 geldt deze toeslag dus ook voor het peuterspeelwerk. De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van uw inkomen en het aantal kinderen dat naar de opvang gaat. Alle informatie over de kinderopvangtoeslag vindt u op de website toeslagen.nl  U kunt hier ook een proefberekening maken.
 
Gemeentelijke bijdrage via peuterspeelzaal of kinderdagverblijf
Heeft u geen recht op kinderopvangtoeslag, maar maakt uw kind tussen de 2 en 4 jaar oud gebruik van peuterspeelwerk? Dan kunt u vanaf 1 januari 2018 onder voorwaarden een bijdrage in de kosten voor peuterspeelwerk aanvragen bij uw peuterspeelzaal of kinderdagverblijf, mits de gemeente daar afspraken mee heeft gemaakt. De gemeente heeft hiervoor afspraken gemaakt met de Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk en is daarover in gesprek met enkele kinderopvangorganisaties. De toeslag geldt voor maximaal 2 dagdelen van 3,5 uur peuterspeelwerk per week (40 schoolweken) en wordt rechtstreeks uitgekeerd aan uw peuterspeelzaal of kinderdagverblijf. De hoogte van de toeslag wordt onder andere berekend aan de hand van een zogenoemde ‘Inkomensverklaring’, die u kunt opvragen bij de Belastingdienst.
 
Overgangsregeling
Ouders/verzorgers van kinderen, die nu gebruik maken van peuterspeelwerk en vóór 1 mei 2018 naar de basisschool gaan, kunnen de vaste bijdrage per maand (prijspeil 2017) bij de Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk blijven betalen.
 
Meer informatie: www.veranderingenkinderopvang.nl en www.harderwijk.nl

Aanvragen omgevingsvergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 23-9-2017 Stobbeweg 15: kappen 1 boom
  • 22-9-2017 Geitekamp 66: dakkapel (voor en achterzijde)
  • 26-9-2017 harderweide kv. 12 (Goudsbloemdreef 17 concept): woning in strijd regels ro
  • 25-9-2017 harderweide kv. 17 (Madeliefdreef 24 concept): woning
  • 28-9-2017 Hoofdweg 2: reclame (1 uiting)
  • 28-9-2017 Horlosebrink 12 (concept): woning
  • 2-10-2017 Lorentz III (Belstraat 5 en 7 concept): nieuwbouw distributiecentrum
  • 2-10-2017 Alberdingk Thijmlaan 4: uitbreiden woning
  • 29-9-2017 Snelliusstraat 17: overkapping
  • 2-10-2017 Gruttomeen 70: dakkapel (voorzijde)
  • 2-10-2017 Weisteeg 5: uitbreiden woning
  • 30-9-2017 Zuiderzeestraatweg 98: woning
  • 3-10-2017 Ceintuurbaan 4 49: kappen 1 boom
  • 30-9-2017 Parallelweg 26 90: kappen 2 bomen
  • 29-9-2017 Stephensonstraat 2: inrit
  • 2-10-2017 Donkerstraat 27: verbouwen rijksmonument
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
Tegen ingekomen aanvragen kunt u geen bezwaar indienen. Dat is pas mogelijk nadat een besluit op de aanvraag is genomen.
 
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
  • 29-9-2017 Goudsbloemdreef 25 (kv. 16): woning
  • 29-9-2017 Weisteeg 5: kappen 3 bomen
  • 2-10-2017 Korhoenlaan 1-125: kappen 5 bomen
  • 2-10-2017 Duinweg 14: kappen 10 bomen
  • 2-10-2017 Parallelweg 26-14: kappen 6 bomen
  • 2-10-2017 boekhorstlaan: reclame op uitkijktoren
  • 3-10-2017 Van Heemskercklaan 1: carport in strijd regels ro
  • 3-10-2017 Markt 15: parasols en terrasschermen in strijd regels ro
  • 4-10-2017 Parallelweg 26-143: kappen 6 bomen
  • 5-10-2017 Alberdingk Thijmlaan 17: overschrijding toegestane m2 aan bijgebouwen in strijd regels ro
  • 6-10-2017 Burg De Meesterstraat 11: reclame (1 uiting)
  • 2-10-2017 Robbenzand 85 (kv. G): woning 
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure
  • Schoenmakersstraat 13: aanbouw aan gemeentelijk monument; 17-11-2017
  • Noordereiland 10 woningen: 10 woningen; 29-11-2017
  • Rabbistraat 39: verbouwen woning tegen rijksmonument in strijd regels ro; 21-12-2017
  • Harderweide kv. 2 (Paardenbloemdreef 27 concept): woning; 16-11-2017
  • Lorentz 3 (Archimedestraat 5 concept): bedrijfspand in strijd regels ro; 25-11-2017
  • Jonkheer Sandberglaan 34: uitbreiden woning in strijd regels ro; 28-11-2017
  • Emdenmeen 4 en 32, Revalmeen 10: splitsen woningen in strijd regels ro; 20-11-2017 - Brinkvelden fase 2: 23 woningen; 2-11-2017
Sloopmeldingen ODNV
Onderstaande melding(en) sloop/asbest is/zijn afgehandeld:
  • Op 26-09-2017: Sloopmelding P.C. Boutenslaan 13, 3842 BA in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning.
  • Op 13-09-2017: Sloopmelding Wouterskampen 96, 3849 BC in Hierden, voor het verwijderen van asbest uit een woning..
Reparaties aan riool Nassaulaan, Engelserf en Laan 1940-1945
 
Van 16 tot en met 20 oktober wordt op verschillende plaatsen in de stad het riool gerepareerd. Dankzij de toegepaste methode, het aanbrengen van een kunststof kous in de riolering, kan de wegverharding blijven liggen en is de overlast zo beperkt mogelijk. Het riool kan na de reparatie weer vele jaren mee. Aannemer Insituform verzorgt de reparaties en informeert schriftelijk de direct aanwonenden over de gang van zaken.
 
Maandag 16 oktober wordt in de parallelweg van de Nassaulaan tussen de Bosschalaan en Bondamlaan de riolering gerepareerd. De parallelweg is dan afgesloten.
 
Dinsdag 17 oktober is van 7.00 uur tot 12.00 uur het Engelserf vanaf de Oranjelaan tot aan de Middenlaan aan de beurt en wordt afgesloten voor het doorgaande gemotoriseerde verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel passeren. De afsluiting geldt voor beide richtingen. Tussen 11.00 en 18.00 uur is de Nassaulaan afgesloten vanaf de Deventerweg tot aan de Mecklenburglaan. Deze afsluiting geldt ook voor beide richtingen. De bus route wordt van 11.00 tot 18.00 uur omgeleid.
 
Woensdag 18 tot en met vrijdag 20 oktober wordt gewerkt in Laan 1940-1945. Vanaf de Vogelstraat tot aan de Zeestraat is deze weg afgesloten.
 
Winkelcentrum Tweelingstad blijft vanaf de Nassaulaan/Deventerweg bereikbaar voor alle verkeer. Doorgaand verkeer op Engelserf, Veldkamp, Nassaulaan wordt omgeleid via de Ceintuurbaan. Omleidingen worden ter plaatse aangegeven.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer G. de Vries van de gemeente Harderwijk tel: 0341-411 911.
 
Concept-subsidieregeling Peuterspeelwerk Harderwijk
Burgemeester en wethouders zijn van plan om een subsidieregeling voor peuterspeelwerk vast te stellen voor kinderen tussen 2 en 4 jaar, van ouders of verzorgers zonder recht op Kinderopvangtoeslag. De subsidieaanvragen lopen via de aanbieders van peuterspeelwerk. In het artikel over de wijzigingen in de kinderopvang op deze pagina leest u hier meer over. De concept-subsidieregeling met bijbehorende stukken liggen vanaf 11 oktober 2017 ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis, Havendam 56 te Harderwijk.

De regeling kunt u ook downloaden via de website www.harderwijk.nl. Belanghebbenden kunnen tot 8 november 2017, mondeling of schriftelijk een zienswijze over de voorgenomen subsidieregeling bij burgemeester en wethouders indienen. Meer informatie bij Sylvia Rijnbeek via [email protected] of telefoonnummer: 0341-411911.