Gemeente nieuwsberichten week 39

Met deze week: Wat wordt de nieuwe invulling van De Wellen?, Week van de Opvoeding, Stadsgesprekken Maand van Burgerschap.

Wat wordt de nieuwe invulling van De Wellen?

Wat zou het mooi zijn als het gebied De Wellen het Waterfront, de nieuwe boulevard en het opgeknapte Plantagepark op een verrassende en passende wijze met elkaar verbindt. Met de prachtige historische stadsmuur in de rug en een weids uitzicht over het Wolderwijd, zijn er vele mogelijkheden. Maar wat dan precies? Uw ideeën en voorstellen zijn welkom! Stuur voor 7 oktober een mail met uw idee of suggestie naar [email protected]. Een klankbordgroep gaat ermee aan de slag en komt uiteindelijk met een presentatie van drie scenario’s.

De Wellen Harderwijk
 

Breed pleidooi voor hogere vliegroutes Airport Lelystad

De provincie Gelderland heeft o.a met de gemeente Harderwijk bij het rijk aangedrongen op hogere vliegroutes. De provincie en de gemeenten Ede, Wageningen, Barneveld, Nijkerk, Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem, Heerde, Epe, Voorst, Apeldoorn, Zutphen en Brummen maken zich zorgen over de gevolgen van de voorgenomen routes van staatssecretaris Sharon Dijksma. De gemeenten staan niet alleen, ook de Gelderse Natuur en Milieu Federatie (GNMF) is aangesloten. Er is ook gewezen op het belang van een duurzaam toekomstperspectief voor luchthaven Teuge. De gemeenten blijven hierbij inzetten op het handhaven van de B+ route.
 
In een gezamenlijke brief aan de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu benadrukken de Gelderse partijen dat ze de voorgenomen routes nog te laag vinden. Het perspectief voor Teuge is nog onzeker. Aangezien de geplande herindeling van het nationale luchtruim soelaas biedt voor deze knelpunten, vragen de ondertekenaars om meer urgentie en actie hierop. Dit initiatief illustreert de gezamenlijke inzet en belang van de Gelderse partijen. ‘Het is goed dat de Gelderse gemeenten en de provincie samen optrekken. Hierbij zetten we volop in op handhaving van de huidige routes en het verhogen hiervan, zodat de ontwikkeling van Lelystad Airport geen vertraging oploopt’, aldus wethouder Christianne van der Wal. 

Week van de Opvoeding Van 2 tot en met 8 oktober 2017

De Week van de Opvoeding draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders en professionals. Het gaat om het bewust worden en uitspreken van opvoedvragen en vragen rondom het ouderschap die veel ouders hebben. Wat is een goede opvoeding? Wat vind je belangrijk in het ouderschap en wat doet het met je?
 
Het thema van dit jaar is ‘Buiten de lijntjes’. Meer weten over de verschillende  activiteiten die in Harderwijk plaatsvinden? Kijk dan www.harderwijk.nl/weekvandeopvoeding

Uitnodiging bijeenkomst Tiny Houses Harderwijk

Dinsdag 3 oktober vindt in het stadhuis een bijeenkomst plaats over Tiny Houses. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt ongeveer tot 21.30 uur. U bent vanaf 19.15 uur welkom. 

Een Tiny House is een, al dan niet mobiele, woning, kleiner dan 50m2.

De gemeente Harderwijk is bezig met een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden voor Tiny Houses in Harderwijk. De gemeente heeft eerder geïnteresseerden opgeroepen om mee te denken met het onderzoek. Dat verzoek heeft vele reacties opgeleverd.
 
Door de grote belangstelling is een bijeenkomst georganiseerd om geïnteresseerden te informeren en mee te laten denken over Tiny House in Harderwijk. Tijdens deze avond wordt u geïnformeerd over het haalbaarheidsonderzoek en kunt u uw ideeën geven over gemeenschappelijke voorzieningen, de rol van de gemeente en locatietype. Meer informatie: gemeente Harderwijk, Tom Meuwissen, tel. 411 911.
  
Deze week start de campagne SnoepGroente! De campagne stimuleert jeugd om meer groente te eten. Doe je ook mee? Meer info: www.harderwijk.nl/snoepgroente.

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 5 oktober vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Nota sturing en bekostiging jeugdhulp 2018. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. 

Groot onderhoud Deventerweg / Rotonde Nassaulaan tot Ceintuurbaan

Vanwege ‘Groot wegenonderhoud’ start aannemer Van Dalfsen Infra op 2 oktober met het kappen van de bomen aan de Deventerweg. Om deze werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren wordt de weg 3 dagen afgesloten in de periode van maandag 2 tot en met woensdag 4 oktober. Bewoners, busdiensten en hulpdiensten krijgen via verkeersregelaars doorgang. Het kan voorkomen dat hier kort oponthoud door ontstaan.
 
Na het kappen van de bomen wordt gestart met straat- en grondwerkzaamheden naast de rijbaan. Het verkeer krijgt dan weer doorgang, al dan niet met behulp van verkeersregelaars. Deze werkzaamheden nemen circa 6 weken in beslag nemen. Het uitgewerkte plan is in te zien op www.harderwijk.nl/grootonderhoud.
 
Voor vragen omtrent de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de projectleider van de gemeente, dhr. A Verweij via [email protected]

Stadsgesprekken Maand van Burgerschap

Op dinsdag 3 oktober start het eerste stadsgesprek tijdens de Maand van Burgerschap in oktober. Onder het motto ‘Harderwijk Zijn Wij Samen’ voeren inwoners, bedrijven en organisaties uit Harderwijk en Hierden en de gemeente Harderwijk gesprekken met elkaar. Dit doen wij in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Het thema van dit jaar is: ‘Bruggen slaan naar de toekomst’.
 
Het stadsgesprek begint om 19.30 uur (inloop 19.00 uur) op de Rietmeen, Ouverturebaan 1-3 in Harderwijk. Op woensdag 11 en dinsdag 24 oktober krijgen de stadsgesprekken een vervolg in de wijken van Harderwijk en Hierden. Een aantal inwoners, willekeurig geselecteerd, hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Als u geen uitnodiging heeft ontvangen en graag wil deelnemen, dan kunt u zich aanmelden via www.harderwijk.nl/harderwijkzijnwijsamen. 

Hondenstrand gekozen als Stadsidee 2017

Met 1161 van de 3031 uitgebrachte stemmen is het idee om in Harderwijk een Hondenstrand aan te leggen gekozen tot het Stadsidee 2017. Het idee Herbouw Luttekepoort kwam op de tweede plaats met 626 stemmen en het idee om een verkeerstuin op de Rietmeen aan te leggen kreeg 248 stemmen en eindigde op de derde plaats. Vorige week woensdag 20 september feliciteerde Wethouder Jeroen de Jong de initiatiefnemers van het Hondenstrand met hun succes. Zij kunnen nu samen met de gemeente aan de slag met de uiteindelijke inrichting van het strand op een nader te bepalen locatie. Het toegezegde bedrag van 45.000 euro is daarvoor beschikbaar. 

Winnaars stadsidee 2017 Hondenstrand

Loting voor aanvragen nieuwe gedoogverklaring coffeeshop

Op grond van het “Coffeeshopbeleid Harderwijk 2017” is in Harderwijk één gedoogverklaring beschikbaar voor een niet-commerciële coffeeshop, die wordt geëxploiteerd door een stichting. Aanvragen konden vanaf 10 augustus tot en met 20 september 2017 worden ingediend. Op maandag 25 september 2017 heeft de notaris via een loting bepaald welke zeven aanvragen voor het exploiteren  van een niet-commerciële coffeeshop in Harderwijk door de gemeente tegelijkertijd worden beoordeeld.
 
Aanvragen die volledig blijken te zijn, worden inhoudelijk getoetst. Indien de gemeente op basis van deze procedure aan geen van de eerste zeven aanvragers een gedoogverklaring en exploitatievergunning kan verlenen, dan worden de volgende vier aanvragen beoordeeld. Voor een volledige beschrijving van de procedure en de toe te passen criteria verwijzen wij u naar het “Coffeeshopbeleid Harderwijk 2017” op www.harderwijk.nl/coffeeshopbeleid2017 of via www.harderwijk.nl/beleidsregels. 

Aankondiging vergadering Algemeen Bestuur Sociale Dienst Veluwerand

Het algemeen bestuur van Sociale Dienst Veluwerand vergadert op maandag 9 oktober vanaf 16.30 uur in het stadhuis van Harderwijk. De vergadering is openbaar. De agenda en de bijbehorende stukken kunt u vinden op www.socialedienstveluwerand.nl/AB. Informatie: SDV, directiesecretariaat, tel. 0341 462 507.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 10-9-2017 Parallelweg 26-221: kappen 5 bomen
  • 11-9-2017 Julianalaan: telecom mast in strijd regels ro
  • 13-9-2017 Alberdingk Thijmlaan 17: overschrijding toegestane m2 bijgebouwen in strijd regels ro
  • 14-9-2017 Harderweide kv 9 (paardenbloemdreef 13 concept): woning
  • 13-9-2017 Harderweide kv 14 (goudsbloemdreef 21 concept): woning
  • 14-9-2017 Laan Der Verenigde Naties 28: uitbreiden woning in strijd regels ro
  • 14-9-2017 Martinus Nijhoffstraat 29: dakkapel (voorzijde)
  • 11-9-2017 Korhoenlaan 1-125: kappen 5 bomen
  • 14-9-2017 Van Leeuwenhoekstraat 1: gebruik pand in strijd regels ro
  • 16-9-2017 Brassersweg 1: lichtmasten t.b.v. paardenrijbak
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 18-9-2017 Paardenbloemdreef 15 (kv.8): woning
  • 18-9-2017 Couperuslaan 175: uitbreiden woning en plaatsen bijgebouwen
  • 18-9-2017 Korhoenlaan 1-116: van 1 boom
  • 18-9-2017 noordereiland westzijde: damwanden
  • 19-9-2017 Molenweg 47: kappen 10 bomen
  • 19-9-2017 Goudsbloemdreef 23 (kv.15): woning
  • 21-9-2017 Hierdenseweg 27: gevelwijziging
  • 21-9-2017 Deventerweg 2a: strijdig gebruik pand (koffiebranderij en horeca)
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Kennisgeving ontwerp beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht uitgebreide voorbereidingsprocedure
Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voornemens zijn vergunning te verlenen:
  • Keplerstraat 21: veranderen inrichting (milieu). De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 27 september gedurende 6 weken tot en met 8 november ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingebracht. Zij moeten worden gericht aan burgemeester en wethouders. In deze periode kunnen ook zienswijzen mondeling worden ingebracht. Hiervoor wordt een hoorzitting georganiseerd na telefonische afspraak, tel. 411 911. Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als ook een zienswijze is ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en men belanghebbende is.
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
  • Stationsplein 8: reclame; 30-11-2017.
Inwerkingtreding van de welstandsnota Harderwijk 2017, erfgoedverordening Harderwijk 2017, bouwverordening Harderwijk 2010, en reclameverordening Harderwijk 2017 

De raad heeft in haar vergadering van 14 september 2017 de welstandsnota Harderwijk 2017, erfgoedverordening Harderwijk 2017, bouwverordening Harderwijk 2010, en reclameverordening Harderwijk 2017 vastgesteld. De welstandsnota en de verordeningen liggen vanaf vandaag 6 weken ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. U kunt de stukken ook inzien op www.harderwijk.nl/regelgeving. De welstandsnota Harderwijk 2017 treedt op de eerste dag na deze bekendmaking in werking. De erfgoedverordening Harderwijk 2017, bouwverordening Harderwijk 2010, en reclameverordening Harderwijk 2017 treden op de eerste dag na de bekendmaking in het elektronische gemeenteblad op www.overheid.nl in werking. Meer informatie: dhr. M. Bouw, tel. 411 911.
 
Bestemmingsplan Hierden Bosch–Hessenweg 2
De gemeenteraad heeft op 14 september het bestemmingsplan Hierden Bosch-Hessenweg 2 ongewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt, na splitsing van het perceel Hessenweg 2, de bouw van een nieuwe vrijstaande woning mogelijk.
 
Het bestemmingsplan ligt met ingang van 28 september gedurende zes weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend. Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: domein Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00186-0003) kunt u raadplegen via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00186-/NL.IMRO.0243.BP00186-0003) of op www.harderwijk.nl/plannenhierdendorp.
 
Bestemmingsplan Tweelingstad–Partiële herziening regels Bedrijvenpark Sypel
Het bestemmingsplan Tweelingstad–Partiële herziening regels Bedrijvenpark Sypel is onherroepelijk geworden. Het plan (NL.IMRO.0243.BP00185-0002) kunt u raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00185-/NL.IMRO.0243.BP00185-0002) of op www.harderwijk.nl/plannentweelingstad. Informatie: mw. C. van den Bedem, tel. 411 911.
 
Omgevingsvergunning Hierden Dorp – Hoge Varen 32-34
Burgemeester en wethouders hebben een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van een vrijstaande woning op kavel 32/33 en het bouwen van een 2/1 kapwoning op kavel 34.
 
De omgevingsvergunning Hierden Dorp – Hoge Varen 32-34 ligt met ingang van 28 september gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden tegen de omgevingsvergunning beroep aantekenen bij de rechtbank. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of indien u redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft. Informatie: domein Ruimte, dhr. E. de Graaf, tel 411 911.
 
De omgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.PB00201-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.PB00201-/NL.IMRO.0243.PB00201-0002). De omgevingsvergunning is ook in te zien op www.harderwijk.nl/plannenhierdendorp.
 
Uitwerkingsplan Waterfront-Zuid–De Bakens onherroepelijk
Het uitwerkingsplan Waterfront-Zuid-De Bakens is onherroepelijk geworden. Het plan (NL.IMRO.0243.UP00182-0002) kunt u raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl of op www.harderwijk.nl/plannenwaterfront.