Gemeente nieuwsberichten van week 23

Harderwijk doet mee aan de Internationale Hanzedagen 2017, revitalisering sportpark van start, de zevende editie van de sportkaravaan, coffeeshop beleid herzien en de aangevraagde en verleende vergunningen. 

Harderwijk doet mee aan de Internationale Hanzedagen 2017!

Uiteraard laat Harderwijk als Hanzestad van zich horen tijdens de Internationale Hanzedagen in Kampen. Van 15 tot en met 18 juni is Kampen het bruisende middelpunt van allerlei festiviteiten, verschillende markten, muziek, theater, dans, kunst en nog veel meer. Harderwijk laat met trots aan de bezoekers zien wat de stad allemaal te bieden heeft.
 
Harderwijk is tijdens deze Internationale Hanzedagen natuurlijk ook vertegenwoordigd en presenteert zich in Kampen als Culinaire Hanzestad. Harderwijk ligt tijdens deze dagen met een prachtige historische 3-master in de IJssel op een prominente plek vlak bij het hoofdpodium waar onder andere de Common Linnets optreden. De vereniging Levende Historie Harderwijk brengt de geschiedenis van de Hanzestad tot leven in al zijn facetten. Dit jaar komen er 100 Hanzesteden uit 14 landen samen in Kampen waar zij zich op de Hanzemarkt presenteren. De markt is dus een ware smeltkroes van culturen: proef van authentieke Duitse biertjes, geniet van de lekkerste Noorse Zalm en vergaapt u zich aan de klederdracht en handwerken uit de Baltische staten. 
 
De Hanzedagen zijn bijeenkomsten van Europese Hanzesteden. Ieder jaar organiseert één van de Hanzesteden een ontvangst waarbij alle andere Hanzesteden welkom zijn om elkaar te ontmoeten en de steden te promoten.
 
Vier dagen boordevol vertier, mis het niet! Kijk voor het hele programma op hanze2017.nl of like de Facebookpagina ‘Hanze2017’ om de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.

Revitalisering Sportpark De Sypel van start

Op vrijdag 2 juni gaf wethouder Christianne van der Wal het officiële startsein voor de revitalisering van het Sportpark De Sypel. Er werd een projectbord onthuld. De revitalisering draagt bij aan de enorme impuls die de gemeente wil geven aan de sport in het midden van Harderwijk!
 
In het kader van de revitalisering van Sportpark De Sypel zijn er op dit moment voorbereidende werkzaamheden rond het Sypelpad. Hier komen namelijk de nieuwe velden voor hockeyclub de Mezen en een nieuw veld voor Zwart-Wit te liggen. De huidige fietsroute (Sypelpad) komt dan ook niet meer terug maar zal in een latere fase meer richting het zwembad komen te liggen. Door de gefaseerde uitvoering zal deze nieuwe fietsverbinding pas in 2019 worden aangebracht.

Tijdens de werkzaamheden komt er tussen de velden van De Mezen en Zwart-Wit een groen verblijfsgebied voor wandelaars en sporters. Deze route zal eind september gelijktijdig de nieuwe sportvelden gereed zijn. Fietsers worden via bewegwijzering om De Sypel heen geleid.

Sportkaravaan

Op maandag 12 juni ontvlamt wethouder Sport, Christianne van der Wal, het Olympisch vuur om de zevende editie van Sportkaravaan. Dit jaar met het thema de Olympische Spelen. De opening begint om 9.00 uur op het speelveld aan het Klaproospad.
 
De Sportkaravaan is een sportinstuif met jaarlijks wisselende sport- en spelactiviteiten voor kinderen uit de groepen drie en vier van de basisscholen in Harderwijk. De karavaan biedt activiteiten voor tijdens en na schooltijd, zodat kinderen ook na schooltijd makkelijker hun weg vinden naar de dichtstbijzijnde kunstgrasveldjes. Na 15.30 uur is de karavaan geopend voor de hele buurt (op woensdag vanaf 13.00 uur). De scholen in de nabije omgeving van de kunstgrasveldjes zijn uitgenodigd om tijdens schooltijd te komen sporten en spelletjes te doen.
 
De Sportkaravaan is op de volgende speelveldjes te vinden:
Maandag 12 juni      Klaproospad
Dinsdag 13 juni        Frankenspad 
Woensdag 14 juni     Hogepad
Donderdag 15 juni    Muziekpad

Raadsinformatie

Donderdag 15 juni is er geen raads- of commissievergadering.

Besluit Naamgeving

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij, na advies van de commissie Naamgeving, de volgende namen hebben vastgesteld voor de openbare ruimte. En ten behoeve van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) de geometrie heeft vastgesteld van: Molensteeg, Dotterbloempad, Vrouwenzand, Vrouwenzandhof, Breezand.
 
Ten behoeven van de BAG het wijzigen en vaststellen van de geometrie van:
Sleutelbloemdreef, Paardenbloemdreef, Langezand, Langezandhof, Vogelzand, Vogelzandhof, Spaanderbank, Spaanderbankhof, Stationslaan, Horlosebrink.

Nationale Buitenspeeldag

Op woensdag 14 en zaterdag 17 juni organiseert ZorgDat de Nationale Buitenspeeldag in Harderwijk. Op deze dag staan de belangrijke kinderzenders op zwart en kunnen kinderen op straat spelen. In Harderwijk is de Buitenspeeldag al jaren een succes en wij hopen dit jaar weer op veel activiteiten voor kinderen.

Doel van de Nationale Buitenspeeldag is het bevorderen van leefbaarheid en saamhorigheid, maar ook het verbeteren van verkeersveiligheid voor kinderen.
Straten worden voor één dag voor al het verkeer afgesloten; kinderen kunnen onbelemmerd en veilig op straat spelen. 
 
Organiseert u samen met uw kinderen en voor uw kinderen de buitenspeeldag? Meld uw straat dan aan op: www.jantjebeton.nl/buitenspeeldag
Voor algemene ondersteuning waaronder vergunningaanvraag neemt u  contact op met Rinet Brinks van ZorgDat, [email protected]

Vooruitblikbijeenkomst ‘Oog voor elkaar’

Vrijwilligers en mantelzorgers maken samen beleid
 
Dinsdagavond 30 mei vond de vooruitblikbijeenkomst 'Oog voor elkaar' in het stadhuis plaats. Vrijwilligers en mantelzorgers, zowel  individueel als vanuit een organisatie, waren aanwezig om de bouwstenen voor het nieuwe Harderwijkse ‘samenbeleid’ 2018-2021 te bepalen.
 
Wethouder Gert Jan van Noort opende de bijeenkomst. Hij benadrukte het belang van vrijwilligerswerk, mantelzorg en het maatschappelijke initiatief. In verschillende groepen hebben de aanwezigen gewerkt aan thema's. De uitkomsten zijn niet alleen constructief, maar partijen hebben elkaar ook gevonden. De belangrijkste bouwsteen die is gelegd: erkenning. Mantelzorgers en vrijwilligers willen erkend worden, ook door professionele hulpverleners. Verder is er behoefte aan een verbinder, bijvoorbeeld een regiefunctie bij de gemeente. Men weet elkaar beter te vinden, niet alleen voor het gebruik maken van elkaars vrijwilligers maar ook van elkaars kennis. Minder regels of voorwaarden vereenvoudigen het werven van vrijwilligers. Mantelzorgers hebben daarentegen meer grenzen nodig om niet overvraagd te worden. Met deze bijeenkomst is een belangrijke stap gezet naar een inclusieve samenleving, een samenleving voor iedereen waar wij elkaars kwaliteiten zien en benutten.
 
De uitkomsten van de bijeenkomst worden verwerkt in een concept- beleidsnota. De aanwezigen ontvangen de concept nota voordat die wordt vastgesteld. Het resultaat: een breed gedragen en levendige beleidsnota.

Coffeeshopbeleid Harderwijk herzien

Burgemeester Van Schaik heeft besloten om het huidige coffeeshopbeleid te herzien. Het huidige beleid sluit onvoldoende aan bij de actualiteit, jurisprudentie en de landelijke wet- en regelgeving. In de afgelopen periode is uitgebreid onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden voor het herzien van het huidige coffeeshopbeleid en wat daadwerkelijk in het nieuwe beleid moet worden opgenomen.
 
Om te komen tot het nieuwe beleid is informatie gevraagd aan scholen, (verslavings)zorg en (horeca)ondernemers. Ook zijn de uitgangspunten voor de herziening van het coffeeshopbeleid voorgelegd aan de politie en het Openbaar Ministerie. Dit heeft geleid tot het ontwerp ‘Coffeeshopbeleid Harderwijk 2017’. Hierin is de verbinding gelegd met het exploitatievergunningenstelsel met een zogenaamde BIBOB-toets.
 
Eén coffeeshop
In het ontwerp ‘Coffeeshopbeleid Harderwijk 2017’ is het gedogen van één coffeeshop in de stad Harderwijk gecontinueerd. Het uitgangspunt voor de locatie van een coffeeshop is de binnenstad van Harderwijk. Dit heeft te maken met de (maatschappelijke) controle, het al bestaande cameratoezicht en de handhavingscapaciteit van de politie en de gemeente in combinatie met het horecatoezicht. Bepaalde locaties in de binnenstad zijn uitgesloten, zoals de Vischmarkt, het Hortuspark, de Boulevard en de Vuldersbrink.
 
Stichtingsmodel
Harderwijk geeft de voorkeur aan het stichtingsmodel, waarbij de coffeeshop geen winstoogmerk heeft en de nadruk ligt op preventie en voorlichting. De winst wordt dan gebruikt om de organisatie te verbeteren, voorlichtingsactiviteiten te financieren of financiële bijdragen te verstrekken aan organisaties, instellingen of doelen die in het licht van een coffeeshop van maatschappelijk belang zijn. Daarnaast heeft de burgemeester bij het stichtingsmodel de mogelijkheid om in bepaalde gevallen de stichting op te dragen een persoon te vervangen zonder dat de gedoogverklaring gelijk wordt ingetrokken.
 
Vervolgproces besluitvorming
Het ontwerp ‘Coffeeshopbeleid Harderwijk 2017’ ligt vanaf donderdag 8 juni 2017 ter inzage in de Stadswinkel en via www.harderwijk.nl (zie officiële publicatie op deze gemeentepagina).
Gedurende vier weken is het mogelijk een zienswijze in te dienen. Daarna wordt het beleid, al dan niet gewijzigd, door de burgemeester vastgesteld. Vervolgens start de procedure voor het aanvragen van een gedoogverklaring. Belangstellenden kunnen zich melden zodra de start van de procedure formeel kenbaar wordt gemaakt via de gemeentepagina en website.

Aanvragen vergunningen

Aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure):
29-5-2017 Busken Huetlaan 2: uitbreiden Petrakerk in strijd regels ro
25-5-2017 Groentjesweg 4: nokverhoging
23-5-2017 Parallelweg 26-137: kappen 10 bomen
24-5-2017 Waterfront kavel B: woning
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
29-5-2017 Bovenweg 2: verbouwen woning
29-5-2017 Schippersmeen 77: dakkapel (voorzijde)
29-5-2017 Academiestraat 7: veranderen rijksmonument
29-5-2017 Tabaksweg 15: wijzigen gebruik schuur in b&b in strijd regels ro
29-5-2017 Simon Vestdijkstraat 38: dakkapel (voorzijde)
29-5-2017 Zeppelinstraat 1: bedrijfshal en uitrit
29-5-2017 Woldbergerhout 15: kozijn in zijgevel
29-5-2017 Industrieweg 6: wijzigen brandcompartimentering
29-5-2017 Gelreweg 3: gebruik pand in strijd regels ro
30-5-2017 groot sypel: herinrichten sportpark
30-5-2017 Zuiderbreedte 11: reclame (1 uiting)
30-5-2017 Zandlaan 7a: opslagruimte in strijd regels ro
30-5-2017 Robbenzand 73: woning
30-5-2017 Horsterhout: kappen 3 bomen
30-5-2017 Mecklenburglaan 74: inrit
30-5-2017 Korhoenlaan 1-3: kappen 3 bomen
30-5-2017 Luttekepoortstraat 33: uitbreiden woning
30-5-2017 Ceintuurbaan 2-20: 6 dakramen in gem. monument
31-5-2017 Vijhestraat 34: reclame (1 uiting)
31-5-2017 Korhoenlaan 1-143: kappen 4 bomen
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Ontwerp Coffeeshopbeleid Harderwijk 2017

De burgemeester maakt bekend dat hij het voornemen heeft om het ontwerp “Coffeeshopbeleid Harderwijk 2017” vast te stellen. Het ontwerp “Coffeeshopbeleid Harderwijk 2017” ligt vanaf morgen gedurende een periode van 4 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis (van donderdag 8 juni 2017 tot en met woensdag 5 juli 2017). Ook is het ontwerp beleid op www.harderwijk.nl/beleidsregels te raadplegen. 
 
Zienswijzen
Gedurende deze periode is het mogelijk om bij de burgemeester een zienswijze over het beleid in te dienen. Dit kan mondeling of schriftelijk. Voor meer informatie of het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met domein Bestuur en Organisatie, mevr. Groen, tel. 411 911.
 
Ingediende zienswijzen zullen betrokken worden bij de besluitvorming door de burgemeester, die de bevoegdheid heeft tot het vaststellen van het Coffeeshopbeleid.

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding activiteitenbesluit ontvangen:
14-04-2017: Total Packaging Factory B.V., Industrieweg 6, 3846 BC in Harderwijk, voor het oprichten van het bedrijf: vervaardigen van kartonnen en kunststof verpakkingen.
 
En de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
9-05-2017: Kerkplein 4, 3841 EC in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest en het slopen van de bestaande bebouwing.
9-05-2017: Verkeersweg 9, 3842 LD in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning.
23-05-2017: Bovenweg 2, 3849 NK in Hierden, voor het slopen van een woning.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.

Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
Stephensonstraat: bedrijfspand; 13-7-2017

Beheersverordening Lorentz III 2017

De beheersverordening Lorentz III 2017 is op 1 juni door de gemeenteraad vastgesteld. Met de beheersverordening wordt de bestaande ruimtelijke structuur in een juridisch-planologisch kader vastgelegd. Het ruimtelijke beleid voor dit plangebied dat nu is neergelegd in het bestemmingsplan Lorentz-oost, wordt vervangen door deze beheersverordening. De bestaande rechten en plichten blijven in stand  en er worden geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk gemaakt.
 
Het plangebied is globaal gelegen tussen de Newtonweg, Ooster Mheenpad, Kleine Mheenweg en Zuiderzeestraatweg, met dien verstande dat de percelen aan de Zuiderzeestraatweg niet meegenomen worden. Deze percelen zijn al meegenomen in het bestemmingsplan Buitengebied 2014.
 
De beheersverordening Lorentz III 2017 treedt de dag na publicatie in werking en ligt met ingang van 8 juni gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tegen de vaststelling van de beheersverordening is geen bezwaar of beroep mogelijk. Informatie: domein Ruimte, dhr. P. Mulder, tel. 411 911.
 
De stukken zijn ook terug te vinden op de website van de gemeente Harderwijk:
www.harderwijk.nl/plannenlorentz. Het plan (NL.IMRO.0243.BV00194-0001) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl. De bronbestanden kunt u vinden via: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BV00194-/NL.IMRO.0243.BV00194-0001.

Instellen stopverbod gedeelte Drift bij Weideheem

De gemeente heeft besloten om een stopverbod in te stellen tegenover zorgcentrum Weideheem in de Drift aan de noordoostzijde over een lengte van ongeveer 38 meter door het aanbrengen van een gele doorgetrokken streep.
 
Het besluit met tekening is bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk 6 weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl.
Via zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Informatie: Domein Ruimte, tel. 411 911.