Gemeente nieuwsberichten Harderwijk en Hierden week 51

Met deze week: Belastingen en tarieven in 2020, minimaregelingen 2020 en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Crescentpark Drielanden officieel open

Vrijdag 13 december opende wethouder Bert van Bijsteren officieel het Crescentpark naast het nieuwe deel Harderweide in de wijk Drielanden.
 
De kenmerkende houten brug in het park was al eerder voor gebruik geopend. Op 15 juli brachten wethouder Bert van Bijsteren en de heemraad van het Waterschap Vallei – Veluwe een werkbezoek aan het Crescentpark. Aanleiding was toen de nieuwe loopbrug in het park. Afgelopen periode zijn nog enkele noodzakelijke werkzaamheden verricht.
 
In het park is ruimte voor recreëren en er is een hondenstrand. De omwonenden hebben hier vol enthousiasme gebruik van gemaakt! Met het Crescentpark wordt ingespeeld op een verantwoord en toekomstbestendig waterbeheer gecombineerd met een uitgebreide recreatieve functie. Samen met inwoners en een adviesbureau is de inrichting van de wijk uitgewerkt.  

Onze belastingen en tarieven in 2020

De gemeenteraad heeft in de vergadering van 28 november 2019 de tarieven vastgesteld voor gemeentelijke belastingen en diensten in 2020: de onroerende-zaakbelastingen, reinigingsheffingen, hondenbelasting, rioolheffing, precariobelasting, reclamebelasting,
toeristenbelasting, forensenbelasting, de haven- en marktgelden, begraafplaatsrechten, parkeerbelastingen en diverse leges. Ook dit keer is er in het algemeen sprake van een trendmatige verhoging voor de belastingen, namelijk met 1,4 % en voor de leges zijn kostendekkende tarieven vastgesteld. De nieuwe tarieven gaan in per 1 januari 2020.
 
Onroerende-zaakbelastingen
De OZB-tarieven zijn afhankelijk van de waarden van (niet-)woningen. Voor 2020 wordt uitgegaan van de WOZ-waarde naar waardepeildatum 1 januari 2019. Die waarde staat ook op het aanslagbiljet 2020. Ten opzichte van de waarde naar peildatum 1 januari 2018 zijn de gemiddelde waarden van de woningen in Harderwijk gestegen met 9,0%. Het trendpercentage 2020 is vastgesteld op 1,4%. De raad heeft de OZB-tarieven nu als volgt vastgesteld.
- woningen – eigendom: 0,10631% van de vastgestelde taxatiewaarde
- overige onroerende zaken – eigendom: 0,25483% van de vastgestelde taxatiewaarde
- overige onroerende zaken – gebruik: 0,20457% van de vastgestelde taxatiewaarde
 
Afvalstoffenheffing

De tarieven voor de afvalstoffenheffing en de reinigingsheffing zijn in principe
100%-kostendekkend op begrotingsbasis. De tarieven voor 2020 zijn als volgt:
- éénpersoonshuishoudens € 142,00;
- meerpersoonshuishoudens € 205,50.
Het wegbrengen van grof huishoudelijk afval naar het milieupark blijft op het bedrag van € 15,00 per aanbieding.
 
Leges
De tarieven zijn als gevolg van prijsontwikkelingen aangepast. Voor het onderdeel bouwleges is in de raadsvergadering van 18 juli 2019 een motie van ‘Groene Leges’ aangenomen, waardoor enkele legestarieven voor 2020 zijn verlaagd om de drempel tot duurzaam investeren te verlagen.
 
Trouwen
In het kader van kostendekkende tarieven is de goedkoopste variant voor een huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie in het stadhuis aan de Havendam het tarief vastgesteld op € 346,75 voor het oude gemeentehuis aan de Markt is het tarief € 427,40.
 
Rijbewijs € 39,80
 
Begraafplaatsrechten
Deze zijn met de trend van 1,4% verhoogd.
 
Marktgelden

Deze zijn met de trend van 1,4% verhoogd.
 
Reclamebelasting
Deze zijn met de trend van 1,4% verhoogd.
 
Rioolheffing
De rioolheffing is op begrotingsbasis 100% kostendekkend. De tarieven worden gehandhaafd: de tarieven blijven dan € 157,00 voor woningen en € 245,00 niet-woningen.
 
Toeristen- en forensenbelasting
De forensenbelasting is met de trend van 1,4% verhoogd. Het tarief voor de toeristenbelasting is verhoogd tot € 1,50 per persoon per overnachting.
 
Parkeerbelastingen
De tarieven voor parkeervergunningen voor bijvoorbeeld het vergunningengebied Binnenstad zijn verlaagt tot € 150,00 voor het parkeerterrein aan de Boulevard € 100,00 en voor de Houtwal is het tarief € 165,00. Een vergunning voor alle parkeerterreinen (met uitzondering van de bewonersterreinen en parkeergarages aan de Bleek, Boulevard, Scheepssingel, Hortus en Houtwal) kost € 410,00. Het tarief van een bezoekersvergunning bedraagt € 25,00 per jaar, waarmee het bezoek 50 uur gratis mag parkeren op de parkeerterreinen buiten de binnenstad. De bewoner kan maximaal eenmaal het parkeertegoed opwaarderen met 50 uur voor het bedrag van € 25,00. Het parkeertegoed is een kalenderjaar geldig. Het openstaande parkeeruren tegoed vervalt per 31 december van het kalenderjaar en er vindt geen restitutie plaats van het parkeertegoed.
 
U ontvangt de aanslag gemeentelijke belastingen eind februari. Een aantal belastingen wordt opgelegd op één gecombineerd aanslagbiljet: de OZB, afvalstoffenheffing, hondenbelasting, begraafplaatsrechten, reclamebelasting, rioolbelasting en precariobelasting. Aanslagen van meer dan € 100,00 maar minder dan € 10.000,00 kunt u desgewenst automatisch betalen in tien maandelijkse termijnen. Ook de parkeervergunningen kunnen in 10 termijnbetalingen betaald worden. Dit zal dan worden geïncasseerd via het automatische incasso.
 
De verordeningen zijn te raadplagen op www.harderwijk.nl/regelgeving. Tegen betaling zijn de verordeningen ook verkrijgbaar. Informatie: Belastingen gemeente Harderwijk, Meerinzicht tel. (0341) 411 911.

Iets regelen bij de gemeente?

Rondom de feestdagen is de Stadswinkel in het Huis van de Stad gesloten op 25, 26, en 27 december en op 1 januari. Op 18, 24 en 31 december sluiten we om 15.00 uur. De openingstijden van de bibliotheek vind je op hun website. 

Afvalinzameling rondom feestdagen

Woensdag 25 december, donderdag 26 december en woensdag 1 januari is er geen afvalinzameling. De woensdaginzameling van 25 december is verplaatst naar zaterdag 21 december, de donderdaginzameling naar zaterdag 28 december en de woensdaginzameling op nieuwjaarsdag naar zaterdag 4 januari. Voor vragen over afvalinzameling: Aconov, tel. 0800 222 4 111 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur (gratis) of www.aconov.nl. Overige informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected].
 
Chemodepot en afvalbrengstation gesloten

Ook het chemodepot en het afvalbrengstation zijn tijdens de feestdagen gesloten.
 
Raadsinformatie
De fracties HarderwijkAnders, VVD, CU en CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Bebouwing langs N302, Waterfront fase 3. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Minimaregelingen 2020 Extra’s bij een laag inkomen

Bent u inwoner van de gemeente Harderwijk en heeft u een laag inkomen? Dan komt u misschien in aanmerking voor de Maatschappelijke bijdrageregeling en/of de Individuele inkomenstoeslag. Voor verschillende minimaregelingen geldt dat uw inkomen niet hoger mag zijn dan een bepaald percentage van de bijstandsnorm. De percentages en bedragen zijn te vinden op www.meerinzicht.nl/bijstandsuitkering.
 
Als u nu al een bijstandsuitkering ontvangt én u voldoet volgens onze gegevens aan de voorwaarden, dan krijgt u de aanvraagformulieren automatisch thuis gestuurd. Deze ontvangt u in de eerste week van januari.
 
Heeft u geen aanvraagformulier ontvangen? Maar denkt u wel recht te hebben op de regelingen? Op www.meerinzicht.nl/minimaregelingen leest u welke voorwaarden er gelden voor deze bijdrage en toeslag. Vanaf 1 januari is daar ook het aanvraagformulier te downloaden. U kunt het formulier ook ophalen in het Huis van de Stad, Havendam 56. Binnen 8 weken na ontvangst van het ingevulde aanvraagformulier ontvangt u een besluit over uw aanvraag.


Gemeente introduceert parkeerboete nieuwe stijl

Vanaf vrijdag 20 december gaan wij over op bekeuren nieuwe stijl. Wanneer u fout parkeert, krijgt u niet langer een papieren bonnetje achter de ruitenwisser maar een kaartje met een Mededeling van beschikking, een Aankondiging naheffing parkeerbelasting of een Waarschuwing. De Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa’s) van het team Stadstoezicht controleren of er sprake is van een parkeerovertreding en bepalen welke kennisgeving (en dus welk kaartje) de kentekenhouder ontvangt. Zie voor meer informatie harderwijk.nl/parkeerboetenieuwestijl. 

Volle glasbakken: houd flessen langer thuis

Na de feestdagen zitten de glasbakken snel overvol. Zet geen glas naast de glasbak, dat geeft scherven en overlast. Houd uw glas wat langer thuis. Samen met Aconov doen wi  onze uiterste best om de glasbakken snel te legen. 

Weet u een plek voor extra zitbanken

In het coalitieakkoord staat de wens om extra zitbanken voor ouderen in de openbare ruimte te plaatsen in de buurt van wandellocaties. Weet u mooie plekken daarvoor? Laat het weten via email [email protected]

Start spitstreinstop vanuit Harderwijk

Maandagochtend 16 december floot burgemeester Harm-Jan van Schaik op het Station Harderwijk in bijzijn van wethouder Jeroen de Jong de eerste spitstrein weg om het eerste stuk tot Nijkerk mee te rijden. Daar verwelkomde burgemeester Gerard Renkema en wethouder Wim Oosterwijk de eerste spitstrein om deze vanaf station Nijkerk weg te fluiten richting Amersfoort.
 
Met ingang van de nieuwe dienstregeling van de NS vanaf 15 december gaan er vier extra spitstreinen rijden in de ochtend (van Harderwijk via Nijkerk naar Amersfoort) en vier extra spitstreinen in de middag (van Amersfoort via Nijkerk naar Harderwijk). 
 
“De dagelijkse inzet van de extra spitstreinen van Harderwijk naar Amersfoort is een eerste stap voor verbetering van een snellere verbinding via het spoor", aldus burgemeester Harm - Jan van Schaik. "Maar er is meer nodig om de reismogelijkheden via het spoor te  verbeteren en hiermee een betere bereikbaarheid van Harderwijk te realiseren. Gemeente Harderwijk blijft zich hiervoor actief inzetten in samenwerking met de betrokken partijen.” 

Voorbereiding sfeervuren en vuurwerk

Ben je ook al bezig met de voorbereidingen voor een gezellige jaarwisseling met bijvoorbeeld een sfeervuur of vuurwerk? Denk hierbij dan ook aan de mensen en dieren om je heen en kijk vooraf wat kan en mag. Steek vuurwerk alleen tijdens oud en nieuw af (tussen 18.00 tot 02.00 uur) en houd je bij een sfeervuur aan de richtlijnen. Zo blijft het voor iedereen veilig en gezellig. De belangrijkste richtlijnen vind je op harderwijk.nl/jaarwisseling. Veel plezier met de voorbereidingen! 

 
Stem op uw favoriete sporter

Wie wordt sportman, sportvrouw, sporttalent en jeugdsportteam van het jaar? Stem op uw favoriete sporter via harderwijk.nl/sportverkiezingen. De sporters van het jaar worden bekend gemaakt op vrijdag 24 januari 2020 in sportzaal Stadsweiden. PEC Zwolle aanvoerder en Harderwijker Bram van Polen is aanwezig op deze avond. De Sportverkiezingen worden gesponsord door  DAKA Sports en SD Sportswear.

 
30 dagen geen alcohol: doe ook mee!

Drinkt u weleens alcohol? En bent u benieuwd wat er gebeurt als u  daar even mee stopt? Doe dan op 1 januari 2020 mee aan IkPas.
 
Veel mensen drinken alcohol. Op feestjes, na het sporten, tijdens het eten, na het werk of voor het slapen gaan. Misschien vindt u het gezellig, drinkt u vanwege stress of een eenzaam gevoel. Alcohol drinken is voor veel mensen een gewoonte geworden, waar ze niet meer zo vaak bij stilstaan. Maar wist u ook dat (tijdelijk) stoppen met alcohol veel voordelen heeft?
· Het scheelt geld
· U voelt zich fitter; geen ‘kater’ meer de volgende dag
· U slaapt beter door
· U kunt altijd autorijden, ook na een feestje
Inschrijven kan op ikpas.nl. Er is ook een IkPas app die u kan helpen.
 
Meer nodig?
Maakt u zich zorgen over uw eigen drankgebruik of het drankgebruik van iemand uit uw omgeving? En wilt u er eens met een professional over praten? Neem dan contact op met Bas Evers van Tactus via [email protected] of 06 10 68 936 4.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):

5-12-2019 Kastanjelaan: kappen 8 bomen
6-12-2019 sportpark de Sypel: kapplan
6-12-2019 Busken Huetlaan 2: hekwerk
6-12-2019 Waterweg 1: verbouwen woning en inrit
6-12-2019 Marconistraat 5-7: doorbraak bedrijfspanden
7-12-2019 Plantage 4A concept : woning
7-12-2019 Kruithuispad: 2 seniorenwoningen in strijd regels ro
6-12-2019 Ooster Mheenweg 7, 7A t/m 7F concept: 7 woningen
10-12-2019 Alberdingk Thijmlaan 37: dakkapel (voorzijde) en verhoogde nok (achterzijde)
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):

6-12-2019 Duinweg 6: kappen 5 bomen
9-12-2019 Parallelweg 25-73: kappen 25 bomen
9-12-2019 Parallelweg 26-99: kappen 6 bomen
9-12-2019 Heijermansstraat 14: verhogen kap en plaatsen dakkapel (achterzijde)
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure):

9-12-2019 Fokko Kortlanglaan 191: kapschuur. Tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend.
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.
 
Milieumeldingen
Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:
19-09-2019: Gert van As Holding Braillestraat kavel 29 in Harderwijk voor het bouwen van een opslagruimte
 
De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
3-12-2019: Wolleweverstraat 12 A, 3841 AZ in Harderwijk, voor het slopen van en het verwijderen van asbest uit een woning
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Verleende Exploitatievergunning
De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande onderneming een Exploitatievergunning heeft verleend:
 
'BK Harderwijk B.V.' aan de Boekhorstlaan 10, 3847 LP Harderwijk. De vergunning is verzonden op 11 december 2019.
 
De verleende vergunning en bijbehorende stukken ligt vanaf 18 december 2019 tot en met 22 januari 2020 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een medewerker van de afdeling bijzondere wetten via tel. 411 911. Bent u het niet eens met deze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, p/a Postbus 1, 3980 AA  Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt.
 
Nieuwe landelijke PFAS-normen
Vanaf 1 december 2019 geldt voor alle gemeenten in de regio Noord Veluwe het door het Rijk gepubliceerde geactualiseerd tijdelijk handelingskader PFAS. De eerder vastgestelde tijdelijke Noord Veluwse toepassingsnormen voor landbodem komen hiermee te vervallen. De gepubliceerde toepassingsnormen voor landbodem zijn nu als volgt. De tabel is overgenomen uit bijlage 1 van de Aanbiedingsbrief geactualiseerd tijdelijk handelingskader PFAS (IENW/BSK-2019/253533). Meer informatie kunt u lezen op www.harderwijk.nl/bodemkwaliteit.