Gemeente nieuwsberichten Harderwijk en Hierden week 5

De gemeentepagina met al het nieuws van de gemeente Harderwijk zoals: Tot 1 maart inschrijving voor nieuwbouwkoopwoningen en woningbouwkavels mogelijk, in gesprek met mantelzorgers en vrijwilligers.
 

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 5 – 1 februari 2017

Tot 1 maart inschrijving voor nieuwbouwkoopwoningen en woningbouwkavels mogelijk
De ‘inschrijf– en  toewijzingsregels nieuwbouwkoopwoningen’ worden per 1 maart 2017 opgeheven. Daardoor kunt u zich vanaf dat moment niet meer inschrijven voor nieuwbouwkoopwoningen en voor kavels.
 
Als u uiterlijk op 1 maart 2017 staat ingeschreven voor een nieuwbouwkoopwoning of woningbouwkavel kunt u de inschrijving de komende tien jaar gebruiken voor uw eerste twee voorkeuren. Na de periode van tien jaar vervalt uw inschrijving voor een nieuwbouwkoopwoning. Makelaars of projectontwikkelaars mogen dan zelf weten hoe ze hun woningen toewijzen.
 
Wilt u zich nog inschrijven voor nieuwbouwkoopwoningen en voor kavels, dan kan dat nu nog tot 1 maart 2017. Voor meer informatie kunt u terecht op www.harderwijk.nl/koopwoningen. Als u interesse heeft in een woning in Harderweide, kunt u zich rechtstreeks wenden tot www.harderweide.nl.
 
Meer informatie kan verkregen worden via tel. 0341 411 911 of via de email [email protected]

Gemeente Harderwijk start met De tafel van één
Kick-off dinsdag 7 februari

De gemeente Harderwijk start, in samenwerking met ZorgDat en de Sociale Dienst Veluwerand, met het project De tafel van één Harderwijk van WOMEN Inc. De tafel van één is een aanpak om vrouwen die een (grote) afstand tot maatschappelijke en/of arbeidsparticipatie ervaren, te stimuleren hun eerste stappen te zetten richting meedoen!
 
Landelijk hebben al meer dan 4.000 vrouwen deelgenomen. 75% van de vrouwen stelt dat De tafel van één een positieve bijdrage heeft geleverd aan een verandering in haar leefsituatie. Meer dan 20% van de deelneemsters heeft de stap weten te zetten naar een opleiding en/of werk en een deel heeft zelfs een succesvol eigen bedrijf gestart (zie www.womeninc.nl).   

U bent van harte uitgenodigd om bij de kick-off op dinsdag 7 februari van 16.00 tot 18.00 uur aanwezig te zijn. De bijeenkomst vindt plaats in Wijkontmoetingscentrum Stad ‘de Tinne’, Houtkamp 33 in Harderwijk.

Tijdens deze bijeenkomst maakt u kennis met De tafel van één en hopen wij u te inspireren om vrouwen in uw omgeving te motiveren zich voor De tafel van één aan te melden. Daarnaast staan wij uitgebreid stil bij hoe uw organisatie kan helpen om dit project tot een succes te maken. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected]. Ook vragen kunt u naar dit e-mailadres sturen. Meer informatie is te vinden op www.harderwijk.nl/detafelvaneen. 

Wijkspreekuur Stadsdennen

Voor alle bewoners van de wijk Stadsdennen vindt op dinsdag 7 februari  het wijkspreekuur van Stadsdennen plaats. Het spreekuur is van 16.00 tot 17.00 uur in het Winkelcentrum Stadsdennen. Kom langs en laat weten wat u bezig houdt in de wijk en wat er beter kan!

Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 9 februari vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere visie positionering Harderwijk en RNV 3.0. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie D66 heeft het college schriftelijke vragen gesteld over voornemen sluiting coffeeshop Liberty. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.09p 

JenS Beenhakker nieuwe leverancier Wmo hulpmiddelen

Vanaf woensdag 1 februari is JenS Beenhakker de nieuwe leverancier voor de levering en onderhoud van Wmo hulpmiddelen. Het gaat hierbij om onder andere mobiliteitshulpmiddelen, zoals rolstoelen en scootmobielen. Het nieuwe contract gaat in op 1 februari voor de gemeenten Ermelo, Harderwijk, Zeewolde, Elburg, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Op dit moment levert Welzorg de hulpmiddelen aan de gemeente.
 
Hebt u op dit moment een hulpmiddel van Welzorg?
De hulpmiddelen van Welzorg of Meyra die op dit moment in gebruik zijn, worden alleen als het noodzakelijk is vervangen door een hulpmiddel van JenS Beenhakker. Welzorg blijft voor de service en het onderhoud zorgen.
 
Hulpmiddel nodig?

Inwoners die vanaf 1 februari 2017 een hulpmiddel nodig hebben, worden door JenS Beenhakker geholpen.
 
Over JenS Beenhakker

JenS Beenhakker levert al meer dan 40 jaar betrouwbare mobiliteitshulpmiddelen met bijbehorende dienstverlening. Dit doen zij in opdracht van de gemeente. Naast het aanleveren van standaardproducten, zijn zij specialist als het aankomt op individuele aanpassingen. JenS Beenhakker is te bereiken via [email protected] en www.beenhakker.nl.

In gesprek met mantelzorgers en vrijwilligers

In opdracht van de gemeente Harderwijk houdt sociaal maatschappelijk bureau Mee & Ander een onderzoek onder Harderwijkse vrijwilligers en mantelzorgers. Mee & Ander zoekt Harderwijkers die hierbij willen helpen. Enerzijds zoeken zij mensen die hun verhaal willen vertellen. Anderzijds zoeken zij mensen die met mantelzorgers en vrijwilligers in gesprek willen gaan.
 
Wilt u over uw ervaringen vertellen?
Heeft u ervaring als mantelzorger of vrijwilliger in Harderwijk? En wilt u daarover vertellen? Dan gaan wij graag in gesprek met u. Het gesprek wordt bij u thuis of – als u dat liever heeft – ergens anders gevoerd.
 
Wilt u in gesprek met een mantelzorger of vrijwilliger?

Lijkt het u leuk om met een mantelzorger of vrijwilliger in gesprek te gaan? Wilt u hun ervaringen horen en ontdekken wat hen helpt om hun goede werk te blijven doen? Geef u dan op als gespreksleider/interviewer. U hoeft nog niet over ervaring te beschikken; daarvoor worden twee trainingsmomenten ingelast.
 
Geïnteresseerd? Bel of mail: Henny Ketelaar, 06 135 07 482 en [email protected].   

Denk mee over afval scheiden in het inwonerspanel

Er ligt een flinke opgave om het restafval fors te verminderen naar 100 kilogram per inwoner per jaar. Wij zijn opzoek naar inwoners die in een inwonerspanel willen meedenken over de verdere invulling om deze doelstelling te bereiken. Het panel wordt komend voorjaar opgericht en is de komende drie jaar actief. Naar verwachting komt het panel één avond per kwartaal bij elkaar komt. Heeft u interesse of wilt u meer weten? Neemt u dan contact op met domein Ruimte, dhr. F. van Tol, tel. 411 911 of via [email protected] onder vermelding van ‘inwonerspanel afval’.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 18-1-2017 Vlierburgweg 4: woning in strijd regels ro
  • 19-1-2017 Diepegracht: kappen 39 elzen
  • 18-1-2017 Strandboulevard Oost 1: speeltoestel met bassin en technische ruimte
  • 24-1-2017 Friesegracht 71: verbouwen woning achterzijde GM
  • 24-1-2017 Markt 6: vlonderterras
  • 24-1-2017 Markt 15: gebruiken 2e verdieping als kantooruimte in strijd regels ro
  • 24-1-2017 Hoge varen kv. 39 en 40: 2 onder 1 kap woning
  • 24-1-2017 Geitekamp 5: dakkapel (achterzijde)
  • 21-1-2017 Korhoenlaan 1-53: kappen 5 bomen
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 23-1-2017 Ceintuurbaan 4-23: kappen 4 bomen
  • 23-1-2017 Meerkoetmeen 70: in strijd regels ro uitbreiden woning
  • 24-1-2017 Boterbloemdreef 2 t/m 70: 35 woningen
  • 25-1-2017 Mecklenburglaan 3 D 22: tijdelijke huisvesting Landstede in strijd regels ro 26-1-2017 Vischmarkt 25: in strijd regels ro gebruiken pand voor geven van workshops "glas in lood"
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten. 

Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
  • Strandboulevard Oost 10: woning in strijd regels ro, aanleggen inrit, wijziging bij monument; 10-3-2017. 

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding activiteitenbesluit ontvangen:
  • 5-01-2017: Aannemersbedrijf G. Jacobs B.V., Van Leeuwenhoekstraat bouwkavel 186 in Harderwijk, voor het starten van een aannemersbedrijf.
En de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 18-01-2017: Haverlaan 14, 3844 KX in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een schuur en het slopen van een schuur.
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Mandaat artikel 2:44 Apv
Het college van burgemeester en wethouders maken bekend dat zij hebben besloten tot aanvulling van het 'Mandaatbesluit gemeente Harderwijk 2015'. De bevoegdheid om handhavend op te treden tegen een overtreding van artikel 2:44 van de Algemene plaatselijke verordening (Apv) wordt gemandateerd aan de directeur Bestuur en Organisatie. Het collegebesluit ligt 6 weken ter inzage in de Stadswinkel van het Stadhuis. Ook kunt u het besluit vinden op www.harderwijk.nl/beleidsregels. 

Inspraak bestemmingsplan Zuidelijke Stadsrand

Het voorontwerpbestemmingsplan Zuidelijke Stadsrand is in voorbereiding. Het bestemmingsplan is in hoofdzaak conserverend van karakter waarbij een actueel, helder en toegankelijk ruimtelijk kader wordt gecreëerd, waarbinnen een balans is gezocht tussen enerzijds het creëren van voldoende mogelijkheden om de woon en/of werkomgeving en openbare ruimte flexibel in te richten en anderzijds het bieden van voldoende rechtszekerheid ten behoeve van de handhaving van bestaande gebruik- en bouwrechten. Voor de omgeving van de Boekhorstlaan wordt een leisureontwikkeling mogelijk gemaakt, gecombineerd met horecagelegenheden. Het plangebied bevat globaal de Rijksweg A28 en de gronden die zijn gelegen tussen de Rijksweg A28, bedrijvenpark Tonsel, spoorlijn, Ceintuurbaan en N302.
 
In het kader van de inspraakprocedure ligt het voorontwerpbestemmingsplan met ingang van 2 februari gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens deze termijn kunnen ingezetenen en belanghebbenden schriftelijk of digitaal zienswijzen kenbaar maken (adresseren aan burgemeester en wethouders). Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411 911. Dinsdag 21 februari (13.00 - 17.00 uur) en vrijdag 24 februari (9.00 uur - 15.00 uur) zijn in ieder geval gereserveerd voor afspraken.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00163-0001) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00163-/NL.IMRO.0243.BP00163-0001), of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied. 

Aanwijzingsbesluit toezichthouder Wet maatschappelijke ondersteuning

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 24 januari besloten om dhr. G.F. Molemans en mevr. N. ter Weijden aan te wijzen als ‘Toezichthouder Wmo’. Zij zijn belast met het houden van toezicht als bedoeld op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze wet in artikel 6.1 Wmo 2015, als bedoeld in titel 5.2 Algemene wet bestuursrecht (Awb); artikel 5:11 tot en met artikel 5:20 van de Awb.
Gelet op artikelen 5:11 tot en met 5:20 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 6.1 van de Wet maatschappelijke ondersteuning en het bij of krachtens die wet bepaalde; Overwegende, dat het van belang is toezichthouders als bedoeld in artikel 5:11 van de Algemene wet bestuursrecht aan te wijzen met het oog op de naleving van de voorschriften als bedoeld in genoemde regelgeving en het bij of krachtens die regelgeving bepaalde. 

Ontwerpbestemmingsplan Groot Sypel – Verkeersweg 3

Met het ontwerpbestemmingsplan Groot Sypel – Verkeersweg 3 worden bouwmogelijkheden die, ten onrechte, zijn komen te vervallen bij de vaststelling van het bestemmingsplan Groot Sypel teruggebracht en wordt een inconsistentie in de regels met betrekking tot het perceel Verkeersweg 1-3 uit dat plan opgeheven.
 
Het ontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van 2 februari gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder omtrent het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, dhr. P. Mulder, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00175-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00175-/NL.IMRO.0243.BP00175-0002) of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannendesypel.