Gemeente nieuwsberichten Harderwijk en Hierden week 48

Met deze week: Speculaasstad Harderwijk, gratis ophaalservice snoeihout, takken en blad en de aangevraagde en verleende vergunningen.

’t Pietenhuis heet nu Speculaasstad

Op woensdag 20 november openden kinderwethouder Nino Petersen en wethouder Marcel Companjen de poort naar Speculaasstad. De naamswijziging heeft alles te maken met de nieuwe locatie. De samenwerking van de locaties Veluvia, Molen de Hoop en de Vischafslag/Botterstichting met Cultuurkust (’t Pietenhuis) en Het Nationaal Sinterklaasmuseum is een feit. (Bekijk de video)
 
Voor Sinterklaas en de Pieten is het nog even wennen, de nieuwe naam. Toch is de keuze te begrijpen, want van een ‘huis’ is geen sprake meer. Het evenement verbindt nu verschillende gebouwen, boten en organisaties. Waar ’t Pietenhuis bij Cultuurkust 1 gebouw was met 6 ruimtes en 7 activiteiten heeft Speculaasstad nu 3 gebouwen en 1 boot met 8 ruimtes en 7 activiteiten. Daarnaast is er ook nog veel te zien van de collectie van het Nationaal Sinterklaasmuseum.
 
De sfeer is hetzelfde. Gevuld met de drie P’s, Pieten, Pakjes en Pepernoten, kunnen de kinderen nog altijd kijken waar Sinterklaas en de Pieten verblijven. Ze kunnen een speurtocht volgen, toneel spelen, pepernoten bakken, muziek maken, op expeditie de molen in, een pietenmuts maken en zelf direct schrijven in het Grote Boek.
 
Tickets en informatie zijn te vinden op www.speculaasstad.nl.
Kinderwethouder Nino Petersen met Sinterklaas Speculaasstad Harderwijk

Gratis ophaalservice  snoeihout, takken en blad

Ook dit najaar kunt u gratis uw grof tuinafval, zoals snoeihout takken en blad, laten ophalen. Dit kan op dinsdag 3 december. Wilt u hier gebruik van maken? Meldt u zich dan uiterlijk op vrijdag voorafgaand aan de ophaaldag vóór 12.00 uur aan bij ABL Boomverzorging, mail [email protected] of bel 0318 614 227.
 
Spelregels U biedt het tak- en snoeihout langs de openbare weg als volgt aan:

• Bundel het tak- en snoeihout in bundels van maximaal 1 meter lengte en met een gewicht van maximaal 25 kilo per bundel.
• Per keer mag u maximaal 2 m3 tak- en snoeihout aanbieden.
• Biedt géén dikke boomstammen, stronken, bielzen, tuinmeubelen en grond aan.
• Doe bladafval in vuilniszakken. Ander tuinvuil dan bladeren mag niet in de vuilniszakken zitten (de plastic vuilniszakken worden door de inzamelaar gescheiden van het tuinvuil).
• Zet het tuinafval op de ophaaldag voor 07.30 uur langs de weg.
• Indien het aangeboden grof tuinafval niet op deze manier wordt aangeboden, kan het niet worden meegenomen. Voor vragen en of informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected]. 

Raadsinformatie

Donderdag 5 december zijn er geen raads- of commissievergaderingen in het Huis van de Stad. 

Afvalinzameling Alberdingk Thijmlaan tijdens werkzaamheden

- Vrijdag 29 november restafval inzameling: de containers kunnen zoals gebruikelijk aan de Alberdink Thijmlaan worden geplaatst. De aannemer zorgt er voor dat de  inzamelaar de containers kan leegmaken.
- Maandag 2 december papierinzameling: de containers kunnen in de zijstraten worden geplaatst. De Alberdingk Thijmlaan is dan volledig afgesloten voor alle verkeer.
- Vrijdag 6 december GFT inzameling: de containers kunnen zoals gebruikelijk aan 
  de Alberdink Thijmlaan zelf worden geplaatst. De aannemer zorgt ervoor dat de inzamelaar de containers kan leegmaken.
Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911. 

Stichting Leergeld Randmeren helpt kinderen in minimagezinnen

Ongeveer 2400 kinderen van 4 t/m 18 jaar in de gemeenten Ermelo, Harderwijk, Putten en Zeewolde kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Leergeld Randmeren wil deze kinderen mee laten doen door bijvoorbeeld een schoolreisje, sportkleding, muziekles of lidmaatschap voor hen te betalen. Ouders die in aanmerking komen voor Leergeld kunnen contact opnemen via [email protected] of 06 14 46 72 68. Informatie: www.leergeldrandmeren.nl. 

Politie oefening in Harderwijk

Op woensdag 27 november voert de politie op meerdere plekken rondom het horecagebied in Harderwijk een oefening uit. Deze oefening richt zich op het omgaan met verstoringen van de openbare orde. Verschillende samenwerkingspartners van de politie werken hieraan mee.
 
De oefening vindt plaats tussen 13.30 en 21.30 uur. Sommige straten kunnen hierdoor op bepaalde momenten wat minder bereikbaar zijn. Wij vragen uw begrip en medewerking. Tijdens de oefening zijn aanspreekpersonen aanwezig voor het beantwoorden van uw vragen. Met deze oefening willen de veiligheidspartners en de gemeente Harderwijk bijdragen aan een gezellig en veilig uitgaansklimaat in een gastvrije stad. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):
  • 15-11-2019 Rappad: tiny house met zonnepanelen
  • 15-11-2019 terrein Zandlaan 7: tijdelijke mast in strijd regels ro
  • 15-11-2019 Ooster Mheenweg 6: verhogen dakvlak in strijd regels ro
  • 18-11-2019 Makkumpad 5: glazen afdak
  • 18-11-2019 Duinweg 6: kappen 5 bomen
  • 19-11-2019 Bellstraat: loods
  • 19-11-2019 Bellstraat: bedrijfspand en inrit
  • 20-11-2019 Heijermansstraat 14: verhogen kap en dakkapel (achterzijde)
  • 20-11-2019 Kleine Mheenweg 8: padelbaan
  • 21-11-2019 Vogelzand 12: dakkapel (voorzijde)
  • 10-11-2019 perceel t.o. Berkenboomsweg 10: schuilstal
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 18-11-2019 Sonnevancklaan 14: kappen 1 boom
  • 21-11-2019 Kweekgrasdreef 11: tuinhuisje in strijd regels ro
  • 21-11-2019 Hoefbladmeen 11 en 12: schuurtjes in strijd regels ro
  • 21-11-2019 Sonnevancklaan 2: kappen 2 bomen
  • 21-11-2019 Zuiderzeestraatweg 92: wijzigen schoorsteen en plaatsen drie dakramen (GM)
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Handhaving onrechtmatig gebruik van recreatieverblijven op (getransformeerde) vakantieparken
Op 18 januari 2018 is de structuurvisie Vitale Vakantieparken Harderwijk vastgesteld door de gemeenteraad. De structuurvisie is de ruimtelijke uitwerking van de op 18 januari 2015 vastgestelde Strategienota Vitale Vakantieparken. In de Structuurvisie zijn de 5 processtappen van de ‘Harderwijkse strategie’ benoemd. De 5de en laatste stap is het starten van handhaving.
 
De Beleidsregel:
handhaving onrechtmatig gebruik van recreatieverblijven op (getransformeerde) vakantieparken geeft uitvoering aan stap 5 uit de Strategienota, het terugdringen van oneigenlijk gebruik van recreatiewoningen door handhaving.
 
Deze Beleidsregel is op 19 november 2019 door het college vastgesteld. Het beleid ligt ter inzage in de Stadswinkel. Meer informatie: Domein Ruimte, dhr. G. Maatkamp, tel. 411 911.
 
Wnra: Mandaat, volmacht en aanwijzing
Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester maken bekend dat zij de navolgende besluiten hebben genomen.
Het college heeft op 29 oktober 2019 besloten:
1.     Dat de aanwijzings- en benoemingsbesluiten die door hem zijn genomen voor inwerkingtreding van de Wnra, ook die besluiten die in mandaat zijn genomen, van kracht blijven na inwerkingtreding van de Wnra  (als zijnde aanwijzingsbesluit) en deze aanwijzingen lopen af als de medewerker niet langer de functie uitoefent waarvoor de aanwijzing geldt of als deze worden ingetrokken.  
2.     De ADG en de directeuren te mandateren om te besluiten tot het aangaan, wijzigen en beëindigen van een arbeidsovereenkomst en de uitvoering daarvan met de mogelijkheid van ondermandaat aan de teamleiders voor wat betreft de uitvoering.
 
De burgemeester heeft op 29 oktober 2019 besloten:
1.     Een volmacht te verlenen aan de ADG en directeuren voor het ondertekenen van arbeidsovereenkomsten met medewerkers, inclusief wijziging en beëindiging.
2.     Een volmacht te verlenen aan de griffier voor het ondertekenen van arbeidsovereenkomsten met de op de griffie werkzame ambtenaren, inclusief wijziging en beëindiging.
3.     Dat de aanwijzings- en benoemingsbesluiten die door hem zijn genomen voor inwerkingtreding van de Wnra, ook die besluiten die in mandaat zijn genomen, van kracht blijven na inwerkingtreding van de Wnra  (als zijnde aanwijzingsbesluit) en aflopen zodra de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd of de betreffende medewerker een functie krijgt waar de aanwijzing niet voor geldt dan wel dat deze op een eerder moment worden ingetrokken.
 
Bovengenoemde besluiten treden de dag na deze bekendmaking in werking, liggen ter inzage in de Stadswinkel en zijn te vinden op www.harderwijk.nl/beleidsregels.
 
Verkeersbesluiten

De gemeente heeft besloten om gereserveerde parkeerplaatsen in te stellen ten behoeve van het opladen van elektrische voertuigen op de volgende locaties:
-        Een tweede gereserveerde parkeerplaats bij de bestaande laadpaal aan de Saxofoondreef ter hoogte van nummer 1.
-        Twee gereserveerde parkeerplaatsen in te stellen in de Blokzijlmeen ter hoogte van nummer 21.
 
De besluiten zijn bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met  het Domein Ruimte, tel. 411 911.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure

- Havenspoor: twee vlaggenmasten; 3-1-2020
- Strandboulevard Oost 16-18 en Grote Oosterwijck 33, 35, 37 concept: verbouwen restaurant in strijd regels ro; 30-1-2020
- Kamillemeen 1: units t.b.v. kdv/bso; 5-12-2019
 
Informatieplicht bedrijven over energiebesparing ook ná 1 juli 2019
Sinds 2019 geldt de informatieplicht energiebesparing. Voor 1 juli 2019 hadden bedrijven zich daarvoor moeten melden. Het is voor ondernemers vaak nog niet bekend wat zij zelf moeten doen, wat de rol is van RVO, van uw gemeente en van Omgevingsdienst
Noord-Veluwe (ODNV).
 
Informatieplicht energiebesparing

De informatieplicht energiebesparing geldt voor bedrijven die jaarlijks meer dan
50.000 kWh of 25.000 m3 gas verbruiken. Bedrijven met een milieuvergunning zijn vrijgesteld van de informatieplicht. Op de website van de RVO.nl wordt men door een stappenschema geleid waaruit blijkt of de informatieplicht van toepassing is. Het doel van de informatieplicht is dat bedrijven inzicht krijgen in hun energieverbruik en hun besparingspotentieel.
 
Voor vragen over het indienen van de melding kan op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur contact worden opgenomen met RVO, tel. 088 – 042 42 42 of via het contactformulier op www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-besparen/informatieplicht-energiebesparing.
 
Voor vragen over de melding die meer op een specifiek bedrijf gericht zijn, kan contact worden opgenomen met ODNV: 0341 – 474 300 of per e-mail: [email protected]. Relevante links op www.odnoordveluwe.nl/ (Omgevingsdienst Noord-Veluwe),
wattjemoetweten.nl/ (MKB Nederland en VNO-NCW) of www.infomil.nl/onderwerpen/duurzaamheid-energie/energiebesparing/
 
Milieumeldingen
Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 14-11-2019: Bondamlaan 12, 3843 CX in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning
  • 13-11-2019: Fazantlaan 3, 3847 LH in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning
  • 18-11-2019: Kievitmeen 39, 3844 XB in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Ontwerpbeleidsregels bepalen bouwkosten aanvragen omgevingsvergunning
De ontwerpbeleidsregels voor het bepalen van de bouwkosten bij aanvragen om een omgevingsvergunning gemeente Harderwijk 2020 hebben als doel een objectief toetsingskader te creëren voor het controleren van opgegeven bouwkosten.
 
De ontwerpbeleidsregels liggen met ingang van 28 november gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens deze termijn kunnen belanghebbenden schriftelijk of digitaal zienswijzen kenbaar maken (adresseren aan burgemeester en wethouders). Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Desgewenst kan ook worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Informatie: domein Ruimte, dhr. G. Westerink, tel. 411 911.
 
De ontwerpbeleidsregel is ook in te zien op www.harderwijk.nl/beleidsregels.