Gemeente nieuwsberichten Harderwijk en Hierden week 36

Met deze week: Grootschalige ontgraving Boulevard van start, Ook thuis NIX18 en nog veel meer nieuws.

Het Huis van de Stad is feestelijk geopend

Het einde van de renovatie. Het begin van het Huis van de Stad. Dat hebben we afgelopen zaterdag 2 september gevierd tijdens de feestelijk opening van het gebouw. Een duurzaam en energiezuinig stadhuis dat - met de komst van het Waterfront – midden in onze stad staat en waar wij graag inwoners en ondernemers van Harderwijk en Hierden ontvangen. "In het Huis van de Stad staan een goede dienstverlening, ontmoeting, participatie en samenwerking centraal," sprak burgemeester Harm-Jan van Schaik de aanwezigen toe. 
 
Dankwoord
Tijdens zijn toespraak bedankte de burgemeester medewerkers en omwonenden voor hun begrip en geduld tijdens de renovatie. Ook bedankte hij wethouder Jeroen de Jong voor zijn inzet voor de renovatie. En bood inwoners en bezoekers van de gemeente Harderwijk een duurzaam, handig en modern cadeau aan: een solar bench op het voorplein van het Huis van de Stad.
 
Nieuwe 'service' robot
Tijdens de opening maakte Harderwijk ook kennis met Novah. Een nieuwe 'service robot' die vanaf deze week in het Huis van de Stad ondersteunt in de dagelijkse dienstverlening. Novah ontvangt bezoekers, maakt hen wegwijs en kan hen voorzien van informatie over bijvoorbeeld openingstijden of hoe je een afspraak maakt.

Welkom aan medebewoners
Na de opening van het stadhuis, zijn ook de bibliotheek en het streekarchivariaat geopend. De gemeente Harderwijk heet alle medebewoners van harte welkom!

Hoge opkomst en leuke festiviteiten
De hele zaterdagmiddag waren er feestelijke activiteiten. Er kon bijvoorbeeld opnieuw getrouwd worden bij de trouwambtenaar, een geboorteakte aangevraagd worden en een fruitsmoothie worden gefietst. De opening trok een hoge opkomst.
 
We kijken terug op een feestelijke dag! Bedankt voor uw komst!

Kon u niet aanwezig zijn, maar bent u wel benieuwd hoe het Huis van de Stad eruit ziet? Ga naar www.harderwijk.nl/renovatiestadhuis en bekijk daar een film!

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 14 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Verwerving Academiestraat 5 en Stad als Podium. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Nieuwe website CJG Harderwijk online

Het Centrum voor Jeugd en Gezin in Harderwijk heeft een nieuwe website. Deze site www.cjgharderwijk.nl heeft een eigentijdse uitstraling.
 
Op de website vindt u informatie over zwangerschap, eerste tandjes en gezond eten bijvoorbeeld. En over zakgeld, jeugdpuistjes, faalangst en pesten. Maar ook over hoe het in uw gezin verder moet na een scheiding. CJG Harderwijk is er voor iedereen die vragen heeft over het opvoeden en de ontwikkeling van een kind. Vanaf de kinderwens totdat het kind volwassen is. Bij CJG Harderwijk werken onder andere jeugd- en gezinswerkers, verpleegkundigen, artsen, logopedisten en (ortho)pedagogen. Deskundige mensen die gezinnen op de beste manier te willen helpen.
 
Meer informatie: CJG Harderwijk, Weth. Jansenlaan 200, Harderwijk, tel. 0341 799 904 of www.cjgharderwijk.nl

Valpreventiecursus voor ouderen ‘In Balans’

ZorgPartners Midden Nederland gaat van start met een valpreventiecursus voor mensen van 60+, genaamd: ‘In Balans’. Het programma is bedoeld voor zelfstandig wonende 60+-ers die zich onzeker voelen tijdens het lopen, die bang zijn om te vallen en/of al vaker gevallen zijn. De cursus duurt drie maanden. De deelnemers krijgen een cursusboek waarin alle informatie nog eens na te lezen is en waarin een aantal oefeningen duidelijk beschreven staan.
 
De eerste cursus begint op dinsdag 19 september. De kosten bedragen € 220,- voor de gehele training. Dit is inclusief de informatiebijeenkomsten, het cursusboek, de metingen en de koffie en/of thee bij iedere les. De lessen worden gegeven door fysio- en oefentherapeuten van ZorgPartners Midden Nederland.
 
Meer informatie en aanmelden: Marianne Freulings-Salden, geriatriefysiotherapeut, Fysiotherapie Drielanden, [email protected], tel. 0341 432 754.

Tafelgesprekken voor vrouwen die (weer) aan het werk willen

Op dinsdag 19 september start De tafel van één weer met tafelgesprekken in Harderwijk. Heeft u de eerste twee tafelgesprekken in maart en mei gemist? En wilt u de uitdaging aangaan om uw talent te ontdekken? Schrijf u dan in voor de derde serie tafelgesprekken vanaf dinsdagochtend 19 september in het wijkontmoetingscentrum Stad ‘de Tinne’ (Houtkamp 33). De gesprekken zijn 9.00 tot 12.00 uur. Deelname is gratis. Inschrijven kan via www.harderwijk.nl/detafelvaneen. 

Grootschalige ontgraving Boulevard van start

Deze week start aannemer Boskalis met het uitgraven van de nieuwe Stadshaven in het westelijk deel van het Boulevardgebied (van de Bruggepoort tot de Vischpoort). In het verlengde van deze werkzaamheden wordt ook de definitieve bestrating op de Boulevard aangelegd, waardoor bewoners, ondernemers en bezoekers volgend zomerseizoen volop kunnen genieten van een vernieuwde wandelpromenade langs de nieuwe haven.
 
Vragen of klachten?
Heeft u een vraag of klacht door de uitvoering van deze werkzaamheden? Dan horen wij het graag. U kunt contact opnemen met ons klantencontactcentrum, via tel. 0341 743 840. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Ernstige problemen lossen we zo snel mogelijk op. Minder dringende zaken plannen wij in. Ook schade kunt u via dit nummer melden.
 
Meer informatie
Op de website www.waterfrontharderwijk.nl vindt u meer informatie over de werkzaamheden en kunt u de werkzaamheden live via de webcam volgen. Daarnaast kunt u zich via de website aanmelden voor de periodieke, digitale nieuwsbrief. Meer informatie: www.waterfrontharderwijk.nl/werkzaamheden

Belparkeren in Harderwijk van start

Met een openingshandeling heeft wethouder Jeroen de Jong het belparkeren mogelijk gemaakt. Vanaf 1 september 2017. Vanaf die datum kunnen automobilisten hun auto parkeren op een aantal parkeerplaatsen en het parkeertarief betalen met hun mobiele telefoon via een parkeerprovider. Dit zijn parkeerlocaties zonder slagbomen. Voor de parkeerplaatsen waarvoor belparkeren van toepassing is, is op de parkeerzuil een code aangegeven. Meer informatie over de locaties vindt u op www.harderwijk.nl/belparkeren.
 
Belparkeren
Met belparkeren kan snel, veilig en alleen voor de exacte parkeertijd worden betaald. Bij belparkeren is het niet nodig om bij de parkeerautomaat een parkeerkaartje te kopen. Alles gaat op basis van het kenteken. De parkeercontroleurs scannen het kenteken van uw auto en kunnen zo zien of betaald is. Belparkeren kan met elk type mobiele telefoon en via elke telefoonprovider. Het maakt niet uit of de automobilist een abonnement of prepaid-kaart heeft. 

Ook thuis NIX18

Van 7 tot 14 september vindt de landelijke themaweek ‘NIX zonder ID’ plaats. Tijdens deze week vragen gemeenten, toezichthouders Drank- en Horecawet en andere organisaties aandacht voor het naleven van de leeftijdsgrens voor alcohol en tabak. Dit doen zij samen met verkopers van alcohol en tabak, het Trimbos-instituut en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor meer informatie zie www.naar18jaar.nl.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):
  • 22-8-2017 Ceintuurbaan 4-39: kappen 1 boom
  • 23-8-2017 Deventerweg 2a: strijdig gebruik pand (koffiebranderij en horeca)
  • 22-8-2017 Jonkheer Sandberglaan 34: uitbreiden woning
  • 23-8-2017 Fokko Kortlanglaan 155: inrit
  • 21-8-2017 Leuvenumsebos: aanleg mtb-route
  • 24-8-2017 Stationsplein 8: reclame
  • 24-8-2017 Harderweide kv 15 (Goudsbloemdreef 23 concept): woning
  • 24-8-2017 Harderweide kv 16 (Goudsbloemdreef 25 concept: woning
  • 24-8-2017 Zandlaan: bedrijfspand
  • 24-8-2017 Rabbistraat 39: verbouwen woning tegen een rijksmonument in strijd regels ro
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 29-8-2017 Stationslaan 112, 112 a t/m g : 8 woningen
  • 31-8-2017 Roermeen 3: uitbreiden woning en garage in strijd regels ro
  • 1-9-2017 Paardenbloemdreef 19 (kv. 6): woning in strijd regels ro
  • 1-9-2017 Groot Sypel: kappen 6 bomen
  • 31-8-2017 Oltmansstraat 32: dakkapel (achterzijde) 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Wijzigingsplan Drielanden-Fokko Kortlanglaan 151
Burgemeester en wethouders hebben op 5 september het wijzigingsplan Drielanden – Fokko Kortlanglaan 151 vastgesteld. Met gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid uit het bestemmingsplan Drielanden–Groene Zoom maakt het wijzigingsplan de bouw van één nieuwe woning op het perceel mogelijk.
 
Ten behoeve van het wijzigingsplan is tevens een besluit hogere waarde ingevolge artikel 4.10 Besluit geluidhinder vastgesteld. Met de vaststelling van een hogere waarde wordt de realisatie van de nieuwe woning mogelijk gemaakt.
 
Het wijzigingsplan en het besluit hogere waarde liggen met ingang van 14 september gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde wijzigingsplan en het besluit hogere waarde beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend. Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.WP00183-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.WP00183-/NL.IMRO.0243.WP00183-0002. Informatie: domein Ruimte, dhr. R. Huisman, tel. 411 911.
 
Wijziging eisen reclame uitingen uitkijktoren Boekhorstlaan vastgesteld
Bij de vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied-P Veluwe zijn om de beeldkwaliteit van de uitkijktoren met beeldmerk te waarborgen beeldkwaliteitseisen vastgesteld. Gebleken is dat enkele van deze eisen in de praktijk niet voldoen. Bij besluit van 24 augustus heeft de gemeenteraad besloten de beeldkwaliteitseisen aan te passen.
 
Het aangepaste eisen worden toegevoegd aan het beeldkwaliteitsplan Boekhorstlaan en aan de welstandsnota. Het besluit van de gemeenteraad ligt met ingang van 7 september gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tegen de vaststelling van de aangepaste beeldkwaliteitseisen is geen bezwaar of beroep mogelijk. Informatie: domein Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411 911. Het raadsbesluit is ook in te zien op www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied.
 
Ontwerpbestemmingsplan Stadsdennen – J.P. Heyelaan 1
Het ontwerpbestemmingsplan Stadsdennen–J.P. Heyelaan 1 voorziet in realisatie van 32 huurappartementen op de locatie van de voormalige Stadsdennenkerk op het perceel J.P. Heyelaan 1.
 
Ontwerpbesluit hogere waarde
Ten behoeve van het bestemmingsplan is tevens een besluit hogere waarde ingevolge art. 83 Wet geluidhinder in voorbereiding. Met de vaststelling van een hogere waarde wordt de realisatie van 32 nieuwe woningen mogelijk gemaakt.
 
Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarde liggen met ingang van 7 september gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder schriftelijk of digitaal een zienswijze indienen bij:
-        de gemeenteraad tegen het ontwerpbestemmingsplan;
-        burgemeester en wethouders tegen het ontwerpbesluit hogere waarde.
Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mw. C. van den Bedem. Tel. 0341 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00193-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00193-/NL.IMRO.0243.BP00193-0002) of op www.harderwijk.nl/plannenstadsdennen.
 
Zakelijke beschrijving
Ten behoeve van het aantonen van de economische uitvoerbaarheid van de plannen is met de betreffende eigenaar een anterieure overeenkomst gesloten. Een zakelijke beschrijving van de inhoud van bovengenoemde overeenkomst ligt gedurende dezelfde periode op dezelfde locatie voor een ieder ter inzage. Tegen de gesloten overeenkomsten en de zakelijke beschrijving kan geen bezwaar of beroep worden ingediend. Informatie: dhr. A. Koopmans, tel. 411 911.
 
Preventie- en handhavingsplan 2017-2021
De gemeenteraad van Harderwijk  heeft bij besluit van 22 juni 2017 het preventie- en handhavingsplan 2017-2021 vastgesteld. Dit plan treedt daags na deze publicatie in werking en ligt gedurende 6 weken na deze publicatie ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Ook is dit plan te raadplegen op www.harderwijk.nl/beleidsregels. Meer informatie: mevr. M. Engelgeer, domein Bestuur & Organisatie, tel. 0341 411 911.
 
Bestemmingsplan Friesegracht–Stationslaan 112, omgevingsvergunning Stationslaan 112 en besluit hogere waarde Wet geluidhinder
 
Met toepassing van de coördinatieregeling (art. 3.30 Wro) zijn de volgende besluiten genomen:
- De gemeenteraad heeft op 24 augustus het bestemmingsplan Friesegracht – Stationslaan 112 ongewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan voorziet in de bouw van acht woningen. Het betreft vier vrijstaande woningen en 4 twee-onder-een-kapwoningen. Twee vrijstaande woningen zijn aan de Stationslaan gelegen. De overige zes woningen worden ontsloten middels een aan te leggen zijstraat vanaf de Stationslaan.
- Burgemeester en wethouders hebben op 29 augustus de omgevingsvergunning Stationslaan 112 verleend. De omgevingsvergunning Harderwijk omvat hetzelfde plangebied als het bestemmingsplan en bestaat uit de volgende activiteiten:
- Bouwen (art. 2.1 lid 1a Wabo)
- Inrit (art. 2.2 lid 1e Wabo)
- Burgemeester en wethouders hebben op 13 juni de hogere waarde Wet geluidhinder (Wgh) t.b.v. het bestemmingsplan Stationslaan 112 (bouw 8 woningen) vastgesteld.
 
Inzien en beroep
Het bestemmingsplan, de omgevingsvergunning en het besluit hogere waarde Wgh liggen, gecoördineerd als één besluit, met ingang van 7 september gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. De plannen kunt u ook inzien op www.ruimtelijkeplannen.nl (planidn: NL.IMRO.0243.BP00176-0002). Bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00176-/NL.IMRO.0243.BP00176-0002) of op www.harderwijk.nl/plannenfriesegracht
 
Gedurende deze termijn kan tegen het gecoördineerde besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, de verleende omgevingsvergunning en de verleende hogere waarde Wgh beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
-        die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de gemeenteraad;
-        aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend.
 
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: domein Ruimte, mw. K. van der Schot, tel. 411 911.