Gemeente nieuwsberichten Harderwijk en Hierden week 35

Met deze week: Opening Huis van de Stad, Nationale Sportweek, fietswrakken worden weer verwijderd bij het NS station en natuurlijk de aangevraagde en verleende vergunningen.

Muziekoptocht neemt u mee naar de opening van het Huis van de Stad

Komt u zaterdag 2 september ook naar de opening van het stadhuis? Kom dan alvast in een feestelijke stemming door mee te lopen met de muziekoptocht met 'Toeter-nog-maar-één'! Vóór de opening om 10.00 uur vertrekt de muziekoptocht vanuit het Hortuspark achter de oude locatie van de bibliotheek naar het Huis van de Stad. En trekt u zo mee naar daar waar de feestelijke dag is.
 
Wat is er allemaal te doen tijdens opening?
Vanaf 10.30 uur bent u welkom op het voorplein van het stadhuis. Er staat een drankje voor u klaar. Om 11.00 uur opent burgemeester Harm-Jan van Schaik samen met een speciale gast het stadhuis. Waarna de bibliotheek en het streekarchivariaat worden geopend.
 
Tussen 12.00 en 15.00 uur zijn er volop leuke activiteiten.
Kom er tijdens de belevingsroute achter waarvoor je allemaal terecht kunt in het stadhuis. Ben je geboren of getrouwd in Harderwijk? Dan kun je van deze bijzondere levensgebeurtenis gratis een akte aanvragen tijdens de opening van het Huis van de Stad! Neem daarvoor je ID-bewijs of paspoort mee. Ontdek de nieuwe bibliotheek en het streekarchivariaat. Spring in de photobooth, fiets een heerlijke smoothie klaar of wordt vermaakt door diverse acts. En geniet van een hapje en drankje met live-muziek. 

Samen openen we het ‘Het Huis van de Stad’, het huis voor iedereen. We ontmoeten u graag!

Kom graag op de fiets! Deze kunt u stallen op de daarvoor aangegeven plek naast het stadhuis (aan Scheepssingel). De auto kan geparkeerd worden op P2 aan de Ir. Lelykade (betaald parkeren). 

Huis van de Stad Harderwijk

Nationale Sportweek 2017

De Nationale Sportweek is van 9 tot en met 17 september. In deze week zullen overal in het land sportactiviteiten worden georganiseerd, met als doel alle Nederlanders te laten ervaren hoe leuk sport en bewegen is.
 
Tijdens deze week stellen deelnemende sportaanbieders hun trainingen en lessen open voor inwoners uit Harderwijk. In de week voor de Nationale Sportweek publiceert de gemeente Harderwijk een agenda met open trainingen en lessen van deelnemende sportaanbieders in Harderwijk.

Deelnemende partijen zijn op dit moment:
  • Rolstoelbasketbal Paul Toes,
  • AV Athlos,
  • TTV Harderwijk,
  • KV Dolfijnen,
  • Rebound ’73,
  • Itokan Aikido,
  • MHC de Mezen,
  • HKB '84,
  • Zwart-Wit '63,
  • JOGG-Harderwijk,
  • Sportcentrum Iedema,
  • dansschool UDX,
  • GV Olympia,
  • HV Harderwijk.
 De Nationale Sportweek 2017 is een initiatief van NOC*NSF. Leden van sportclubs worden uitgedaagd iemand mee te nemen naar zijn of haar club om kennis te maken met hun sport. Houdt onze facebookpagina Sport Harderwijk in de gaten! 

Fietswrakken NS station

Binnenkort zal de gemeente Harderwijk weer fietswrakken gaan verwijderen op het station in de open stalling Oranjepark. Fietswrakken zijn fietsen die rijtechnisch in onvoldoende staat verkeren (kromgebogen wielen en dergelijke). Bovendien zijn deze fietsen al langere tijd niet meer gebruikt. Daardoor wordt onnodig stallingruimte ingenomen.
                       
In juni zijn fietsen gemarkeerd die aan bovenstaande kenmerken voldoen. De schoonmaakactie vindt vanaf de tweede week september plaats. Heeft u nog een fiets op het station staan die voldoet aan de genoemde kenmerken? Dan verzoeken wij u deze fiets zo spoedig mogelijk te verwijderen. 

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 7 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Evaluatie JOGG 2014 - 2016. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over vliegroutes boven Hierden. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. De fractie PvdA heeft de schriftelijke vragen inzake Volkan Caliskan ingetrokken. 

JOGG Obstacle Run 15 september

Vrijdag 15 september is alweer de derde editie van de JOGG Obstacle Run plaats! Dit evenement, de afsluiter van de Nationale Sportweek 2017, vindt plaats op het Strandeiland (Walhalla) en de Stille Wei in Harderwijk.
 
Programma
  • 17.00 uur start Ouder en Kind run
  • 19.00 uur start Run 1 (alle leeftijden)
  • 20.00 uur start Run 2 (alle leeftijden)
Samen met Tactief, Reukema Recycling en de gemeente Harderwijk zet JOGG-Harderwijk weer een tof parcours uit, waarbij de deelnemers hun grenzen kunnen verleggen. Met je vrienden of vriendinnen ga jij deze uitdaging aan. Het is geen wedstrijd, samen ga je die finish gewoon halen! Deelname is gratis!

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.jogg-harderwijk.nl  

Fietspad Drielanden afgesloten

Maandag 11 september wordt gestart met de uitbreiding van het schoolgebouw Wolderweide aan het Biezenplein in Drielanden West. De bouwplaats wordt eerst ingericht. Vanaf 11 september is het fiets-voetpad langs deze school afgesloten. 
Tijdens de afsluiting van het fiets-voetpad kan gebruikt worden gemaakt van het voetpad en het fietspad om de school Het Startblok en kerkelijk centrum De Regenboog.

De planning is dat eind juni 2018 de werkzaamheden gereed zijn en het fiets-voetpad weer gebruikt kan gaan worden. 

Tafelgesprekken voor vrouwen die (weer) aan het werk willen

Dinsdag 19 september start De tafel van één weer met tafelgesprekken in Harderwijk. Heeft u de eerste twee tafelgesprekken in maart en mei gemist? En wilt u de uitdaging aangaan om uw talent te ontdekken? Schrijf u dan in voor de derde serie tafelgesprekken vanaf dinsdagochtend 19 september in het wijkontmoetingscentrum Stad ‘de Tinne’ (Houtkamp 33).
 
Veel vrouwen hebben met succes aan De tafel van één deelgenomen. De deelneemsters kijken terug op een mooie tijd waarin zij veel kracht en zelfvertrouwen uit hebben gehaald. “Ik heb geleerd dat ik meer moet durven, “het heeft me zelfvertrouwen gebracht” en “een positieve energie aan tafel” waren enkele reacties van de deelneemsters. Een aantal deelneemsters heeft (vrijwilligers)werk gevonden, zoals het geven van Engelse les en mensen in het asielzoekerscentrum helpen met integreren.
 
Tafelgesprekken
Van 9.00 tot 12.00 uur komt u bij elkaar aan een gezellige tafel, elke week één keer. Tijdens de tafelgesprekken en workshops denkt u na over de vragen: Wat wil ik nu echt? en Hoe kan ik dat bereiken? Het levert u altijd wat op! Deelname is gratis. Inschrijven kan via www.harderwijk.nl/detafelvaneen.
 
De tafel van één is een tafelgesprek tussen vrouwen die geen werk hebben, maar wel (weer) wat willen gaan doen. Na de tafelgesprekken een nieuwe stap zetten? De partners van De tafel van één (Sociale Dienst Veluwerand en ZorgDat) en kunnen u informatie bieden op het gebied van vrijwilligers- en betaald werk, cursussen, opleidingen, of het beginnen van een eigen bedrijf. Foto: tweede serie tafelgesprekken. 

Wijkspreekuur Stadsdennen

Voor alle bewoners van de wijk Stadsdennen vindt op dinsdag 5 september het wijkspreekuur van Stadsdennen plaats. Het spreekuur is van 16.00 tot 17.00 uur op de Vondellaan ter hoogte van de Schakel. Kom langs en laat weten wat u bezig houdt in de wijk en wat er beter kan! 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 21-08-2017 Hierdenseweg 27: gevelwijziging
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 17-8-2017 Robbenzand 84, 86, 88, 92, 94, 96, 98, 100, 102 en 104: 10 woningen
  • 22-8-2017 Kranenburglaan 22: nokverhoging , dakkapel en luifel
  • 22-8-2017 Varenweg 32: schuur in strijd regels ro
  • 24-8-2017 P.C. Boutenslaan 2: kozijn
  • 24-8-2017 Kerkstraat 19: overkapping in strijd regels ro
  • 24-8-2017 Bovenweg 12: uitbreiden woonhuis
  • 24-8-2017 Blokhuissteeg 1A: herinrichten gemeentelijk monument naar woonfunctie
  • 24-8-2017 Engelserf 21: uitbreiden woning
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure:
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
  • Waterfront Noordereiland: 50 appartementen in strijd regels ro; 2-11-2017
  • Fokko Kortlanglaan 155a (concept): woning en inrit; 12-10-2017
  • Waterfront Noordereiland 1e fase: oprichten 51 woningen; 2-11-2017
  • Boekhorstlaan 4 (concept): tankstation en uitrit; 25-10-2017
Rectificatie aanwijzing ontheffing sluitingsuur 26 december 2017
 
Abusievelijk is in de publicatie van 12 april 2017 onder andere melding gemaakt van ontheffing voor het sluitingsuur voor de horeca op 26 december 2017. Deze vermelding is onjuist en komt met de rectificatie te vervallen.
 
Ontheffing voor het houden van rondvaarten

Burgemeester en wethouders hebben besloten op grond van artikel 14 Havenverordening Harderwijk onder voorwaarden en voor de duur van 5 jaar ontheffing te verlenen voor het houden van rondvaarten aan Take Off Outdoor Events/Borrelboot.nl/Strand Horst Events met het schip ‘Noa’.
 
Het besluit en overige stukken (voor zover openbaar) liggen ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis te Harderwijk. Het besluit is op  23 augustus 2017 aan de aanvragers bekend gemaakt. Binnen 6 weken na bekendmaking aan de aanvrager, kunnen belanghebbenden bezwaar maken.

U kunt uw bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE.
Voor vragen kunt Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met  het Domein Ruimte, tel. 0341 411 911 of bij de havenmeester, tel. 0341 411 339.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 27-07-2017: Sloopmelding Vlierburg 2 in Hierden, voor het slopen en verwijderen van asbest uiteen bijgebouw.
  • 1-08-2017: Sloopmelding Wijtgraaf 28, 3849 PN in Hierden voor het verwijderen van asbest uit een woning.
  • 7-08-2017: Sloopmelding Allee 25-27-29, 3852 PM in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een berging/opslag.
  • 10-08-2017: Sloopmelding Zuiderzeestraatweg 177, 3849 AE in Hierden, voor het verwijderen van asbest uit een bijgebouw.
  • 16-08-2017: Sloopmelding Spiegelstraat 20, 3842 JP in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning.
  • 22-08-2017: Sloopmelding Gelreweg 1 in Harderwijk, voor het slopen van een hoofdgebouw.
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.