Gemeente nieuwsberichten Harderwijk en Hierden week 3

De gemeentepagina met al het nieuws van de gemeente Harderwijk zoals: Koningsspelen viert 5-jarig jubileum in Harderwijk, Inloopavond  verkeerscirculatie Boulevard en binnenstad en  Netwerk Harderwijk Hierden bij Kok Experience
 

Koningsspelen viert 5-jarig jubileum in Harderwijk met thema Feest

 
Op woensdag 11 januari gaf initiatiefnemer Richard Krajicek in Sportcomplex De Sypel het startsein voor het jubileum van de Koningsspelen dat gevierd wordt met het thema ‘Feest!’ Scholen in het primaire onderwijs in Nederland en Nederlandse scholen in het buitenland kunnen zich tot 3 februari inschrijven voor de vijfde editie van de Koningsspelen.
 
Koningsmatch
Tijdens de kick-off schreven de wethouder van Sport, Christianne van der Wal, de directeur van basisschool De Schakel, Martin van Riet en de voorzitter van de Handbalvereniging Harderwijk, Michael Lutz zich gezamenlijk in voor de Koningsmatch 2017. Met dit initiatief krijgen sportverenigingen en basisscholen op een makkelijke manier de kans om met elkaar in contact te komen en elkaar te helpen tijdens het organiseren van de Koningsspelen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van een clinic of het uitlenen van materiaal. Via de website van de Koningsspelen kan met één klik een match tussen een sportvereniging en een basisschool ontstaan.
 
Koningsspelen-lied en ontbijt
Ook zong Kinderen voor Kinderen een speciale ‘Koningsspelen-medley’. Zij maakten ook  de titel voor het nieuwe Koningsspelen-lied bekend: Okido. Op 17 maart komt Okido uit. Deelnemende basisscholen ontvangen het lied en de dansinstructie van tevoren zodat de kinderen genoeg tijd hebben om te oefenen.
 
Ook dit jaar kunnen alle kinderen van de deelnemende basisscholen genieten van een feestelijk Koningsontbijt. Dit gratis ontbijt wordt wederom verzorgd door Jumbo Supermarkten en haar leveranciers.

Ronde tafel
Om sportverenigingen, scholen en gemeenten dit jaar te stimuleren nog meer samen te werken, vond aansluitend aan de kick-off een besloten Ronde Tafel bijeenkomst plaats met sportbonden en sportverenigingen op initiatief van de Koningsspelen. Tijdens deze bijeenkomst werd gesproken over meer en intensievere samenwerkingen tussen de verschillende partijen voor zowel de organisatie van de Koningsspelen als door het jaar heen met als doel kinderen te enthousiasmeren voor sport en beweging.
 
Inschrijven tot en met 3 februari via koningsspelen.nl

Scholen, gemeenten en sportverenigingen kunnen zich tot en met vrijdag 3 februari inschrijven via www.koningsspelen.nl. Sportverenigingen die een clinic willen geven aan de basisscholen in hun omgeving kunnen zich aanmelden via www.koningsspelen.nl/koningsmatch. Basisscholen kunnen vervolgens in de database zien welke sportaanbieders in de buurt meedoen en zo een ‘match’ maken.

Inloopavond  verkeerscirculatie Boulevard en binnenstad

Woensdag 25 januari is er in de raadszaal van het stadhuis een inloopavond over de verkeerscirculatie in de binnenstad. Inlopen is mogelijk van 17.00 tot 20.00 uur. U bent van harte welkom!
 
De nieuwe Strandboulevard wordt verkeersluw ingericht met (meer) ruimte voor voetgangers, fietsers en terrassen. Dit heeft consequenties voor de verkeerscirculatie in de binnenstad, vooral in de Vijhestraat, Bruggestraat en Kerkstraat.
 
U krijgt informatie over de inhoud van het verkeerscirculatieplan in het algemeen, de uitvoeringsprocedure en de werkzaamheden die voortvloeien uit het plan. U krijgt alle gelegenheid vragen te stellen.
 
Na de inloopavond wordt een verkeersbesluit voorbereid voor de gewijzigde verkeerscirculatie in de binnenstad. Het verkeersbesluit wordt medio februari-maart 2017 bekend gemaakt door publicatie in de elektronische Staatscourant en op de gemeentepagina in Het Kontakt. U kunt dan formeel reageren op het verkeersbesluit.

Mocht u vooraf vragen hebben dan kunt u zich wenden tot Dieder van Essen, beleidsmedewerker verkeer, via [email protected].

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 26 januari vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. De commissie bezoekt het rioolwaterzuiveringsinstallatie voor een tweetal presentaties over De energieke stad.  Verder staat onder andere de startnotitie Woonvisie 2017 op de agenda. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie ChristenUnie heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Verordening Reclamebelasting. De fractie D66 heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Binnenstadsvisie en actieplan. De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de das in Drielanden-West. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Netwerk Harderwijk/Hierden bij Kok Experience

Op dinsdag 24 januari om 20.00 uur organiseert Netwerk Harderwijk Hierden weer een bijeenkomst. Iedereen (ook niet-LinkedIn leden) is van harte welkom in het Theatercafé bij Kok Experience aan de Hoofdweg 2 in Harderwijk. De inloop is vanaf 19.30 uur. Op deze avond worden een aantal leden van het netwerk in beeld gebracht.
 
Netwerk Harderwijk Hierden is een LinkedIn groep die nu 2 jaar bestaat en inmiddels zo’n 750 leden heeft; allemaal woonachtig en/of werkzaam in Harderwijk. Vier keer per jaar wordt er een bijeenkomst georganiseerd, iedere keer op een andere locatie met een spreker die iets vertelt over wat er gaande is in Harderwijk en Hierden. Doel van deze groep is ontmoeten en verbinden in de breedste zin van het woord. Informatie: [email protected].

Oude spooroverweg Stationslaan-Oranjelaan gaat weg

In het weekend van 21 en 22 januari wordt de oude bekende spooroverweg bij het station weggehaald. De werkzaamheden vinden plaats gedurende de zogenoemde trein-vrije-periode (TVP) en duren van zaterdag 21 januari 01.00 uur tot en met maandag 23 januari 05.00 uur. Deze vinden zowel overdag als ’s nachts plaats.
 
Door de komst van de onderdoorgang bij het station is de overgang aan de Oranjelaan – Stationslaan overbodig geworden. Geprobeerd wordt de hinder minimaal te houden. Voor omwonenden kan dit met enige geluidsoverlast gepaard gaan. Zij zijn inmiddels per brief geïnformeerd.
 
De gemeente is nu bezig met de verdere invulling van de openbare ruimte in dat gebied.


Stadstoezicht samen met inwoners voor een veilig en schoon Harderwijk

In Harderwijk staat een veilige, hele en schone omgeving hoog op de agenda van college en gemeenteraad. De medewerkers van Stadstoezicht dragen hieraan bij door de samenwerking binnen de wijken tussen bewoners, organisaties en de gemeente te versterken.
 
Aanwezig op straat
De medewerkers van Stadstoezicht zijn letterlijk aanwezig op straat, in fietsenstallingen, in parkeergarages, bij evenementen en op tal van andere locaties waar hun inzet nodig is. De buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa's) zien toe op de naleving van het parkeerbeleid en de algemene plaatselijke verordening (APV). In de APV staat wat wel en wat niet mag op het gebied van openbare orde, veiligheid van de weg, toezicht op speelgelegenheden, hondenpoep en nog veel meer.
 
Samenwerken in de wijk
Maar de belangrijkste taken liggen in het bevorderen van de samenwerking binnen de wijk, zodat er meer inzicht en overzicht komt over wat er speelt in de wijk en er samen aan oplossingen kan worden gewerkt.  De Boa’s zoeken actief het contact met de netwerken die in de wijken aanwezig zijn, zoals medewerkers van woningcorporaties, wijkmanagers, wijkbeheerders, wijk- en buurtteams en de regisseur maatschappelijke zorg.
 
Contact met Stadstoezicht
Als u een idee of vraag heeft, of melding wilt maken van iets in de openbare ruimte van Harderwijk en Hierden, neemt u dan contact met ons op. Stadstoezicht houdt dagelijks van 15.30 tot 16.00 uur een inloopspreekuur in het kantoor aan de Havendam. Telefonisch is Stadstoezicht de gehele dag te bereiken via Snel Herstel, tel. 411 333. 
Weten wie de wijkboa’s zijn en in welke wijken zij werken? Kijk op www.harderwijk.nl/wijkboa.

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
7-1-2017 Binnenweg 4: kappen 1 boom
9-1-2017 Ceintuurbaan 4-23: kappen 4 bomen
5-1-2017 Ceintuurbaan 2-150: aanleggen parkeerplaats
6-1-2017 Ruiversdam 10-12: 2 onder 1 kap woning
10-1-2017 Leuvenumseweg 2: uitbreiden woning en plaatsen grotere kap
10-1-2017 Vondellaan 26: renoveren pand
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
6-1-2017 Korhoenlaan 1-94: kappen 2 bomen
9-1-2017 Erasmusstraat 9: dakkapel (achterzijde)
12-1-2017 Ruiversdam 10 en 12: 2 onder 1 kap woning
12-1-2017 Stobbeweg 8a: kappen 5 bomen
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure):
13-1-2017 Wethouder Jansenlaan 90: vergunning brandveiliggebruik
Tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.

Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
- Archimedesstraat 7 (concept): bedrijfspand en maken uitrit; 28 februari 2017

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding activiteitenbesluit ontvangen:
28-12-2016: Landstede, Mecklenburglaan 3, 3843 BN in Harderwijk, voor het plaatsen van een noodgebouw.
En de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
30-12-2016: Jac. Perkstraat 5, 3842 AS in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit de woning.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.