Gemeente nieuwsberichten Harderwijk en Hierden week 1

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 1 – 4 januari 2017

Kerstbomen worden gratis huis-aan-huis opgehaald

In de tweede week van januari haalt afvalinzamelaar Aconov gratis huis-aan-huis kerstbomen op. Daarmee willen wij voorkomen dat kerstbomen her en der op straat en in plantsoenen terechtkomen. De kerstbomen krijgen nog een nuttig laatste ‘leven’ in het biomassa-energie proces.
 
  • Maandag 9 januari: Binnenstad, Friesegracht, Zeebuurt, Lorentz, Zuidereiland (postcode 3841 en 3846)
  • Dinsdag 10 januari: Stadsweiden, Nachthok, Slingerbos (postcode 3844)
  • Woensdag 11 januari: Hierden, Frankrijk (postcode 3848 en 3849)
  • Donderdag 12 januari: Stadsdennen, Wittenhagen, Tinnegieter, Sypel (postcode 3842 en 3843)
  • Vrijdag 13 januari: Drielanden, Leuvenumseweg (postcode 3845 en 3847)
Spelregels
  • leg uw kerstboom op de inzameldag voor 7.30 uur buiten bij de stoeprand
  • zonder pot of plastic verpakking om de kluit
  • verwijder alle kerstversiering (in verband met compostering)
Waardevol
Ons afval is waardevol. Het meeste van wat wij dagelijks weggooien kan opnieuw gebruikt worden. Dat geldt ook voor kerstbomen. Door uw kerstboom na de feestdagen aan te bieden bij de bomeninzameling, levert u de grondstoffen voor compost en houtsnippers. Naalden van kerstbomen zijn organisch afval. Een vergistinginstallatie zet met behulp van bacteriën de naalden – samen met uw GFT-afval - om in compost, warmte en biogas. De compost vindt zijn weg naar de land- en de tuinbouw of kan in de vorm van potgrond weer in uw eigen tuin worden gebruikt. Het biogas doet dienst als brandstof voor installaties die groene stroom opwekken. De takken en de stam van uw kerstboom belanden in de houtversnipperaar. Houtsnippers vormen een ideale ondergrond voor wandelpaden. De snippers kunnen ook als brandstof voor houtkachels dienen. In tuinen gaan ze de groei van onkruid tegen en houtsnippers versnellen het proces van compostering.
 
Voor vragen over afvalinzameling: Aconov, tel. 0800 222 4 111 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur (gratis) of kijk op www.aconov.nl. Overige informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected]

Wij wensen u een gezond nieuwjaar toe!

Wij kijken ernaar uit u te ontmoeten vanavond (woensdag 4 januari) tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van 19.30 tot 21.30 uur in de tent bij de IJsbaan op de Markt.

Ontwerp mee aan het plein voor de Vischpoort

Gemeente Harderwijk is samen met projectontwikkelaar Synchroon en Koopmans Bouwgroep op zoek naar het beste idee voor een originele kunsttoepassing op het plein voor de Vischpoort. Een kunsttoepassing die opvalt, een relatie heeft met het water, de boulevard of de stad Harderwijk en bijdraagt aan de sfeer van het vernieuwde Boulevardgebied. Heeft u een goed idee om het plein voor de Vischpoort nog leuker te maken? U heeft nog tot 15 januari 2017 de tijd om uw idee in te sturen. Kijk op www.waterfrontharderwijk.nl/ontwerpwedstrijd voor de voorwaarden. 

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 19 januari vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Stad als podium. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Film democratiefabriek Maand van Burgerschap

Tijdens de maand van Burgerschap in oktober was de democratiefabriek in Harderwijk te vinden. In totaal deden 400 jongeren van 14 basisschool klassen mee aan de fabriek. Zij keken terug op een leerzame en interessante tentoonstelling en dat is te zien in de film die in opdracht van de gemeente door Broad Communications is gemaakt.  De film is te zien op www.harderwijk.nl/harderwijkzijnwijsamen. De film dient ook ter educatie op scholen. 

Behoefteonderzoek aangepast sporten

MEE Veluwe doet een onderzoek op gebied van sporten en bewegen voor mensen met een beperking, om zo het aanbod meer passend te maken.
 
Onderdeel van het onderzoek is een enquête voor mensen met een beperking. Hierbij vragen wij Harderwijkse inwoners met een beperking de enquête in te vullen. U vindt de enquête op www.harderwijk.nl/sport. De enquête is anoniem en neemt 5 tot 10 minuten van uw tijd in beslag. Invullen kan tot eind januari. Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Ruben Dijk van MEE Veluwe via [email protected]

Vuurwerk opruimactie een succes

Op nieuwjaarsochtend gingen de medewerkers van de gemeente al vroeg aan de slag om de ergste vervuiling - en vuurwerkrisico’s - op te ruimen.
 
Daarnaast kregen zij de hulp van vele kinderen, hun ouders en buurtbewoners. Maandag 2 januari konden zij het opgeruimde vuurwerkafval inleveren aan de Parkweg voor een beloning: 1 euro per ingeleverde zak. Tijdens de vuurwerkopruimactie zijn 1445 zakken met ruim 6490 kg vuurwerkafval ingeleverd. Dit is een nog positiever resultaat dan vorig jaar.
 
Bedankt voor jullie hulp om samen te werken aan een schoon en veilig Harderwijk en Hierden! Kijk voor meer initiatieven hoe wij samen de openbare ruimte verfraaien op www.harderwijk.nl/samenkleurenwedestad

Resultaat onderzoek Wmo

Wij hebben afgelopen zomer een onderzoek laten uitvoeren om te weten te komen hoe de uitvoering van de maatschappelijke ondersteuning door inwoners wordt ervaren. Het meten van de kwaliteit van de maatschappelijke ondersteuning is geregeld in de Wmo 2015. In Harderwijk blijkt het overgrote deel van de cliënten positief te zijn over het contact met de gemeente en de kwaliteit van de geboden ondersteuning.
 
Het onderzoek ging onder andere over de ervaring van inwoners met de toegang tot ondersteuning en de kwaliteit van de voorzieningen. Ook werd gevraagd of inwoners zich door de ondersteuning geholpen voelden. Bij de vraag of de ondersteuning past bij de hulpvraag is het gros van de cliënten positief, 84 procent ervaart de ondersteuning als goed en passend. Ook is een grote meerderheid enthousiast over het contact met de gemeente en voelde men zich serieus genomen. 82% van de ondervraagden weet de gemeente goed te vinden met hun hulpvraag. Bijna hetzelfde percentage weet zich door de ondersteuning beter te redden.

Uit het onderzoek blijkt wel dat maar een klein deel van de ondervraagden weet dat ze gebruik kan maken van ondersteuning van MEE, bijvoorbeeld bij een gesprek met de gemeente. Verderop in dit artikel leest u meer over MEE.
 
In totaal hebben ruim 400 van de 800 inwoners die in de gemeente Harderwijk een Wmo maatwerkvoorziening ontvangen, de vragenlijst ingevuld. Inwoners die aan het onderzoek meededen helpen de gemeente om de ondersteuning van iedereen in Harderwijk die hulp vanuit de Wmo nodig heeft te verbeteren.

De Wet maatschappelijke ondersteuning is voor ondersteuning in het kader van een Wmo voorziening of een hulpmiddel. Een Wmo voorziening is hulp bij het huishouden,  begeleiding en beschermd wonen. Hulpmiddelen zijn een rolstoel, vervoersvoorziening zoals een scootmobiel, woonvoorziening en woningaanpassing.
 
Hulp en ondersteuning van MEE
Heeft u of uw naaste een verstandelijke, zintuiglijke of lichamelijke beperking? Een chronische ziekte, niet-aangeboren hersenletsel of bijvoorbeeld autisme? Ontvangt u zorg als gevolg van ouderdom of vanuit de geestelijke gezondheidszorg? U kunt bij MEE terecht met al uw vragen, voor alle leeftijden. Om gebruik te maken van de ondersteuning van MEE heeft u geen indicatie nodig. Er wordt geen eigen bijdrage gevraagd. Het is gratis voor iedereen. U kunt rechtstreeks contact opnemen met MEE Veluwe via 055 5269200 of langskomen tijdens het inloopspreekuur op dinsdagochtend van 09.00 en 12.00 uur op het Zuiderzeepad 1. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 21-12-2016 Donkerstraat 52: herontwikkeling winkelpand in 8 appartementen
  • 23-12-2016 Meerkoetmeen 70: het in strijd regels ro uitbreiden woning (bouwen is vrij) 24-12-2016 gebied Boekhorstlaan: kappen 20 houtopstanden
  • 27-12-2016 Wijtgraaf 9: kappen boom
  • 27-12-2016 Korhoenlaan 1-94: kappen 2 bomen
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 28-12-2016 Mecklenburglaan 4: constructieve wijziging wegens verbouwing
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding ontvangen:
  • 3-11-2016: Doors Covers & More B.V. Fahrenheitstraat 18, 3846 BN in Harderwijk voor de op- en overslag van koelmeubelen /verhuur mobiele bedrijfskoelingen
  • 15-12-2016: AnimalCare, Groene Zoomweg (huisnummer nog onbekend) in Harderwijk voor het starten van een dierenartsenpraktijk
  • 27-12-2016: Palfinger Boats B.V., Pasteurdijk 8, 3846 BS in Harderwijk voor het uitbreiden van het bedrijf
En de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 21-12-2016: Van Hall-laan 8, 3843 WR in Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit de woning.
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.