Gemeente nieuws Harderwijk en Hierden week 37

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden 9 september 2015

Open dag bouwlocatie Stationsomgeving

Op zaterdag 12 september om 11.00 uur gaan de deuren open van de bouwlocatie in de Stationsomgeving Harderwijk. Belangstellenden krijgen de kans om door de in aanbouw zijnde onderdoorgang te lopen en een kijkje in de keuken van de bouw te nemen. De open dag eindigt om 15.00 uur. Er is een route aangelegd die u vanaf het projectbureau aan het Stationsplein kunt volgen. Daar waar gewenst worden de activiteiten toegelicht.
 
Normaal gesproken is de bouwlocatie gesloten voor publiek. Maar op deze open dag wordt daar een uitzondering op gemaakt. Kinderen onder de 12 jaar mogen alleen het terrein op onder begeleiding van een volwassene. Bezoekers wordt verzocht om zoveel mogelijk op de fiets of te voet te komen. Fietsen kunnen gestald worden in de fietsenstalling en auto’s op het aangegeven P+R terrein.
 

Zorgt u voor een naaste in uw omgeving? 

Voor 1 januari 2015 ontvingen mantelzorgers die daar recht op hadden via de Sociale Verzekeringsbank een mantelzorgcompliment. Dat was een bedrag in geld. Vanaf dit jaar heeft de rijksoverheid dit afgeschaft. Gemeenten geven nu zelf invulling aan de waardering van mantelzorgers. Dit betekent dat iedere gemeente dit op zijn eigen manier mag doen.
 
Zorgt u voor een ziek, gehandicapt of hulpbehoevend familielid in uw omgeving? Dat kan uw vader of moeder zijn, maar ook een opa, oma of uw kind. En verdient u hiermee geen geld? Dan bent u mantelzorger. De gemeente Harderwijk heeft grote waardering voor haar mantelzorgers. Daarom komen wij graag te weten op welke wijze u voor uw mantelzorgtaken gewaardeerd wilt worden. De gemeente Harderwijk laat een onafhankelijk bureau (SPECTRUM) onderzoek onder mantelzorgers doen. U kunt aan het onderzoek meedoen door de vragenlijst in te vullen via de link http://bit.ly/MZHarderwijk. Dit onderzoek wordt in samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg van ZorgDat en de Wmo-consulenten van de gemeente gehouden. 

Gespreksavonden

Verder gaan wij graag met u in gesprek over de waardering van mantelzorgers. Daarvoor organiseren wij twee gespreksavonden op:
  • Dinsdag 22 september 2015: van 19.30 tot 21.30
  • Donderdag 1 oktober 2015: van 19.30 tot 21.30
  • De locatie is het stadhuis van Harderwijk, Havendam 56.
U kunt zich voor deze avonden opgeven bij de mantelzorgconsulent Gerrie Faber van ZorgDat. Zij is te bereiken via e-mail [email protected]. U kunt haar ook bellen via telefoonnummer 0341- 429 498. Aanmelden is mogelijk tot en met 15 september.
 

Uitnodiging Erfgoedcafé

Het derde Erfgoedcafé van 2015  is op dinsdag 15  september in het Stadsmuseum Harderwijk, Donkerstraat 4, met als onderwerp Cultuurhistorische waarden:  moet je alles willen behouden en beschermen?
 
Het Erfgoedcafé is een initiatief van de gemeente Harderwijk, in samenwerking met de Oudheidkundige Vereniging Herderewich en het Stadsmuseum Harderwijk. In het Erfgoedcafé praat iedere belangstellende in een laagdrempelige setting mee over monumenten, erfgoed en cultuurhistorie.
 
Programma
  • 20.00 uur               Opening, met terugblik op de vorige Erfgoedcafés
  • 20.10 uur               Inleiding door Adriaan Haartsen van Bureau Lantschap
  • 20.40  uur              Vragen stellen
  • 21.00 uur               Pauze
  • 21.10 uur               Discussie
  • 22.00 uur               Einde
De entree is gratis

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 17 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat het onderwerp Afronding kunstprojecten. U bent van harte welkom! 

Werk aan de weg

Renovatie voetgangersbrug over de Couperussingel
 
Vanaf 14 september tot 9 oktober gaat aannemingsmaatschappij Pannekoek GWW uit Vaasen de voetgangersburg over de Couperussingel, gelegen tussen de Guido Gezellelaan en de Couperuslaan, renoveren. Hierbij worden leuningen, loopplanken en liggers vervangen.  Tijdens de werkzaamheden is de brug afgesloten. Voetgangers kunnen via de fietsvoetgangersbrug die verderop de Couperussingel ligt oversteken.
Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333, [email protected] of kijk op www.harderwijk.nl/werkaandeweg

Stadstoezicht controleert Snoeproute

Vaak gaan jongeren in de schoolpauze naar een supermarkt om hun lunch te halen. De afgelopen maanden is het de gemeente opgevallen dat jongeren de verpakking van etenswaren onderweg naar school op straat gooien. Dit afval gaat zwerven, trekt ongedierte aan zorgt ook voor overlast doordat het in de tuinen terecht komt. Daarom controleert Stadstoezicht deze zogeheten snoeproute. 
 
In gewone burgerkleding gestoken handhavers van Stadstoezicht gaan met hun legitimatie op stap en mengen zich tussen de jeugd van het voortgezet onderwijs. De jongeren worden dus in hun pauzes in de gaten gehouden of ze hun afval, denk aan blikjes frisdrank, chipszakken etc. in de daarvoor bestemde prullenbakken gooien. 
 
Voorkom een bekeuring
Als de leerling jonger is dan 16 jaar wordt naast het uitschrijven van een bekeuring, de ouders gebeld. Het nieuwe bedrag voor straatafval is sinds 1 januari verhoogd door het ministerie van Veiligheid en Justitie naar een bedrag van €140,-. Voor jongeren onder de 16 jaar bedraagt de boete € 70,-.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 27-8-2015 Van Leeuwenhoekstraat 22: aanbrengen interne brandscheiding
  • 26-8-2015 Bovenweg 4: kappen 3 bomen
  • 26-8-2015 Korhoenlaan 1- 105: kappen 1 boom
  • 31-8-2015 Grote Poortstraat 55: dakterras
  • 28-8-2015 Sonnevancklaan 5: legalisatie schuur in strijd regels RO
  • 31-8-2015 Daltonstraat 24: plaatsen portacabin
  • 27-8-2015 Grensweg 1: plaatsen bijgebouw in strijd regels RO
  • 27-8-2015 bedrijventerrein Tonsel: bouw vier cameramasten in strijd regels RO
  • 28-8-2015 Randweg 76 : plaatsen verhoogde nok aan de achtergevel
  • 31-8-2015 Biesteweg 4: kappen 2 bomen
  • 02-9-2015 Beugpad 26: houten berging in strijd regels RO
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier afdeling Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij de afdeling Beheer openbare ruimte tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Reguliere omgevingsvergunningen zijn verleend voor:
  • 7-9-2015 Industrieweg 15: aanvraag revisievergunning. Tegen het ontwerpbesluit zijn GEEN zienswijzen ingediend
  • 7-9-2015 Industrieweg 13A: aanvraag van een revisie vergunning in strijd met regels RO, Tegen het ontwerpbesluit zijn WEL zienswijzen ingediend
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft. 

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
  • 24-08-2015: voor het starten van het bedrijf JDV Transport, Lorentzkade 4, 3846 BP in Harderwijk. 
Melding sloop/asbest:
  • 21-08-2015: voor het verwijderen van asbest, Parallelweg 78, 3849 MK in Hierden.
Voor de bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften; een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911. Kennisgeving voorstel wijziging Verordening winkeltijden Harderwijk
 
Burgemeester en wethouders hebben op 1 september 2015 een conceptverordening vastgesteld voor wijziging van de Verordening winkeltijden Harderwijk. Voorgesteld wordt om een vervallen vrijstelling uit landelijke wetgeving nu als ontheffingenstelsel op te nemen in de gemeentelijke verordening. Het besluit en bijbehorende stukken ligt 6 weken ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis.
Zienswijzen kunnen tot 21 oktober 2015, bij voorkeur schriftelijk, maar ook mondeling, worden ingediend bij burgemeester en wethouders. Informatie: Sylvia Rijnbeek, tel. 411 256