Gemeente nieuws Harderwijk en Hierden week 36

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 36

Maand van Burgerschap: Stadsgesprekken ‘Harderwijk Zijn Wij Samen’

Onder het motto ‘Harderwijk Zijn Wij Samen’ voeren inwoners, bedrijven, organisaties in Harderwijk en Hierden en de gemeente ook dit jaar weer Stadsgesprekken. Tijdens de ‘Maand van Burgerschap’ gaan wij in gesprek met elkaar in verschillende wijken. Wat gaat er goed in onze stad en in uw wijk, wat kan er beter? En ook: welke oplossingen voor problemen hebt ú en wat is daar voor nodig? Of kent u een deskundige buurtgenoot die een goede kijk heeft op de zaken die u aandraagt en kan helpen.
 
De Stadsgesprekken vinden plaats vanaf eind september en in oktober (Maand van Burgerschap) in verschillende wijken. Van de ruim 45.000 inwoners worden willekeurig een aantal inwoners geselecteerd per wijkbezoek. U kunt daar bij zijn en u ontvangt dan een persoonlijke uitnodiging van burgemeester Harm-Jan van Schaik. Een mooie gelegenheid voor u als inwoner, organisatie, bedrijf en gemeente om in gesprek te gaan over belangrijke onderwerpen.
 
Houd u de media over dit onderwerp in de gaten. En ook uw brievenbus. 

Parkeervergunning bij vervangende of nieuwe auto

Heeft u tijdelijk een vervangende auto? Of heeft u een andere auto aangeschaft? Dan mag u uw parkeervergunning/parkeervignet nog maximaal 5 dagen gebruiken. Leg dan naast de parkeervergunning een briefje op het dashboard van uw auto met een korte opmerking waarom de parkeervergunning niet overeenkomt met het kenteken van de auto. Dit voorkomt dat u een parkeerboete ontvangt.

Parkeervergunning hoort bij kenteken auto
Als u een andere auto hebt aangeschaft, geeft u dan binnen 5 dagen het gewijzigde kenteken aan ons door. Dit kan per email naar [email protected] onder vermelding van: kenteken wijziging. Of u kunt het aan de balie in de Stadswinkel doorgeven tijdens de openingstijden van de Stadswinkel. Het kenteken wordt dan digitaal gewijzigd voor het pasje dat geldt als parkeervergunning. Aan het wijzigen van een kenteken voor de parkeervergunning zijn geen kosten verbonden. 
 
Parkeerontheffing blauwe zone
Mocht u een parkeerontheffing blauwe zone hebben, dan dient u op het Stadhuis de kentekenwijziging door te geven. Dit kan niet digitaal, u ontvangt namelijk een nieuwe parkeerontheffing. Hieraan is €8,50 legesheffing verbonden.
 
Auto van de zaak
Als u met een auto van de zaak rijdt en hiervan het kenteken voor de parkeervergunning wilt wijzigen, stuurt u dan ook de toestemming van de werkgever of een lease-overeenkomst mee. 

Rioolreiniging en -inspectie in Stadsweiden

Jaarlijks laat de gemeente Harderwijk een gedeelte van het rioolstelsel onder hoge druk reinigen en inspecteren. Aannemer Van Viegen Riooltechniek uit Rhenen voert de werkzaamheden uit. Dit jaar is de vuilwaterriolering in de wijk Stadweiden aan de beurt.
 
Vanaf 3 september wordt er gestart in de wijk Weidewaard, omsloten door de Stadswei, Voorste Wei en Westermeenweg. De werkzaamheden duren tot medio september. Afhankelijk van het weer kunnen deze worden uitgesteld of aangepast. Op voorhand is niet aan te geven wanneer er werkzaamheden in uw straat worden uitgevoerd. U kunt aan de rode rioolauto’s zien dat er in uw straat wordt gewerkt.
 
Hinder
U kunt de riolering gewoon blijven gebruiken tijdens de werkzaamheden. Auto’s kunnen tijdelijk de straat blokkeren. De riolering wordt onder hoge druk gereinigd. Hierbij kan rioollucht ontsnappen via de watersloten in de woningen. Mogelijk hoort u een borrelend geluid in de toiletpot, wastafel en/of doucheputje. Als er rioollucht ontsnapt, kan in een enkel geval het water in de watersloten van het toilet en andere afvoeren mee omhoog komen. Wij raden u daarom aan, als de reinigingsauto’s bij u in de straat bezig zijn, het deksel van het toilet te sluiten en zo mogelijk te verzwaren. Heeft u na de werkzaamheden last van rioolstank in de woning, dan is de stankafsluiter van een wastafel of douche leeggezogen. Even de kraan laten lopen is vaak al voldoende om dit te verhelpen. Voor eventuele overlast vragen wij uw begrip. Van de inspectie die na de reiniging wordt uitgevoerd, ondervindt u geen hinder.

Informatie: Snel Herstel, tel. 411 333. 

Uitreiking Erespeld aan Co Schaftenaar 

Burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft op donderdag 27 augustus de Gemeentelijke Erespeld uitgereikt aan de heer Co Schaftenaar. Co Schaftenaar zet zich al ruim dertig jaar in voor vele en verschillende vrijwilligersactiviteiten waarmee hij een betekenisvolle bijdrage levert aan de gemeentelijke samenleving. Hij levert onder andere langdurige inspanningen voor Postduivenvereniging de Eendracht en zet zich met grote inzet in voor diverse activiteiten in Harderwijk, zoals het jaarlijkse Huttenfeest en het SocialeTuinproject.
Co Schaftenaar erespeld gemeente harderwijk

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 3 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere een debat over beleidsregels  reclamemasten A28 N302 en bestemmingsplan P-Veluwe. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 10 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat een avondvullend programma over de vitale vakantieparken Harderwijk. Informatie: www.harderwijk.nl

Start werkzaamheden groot onderhoud Stadsdennen

Medio september start stratenmakers bedrijf van Pijkeren uit Nunspeet met het aanbrengen van de nieuwe bestrating in de Genestetstraat, Staringstraat, Tollenstraat, Bilderdijkstraat, Da Costastraat, Potgieterstraat en van Lennepstraat. Om de overlast in de wijk binnen de perken te houden worden de straten na elkaar opnieuw bestraat. Afhankelijk van de winter is de planning om de werkzaamheden in maart 2016 af te ronden. 

De bewoners worden vooraf door de firma van Pijkeren geïnformeerd omtrent de werkzaamheden in hun straat. Het project start in de Genestetstraat. De werkrichting is van west naar oost. Het uitgewerkte plan is in te zien op www.harderwijk.nl onder projecten (groot onderhoud). Voorafgaand aan de straatwerkzaamheden worden door de firma Loohorst de bomen gekapt. Informatie: Dhr. Verweij, projectleider gemeente Harderwijk, [email protected].

Uitreiking Erespeld aan Anneke Immink

Op vrijdagmiddag 21 augustus reikte burgemeester Harm-Jan van Schaik de Erespeld van de gemeente Harderwijk uit aan mevrouw Anneke Immink. Anneke Immink heeft zich op een uitmuntende wijze ruim veertig jaar ingezet voor de samenleving en zet zich daar nog steeds volop voor in. Dit doet zij door vele en diverse vrijwilligersactiviteiten. Zo is zij onder andere al jaren ‘fulltime’, vrijwillige medewerker bij Harderwijk FM. 
Anneke Immink erespeld gemeente Harderwijk

Aanleg Nieuwe Kadeconstructie Waterfront 

De Vissershaven krijgt een nieuwe kadeconstructie  over een lengte van 181 meter. De werkzaamheden starten 31 augustus 2015 en zorgen ongeveer zes weken voor tijdelijke ongemakken voor:
  • het parkeren van vergunninghouders
  • voetgangers die gebruik maken van de houten ophaalbrug over de Vissershaven
  • vaartuigen die aangemeerd liggen aan de Havendijk
De werkzaamheden bestaan uit drie stappen:
  • Tijdelijke verwijdering houten ophaalbrug (aan de zijde van de Havendijk) en het verwijderen van aanwezige betonnen kadeconstructie.
  • Onderzoek naar niet-gesprongen explosieven in de buurt van de houten ophaalburg. Hiervoor zullen ook enkele dagen duikers in worden gezet.
  • Aanleg nieuwe kadeconstructie in de Vissershaven met een lengte van 181 meter. Werkzaamheden vinden plaats vanaf de Kop van de Stadswerven. De heiwerkzaamheden gaan dan in een tempo van circa 15 meter per dag de richting de Havenkom.  
Afsluiting bruggetje over de Vissershaven
Vanwege de werkzaamheden aan Het Waterfront is ook het bruggetje over de Vissershaven vanaf 31 augustus voor circa zes weken afgesloten. Voetgangers worden met borden geïnformeerd over de alternatieve route naar de binnenstad en het Dolfinarium en natuurlijk de weg terug richting Veluvia, de molen en de parkeerterreinen. 
 
Vaartuigen aan de Havendijk / Vissershaven
Vanaf 31 augustus kunnen er geen plezierjachten en andere boten meer aangemeerd liggen aan de Havendijk. In overleg met de Havenmeester krijgen deze vaartuigen een ligplaats toegewezen.
Informatie: www.waterfrontharderwijk.nl of www.harderwijk.nl 

Verzoek om geheimhouding van persoonsgegevens

In de Basisregistratie personen, afgekort de BRP zijn persoonsgegevens opgenomen van iedereen die in Nederland woont. Iedere overheidsinstantie is verplicht gegevens uit de BRP te gebruiken. Ontvangt u bijvoorbeeld huurtoeslag, een uitkering of vermindering afvalstoffenheffing dan is uitgegaan van informatie over u in de BRP. Ook andere instanties kunnen om uw gegevens vragen. Wilt u niet dat zij uw gegevens krijgen, vraagt u dan uw persoonsgegevens geheim te houden.
 
Wettelijke taken
In de BRP staan uw adresgegevens maar bijvoorbeeld ook gegevens over een huwelijk of geregistreerd partnerschap, uw nationaliteit, ouders en kinderen. Overheidsinstellingen en andere instellingen zoals pensioenfondsen en zorgverzekeraars krijgen deze informatie automatisch. Deze instellingen gebruiken informatie uit de BRP om een beslissing over u te nemen. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bepaalt welke informatie aan deze instanties wordt verstrekt. Deze verplichte gegevensverstrekking kunt u niet tegengaan.
 
Verzoek om gegevens door derden
In een aantal gevallen vragen ook anderen -derden- om uw gegevens. In het Privacyreglement BRP van de gemeente Harderwijk staat een overzicht aan welke instanties er op verzoek gegevens worden verstrekt. Hiervoor kunt u geheimhouding van uw persoonsgegevens vragen.
Uw gegevens worden dan niet verstrekt aan instanties uit het Privacyreglement BRP. Soms wordt er eerst aan u gevraagd of u het goed vindt dat wij uw gegevens verstrekken (bijvoorbeeld aan een advocaat). Aan commerciële instanties worden nooit gegevens verstrekt
 
Verzoek om geheimhouding
Wilt u niet dat gegevens over u uit de BRP aan ‘derden’ worden verstrekt, dan kunt u een verzoek indienen. Op (www.harderwijk.nl) kunt u een ‘verzoek geheimhouding’ downloaden. U kunt het formulier ook aanvragen via [email protected] of tel. (0341) 411 911. Als uw verzoek is verwerkt, ontvangt u een bevestiging.
 
Overzicht
Wilt u weten aan wie in het afgelopen jaar over u gegevens uit de BRP zijn verstrekt, dan kunt u daarvan (schriftelijk met een kopie van uw legitimatiebewijs) een overzicht opvragen bij de gemeente. Binnen enkele weken krijgt u dat overzicht dan thuisgestuurd.
 
Juiste gegevens
Het is dus belangrijk dat uw gegevens in de BRP juist en actueel zijn. Twijfelt u daaraan? Neemt u dan contact op met de afdeling Dienstverlening van de gemeente, tel. 411 911.
 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 20-8-2015 Mandenmakerstraat 38: plaatsen houten tuinhek
  • 19-8-2015 Leuvenumseweg 71: oprichten (legalisatie) twee bouwwerken
  • 21-8-2015 Parallelweg 26- 78: nieuwbouw bungalow
  • 24-8-2015 Sonnevancklaan 13 : legalisatie voilere in strijd regels RO
  • 26-8-2015 Sonnevancklaan 3 : legalisatie houthok in strijd regels RO
  • 24-8-2015 Grote Poortstraat 33 G: dakraam in gemeentelijk monument
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier afdeling Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij de afd. Beheer openbare ruimte tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Reguliere omgevingsvergunningen zijn verleend voor:
  • 25-8-2015 Grote Haverstraat 20: veranderen gevelpaneel
  • 25-8-2015 Parallelweg 26 -138: kappen 1 boom
  • 25-8-2015 Leuvenumseweg 99 : kappen 1 boom
  • 25-8-2015 Parallelweg 26- 22: kappen 8 bomen
  • 27-8-2015 Luttekepoortstraat 12-16: veranderen gevel en splitsen pand
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten. 
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure
  • Parallelweg 26-78: de nieuwbouw van een bungalow; 27-11-2015