Gemeente moet eind maken aan wateroverlast in Harderweide

Harry Schipper – Nog deze maand moet de gemeente met de projectontwikkelaar en aannemer oplossingen hebben bedacht die een einde moeten maken aan de wateroverlast waar bewoners in Harderweide bij hevige regenval nog steeds last van hebben.

De gemeenteraad stemde donderdagavond unaniem voor een motie, ingediend door het CDA-raadslid Ida Stoevelaar, met steun van GroenLinks, Harderwijk Anders, PvdA en Gemeentebelang.

De raad roept hierin B en W op om de getroffen bewoners snel uit te leggen waarom het regenwater soms tot aan de pui van hun huizen staat en wie daarvoor verantwoordelijk is.

“Haast is geboden”, aldus Stoevelaar, “in verband met de te verwachten extra regen dit najaar”. Samen met CDA-fractievertegenwoordiger Andrea Oosting-Klock bezocht ze de al eerder door wateroverlast geplaagde buurt in Harderweide. Onder andere aan de Korenbloemdreef en Dotterbloemdreef kwamen gazons en terrassen in de tuinen na hevige regenval blank te staan. Bij sommige huizen stroomde het water zelfs de kruipruimte in.

Eerder onderzoek wees uit dat dit vooral te maken heeft met het hoogteverschil tussen de straten en trottoirs en de lager gelegen tuinen en terrassen. Ook de sterk verdichte tuinbodems, mogelijk tijdens de bouwwerkzaamheden dichtgereden door zware machines, zorgde ervoor dat het hemelwater niet (goed) wegzakte en bleef staan.

De gemeente droeg deze zomer wel al oplossingen aan: bewoners konden voor slechts een fractie van de kostprijs gebruik maken van een bedrijf die de tuinbodems met een ploftechniek als het ware opende door allemaal kleine scheurtjes te maken, zodat het regenwater kan wegzakken. En ze konden van de gemeente zand krijgen om hun tuinen op te hogen. De kosten om de tuinen opnieuw af te vlakken en in te richten, wilde de gemeente echter niet op zich nemen.

De raad noemt de aangedragen oplossingen ‘halve maatregelen’, terwijl ook de discussie voortduurt over wie er nu verantwoordelijk is voor het ongunstige hoogteverschil tussen de tuinen en straten. Om die reden, zo vinden de raadsfracties, moeten gemeente, ontwikkelaar en aannemer nu snel met een oplossing komen en die oplossing vóór 1 oktober terugkoppelen aan de raad. En als de gemeente daarvoor kosten moet maken, willen de raadsleden dat ook weten. Ze willen meteen ook voor toekomstige projecten de afspraken over dit soort toestanden dichtgetimmerd hebben.

Lees ook:

Aanpak wateroverlast Harderweide

Verdichte bodemlaag oorzaak wateroverlast Harderweide in Harderwijk