Gemeente krijgt certificaat voor terugdringen CO2

Maandag 3 juni nam wethouder Jeroen de Jong een certificaat in ontvangst van Auditbureau Normec. De gemeente Harderwijk heeft een volgende belangrijke stap gemaakt op de zogenaamde CO2-Prestatieladder.

CO2-Prestatieladder is een instrument om CO2 uitstoot terug te dringen.

De gemeente doet mee met de aanpak van vermindering van CO2. De CO2-Prestatieladder is een instrument dat organisaties en overheden helpt bij het terugdringen van CO2. De gemeente wordt beloond voor het terugdringen van de CO2 uitstoot binnen de eigen organisatie (en alle projecten). Er zijn vijf treden en de gemeente heeft nu de derde trede behaald.

De gemeente heeft duurzaamheid hoog in vaandel
De gemeente wil doorgaan met de CO2-Prestatieladder. Het doel van de gemeentelijke organisatie zelf is om in 2022 80% minder CO2 te gebruiken ten opzichte van 2017. Afgelopen jaar zijn er meer dan 2000 zonnepanelen geplaatst op de gemeentelijke panden. Het huis van de stad is tijdens de verbouwing van energielabel E naar A gegaan. De openbare verlichting wordt in snel tempo LED. De gemeente koopt alleen
nog maar groene stroom in die in Nederland is opgewekt. Dat streven past in de algehele duurzaamheidsambities van het college.

Er zijn nog meer duurzaamheidsacties in het verschiet
Eén van de ambities is om de mogelijkheid van een aardgasvrij Huis van de Stad te onderzoeken. Ook een toekomstig gebruik van biodiesel wordt onderzocht. De gemeente wil een voorbeeld zijn voor de inwoners en wil hen bij de acties gericht op een duurzame toekomst helpen.