Gemeente investeert in duurzaamheidsmaatregelen basisscholen in Harderwijk

Het college van de gemeente Harderwijk heeft een regeling vastgesteld waarmee duurzaamheidsmaatregelen in het basisonderwijs worden bekostigd.

In de begroting is hiervoor € 2.000.000,- geraamd. De gemeenteraad wordt gevraagd het geld beschikbaar te stellen. In overleg met de scholen is een regeling opgesteld, waar aanvragen voor kunnen worden ingediend. De gemeente betaalt een deel van de kosten.

Door de regeling uit te voeren wordt al het enkel glas in basisscholen in de gemeente vervangen voor dubbel glas en er wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in CO2 meters in de lokalen. De gemeente betaalt de onderzoekskosten als het gaat om investering en rendement van zonnepanelen op daken van scholen. Verder kan een deel van de maatregelen voor isolatie worden bekostigd door de gemeente. Scholen die
kiezen voor zonnepanelen krijgen van de gemeente een presentatiebord waarop te zien is hoeveel energie de zonnepanelen opleveren. 

Met deze maatregelen wil de gemeente stimuleren dat scholen verduurzamen. Ook het onderhoudsaspect speelt mee: omdat de schoolbesturen pas sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor het buitenonderhoud heeft men niet kunnen reserveren voor groot onderhoud. Daar wordt nu aan tegemoet gekomen.

Er wordt met deze regeling vooral in oudere gebouwen geïnvesteerd, waardoor de verschillen
tussen oude en nieuwe gebouwen kleiner worden. Scholen betalen zelf ook een deel van de kosten en maken eigen keuzes als het gaat om bijvoorbeeld het type kozijnen bij dubbel glas. Ook is het uiteindelijk een keuze van schoolbesturen zelf om wel of geen zonnepanelen aan te schaffen. Schoolbesturen zijn positief over de regeling, die het onder andere mogelijk maakt verschillende scholen te renoveren.