Gemeente Harderwijk wint rechtszaak en krijgt participatiebudget terug van het Rijk

Na 4 jaar procederen is de gemeente Harderwijk in haar gelijk gesteld: het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ten onrechte het participatiebudget 2009 teruggevorderd van de gemeente.

De Centrale Raad van Beroep oordeelde in hoger beroep dat het ministerie het budget moet terug betalen aan de gemeente. Daarnaast ontvangt Harderwijk een vergoeding van wettelijke rente.

Participatiebudget teruggevorderd door ministerie

Jaarlijks verantwoorden gemeenten in een zogeheten SiSa-aangifte de besteding van Rijksmiddelen, waaronder het participatiebudget. In 2010 is de verantwoording over het jaar 2009 niet volledig ingevuld door de gemeente Harderwijk. Deze omissie werd ontdekt toen in 2011 de eindafrekening van het ministerie SZW binnen kwam: de gemeente Harderwijk moest een bedrag van circa € 840.000,- terugbetalen aan het ministerie..

In deze periode worstelden veel gemeenten met het juist en volledig invullen van de SiSa-aangifte. Er werd door het ministerie geen mogelijkheid geboden om de onvolledige aangifte te herstellen. Het ministerie hanteerde een harde lijn: als de verantwoording onvolledig was, dan moest het ontvangen budget worden terugbetaald. Ook al was het geld in de praktijk wel degelijk besteed aan het juiste doel.

Procesverloop

Het indienen van bezwaar had geen effect. Na het aantekenen van beroep kreeg een aantal gemeenten nog gelijk van de lagere bestuursrechter, maar de meesten - net als Harderwijk - kregen te horen dat het ministerie een juist standpunt in nam. In hoger beroep heeft de gemeente Harderwijk aangetoond dat zij zich onderscheidt van andere gemeenten. Het ministerie had in het dossier van Harderwijk in één oogopslag kunnen zien dat verantwoordingsgegevens over het participatiebudget ontbraken.

Vervolgens is de gemeente ten onrechte niet in de gelegenheid gesteld om de ontbrekende verantwoordingsinformatie alsnog aan te leveren. De hoogste bestuursrechters bevestigden deze zienswijze van de gemeente in een einduitspraak. De gemeente Harderwijk krijgt het participatiebudget 2009 terug. Daarnaast wordt over een periode van circa vier jaar de wettelijke rente vergoed door het ministerie.