Gemeente Harderwijk wil 66 bomen omzagen

Door Harry Schipper – Het Harderwijkse college van burgemeester en wethouders heeft vergunning verleend voor de kap van in totaal 66 bomen in en nabij tal van Harderwijkse woonwijken.

Vijftig bomen staan vermeld in het gemeentelijke kapplan 2021-2022: ze worden dit jaar of volgend jaar geveld en vervangen door evenveel, of soms zelfs meerdere jongere boompjes, al keren die niet altijd op precies dezelfde plek terug

In de meeste gevallen worden bomen geveld die niet meer gezond zijn. “Voor een gezond en duurzaam bomenbestand is het soms noodzakelijk om bomen te vervangen voor nieuwe bomen”, luidt de motivatie om tot kap over te gaan. De gemeente inventariseert elk jaar welke bomen in Harderwijk en Hierden omwille van deze duurzame instandhouding moeten worden vervangen. Meestal gebeurt het vellen in overleg met bewoners.

Voor de aanleg van de nieuwe kades aan de Havendam moeten bovendien een tiental iepen wijken. Ook daarvoor komen nieuwe bomen in de plaats. Op ’t Bargje verdwijnen een kastanjeboom en een linde. Beide bomen verkeren in een slechte staat. Ook voor deze twee komen nieuwe bomen in de plaats.

In totaal verdwijnen er bomen – en worden nieuwe herplant - verspreid over 32 locaties in de stad.