Gemeente Harderwijk stort 2,5 miljoen in nieuw (half)eigen Warmtenetwerkbedrijf

Door Harry Schipper – De gemeente richt samen met DENG het Warmtenetwerkbedrijf Harderwijk BV op.

Zowel Harderwijk als DENG storten elk zo’n 2,5 miljoen euro aan aandelen in het bedrijf, dat warmte gaat leveren aan 1078 nog nieuw te bouwen huizen en appartementen in de derde fase van het Waterfront en de Kop van Stadswerven

Als blijkt dat het nieuwe Warmtenetwerkbedrijf genoeg warmte kan produceren, kunnen in de toekomst ook het Huis van de Stad en delen van de Zeebuurt van de warmtevoorziening profiteren. Het bedrijf haalt die warmte uit onder andere de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de andere kant van de N302 op Lorentz, aangevuld met aardwarmte en misschien ook nog wel warmte van het Veluwemeer.

De plannen om voor het Open Warmtenet een bedrijf op te richten, bestaan al een tijdje, maar zijn nu bijna concreet. Het in warmtenetwerken gespecialiseerde bedrijf Firan is samen met het Innovatie- en Energiefonds Gelderland – feitelijk een fonds van de provincie Gelderland – een samenwerkingsverband aangegaan dat de naam DENG draagt.

Het college van B en W van Harderwijk stellen nu aan de gemeenteraad voor om de samenwerking tussen DENG en de gemeente goed te keuren en daarvoor zo’n 2,5 miljoen beschikbaar te stellen. Met dat geld worden de aandelen in het Warmtenetwerkbedrijf Harderwijk BV ‘gekocht’. Daarnaast vraagt het college om nog eens 200.000 euro om daarmee alle voorbereidingskosten te kunnen betalen.

De bedoeling is dat alle nieuwbouw in het Waterfront straks verplicht wordt aangesloten op het Warmtenetwerkbedrijf. Die verplichting is nodig, omdat de aanleg van het Open Warmtenet peperdure investeringen vraagt. De gemeente en DENG willen die kosten graag weer terugverdienen. De gemeente heeft met de projectontwikkelaar van deelgebied 1 van de derde planfase van het Waterfront al contracten afgesloten dat de door hun gerealiseerde nieuwbouw op het Open Warmtenet wordt aangesloten. De gemeente verplicht zich hierin dat de warmte in die huizen ook wordt geleverd, uiterlijk op 31 december van het volgend jaar.

Binnen een jaar alles aansluiten om een nog te bouwen Open Warmtenet wordt nog wel een dingetje: door een mislukte gemeentelijke aanbesteding – gevolg van teveel werk, lange levertijden op benodigde materialen en overvolle orderportefeuilles van aannemers - heeft de gemeente daarom besloten om het nog uit te voeren werk in onderdelen aan te besteden. Daarmee denkt de gemeente dat zich alsnog meer bedrijven aanmelden om het werk uit te voeren.

Concreet houdt het werk in dat er hoofdleidingen en distributienetten komen vanuit de rioolwaterzuivering naar het Waterfront waar gaat worden gebouwd. Daartussen, op het overloopparkeerterrein, komen technische voorzieningen en een technische ruimte. Begin volgend jaar wordt een haalbaarheidsonderzoek afgerond over de vraag of er ook aansluitingen kunnen komen naar het stadhuis en de Zeebuurt.