Gemeente Harderwijk staat borg voor zonnepark op overloopparkeerterrein Waterfront

Door Harry Schipper – Als de gemeenteraad ermee instemt wordt de gemeente Harderwijk de grootste aandeelhouder van Zonnepark Harderwijk BV. Dat is de naam voor het zonnepark dat energiecoöperatie Endura wil aanleggen bovenop de overkapping van het overloopparkeerterrein bij het aquaduct aan de overkant van de N302, tegenover het Waterfront.
 

De raad moet wel eerst ook besluiten garant te staan voor een lening van maximaal twee miljoen euro om de bouw mogelijk te maken van het zonnepark.

Ook de inwoners van Harderwijk kunnen meedoen, door het kopen van zondelen (obligaties). Die gaan per stuk 100 euro kosten en leveren volgens Endura een gegarandeerd rendement op van 5%.

Burgemeester en wethouders stellen de raad voor om voor 51 procent aandelen te nemen in het energiebedrijf. De aandelen hebben een (symbolische) waarde van 1 euro per stuk, dus dat zijn de kosten niet. Ze krijgen ook een dikke vinger in de pap, want de duurzaamheidswethouder – nu Bert van Bijsteren - treedt toe tot het bestuur. En de wethouder van financiën – nu Jeroen de Jong - wordt de (groot)aandeelhouder van Zonnepark Harderwijk BV.

Belangrijker is dat de gemeente instemt met het verzoek van Endura om borg te staan voor een geldlening van twee miljoen euro aan het nieuw op te richten gemeentelijke energiebedrijf. Gekozen is voor een bedrijfsvorm, om zo een goede scheiding aan te brengen tussen de risico’s en opbrengsten, is de redenatie. Omdat een overheid niet zomaar een borgtocht mag geven aan een bedrijf, omdat dit uitgelegd kan worden als ‘staatssteun’, is al aan het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd om een uitzondering te maken door een beroep te doen op een speciale verordening.

Omdat de bouw en realisatie van het zonnepark bijna drie miljoen euro gaat kosten, leent Endura via een tweede hypotheek nog eens zes ton van de Rabobank. Samen met de subsidies van rijk en provincie en de uitgifte van ‘zonnedelen’ aan geïnteresseerde inwoners moet dat  genoeg zijn.

De afgelopen maanden heeft Endura al 2500 panelen aan de man gebracht en daarmee een kwart miljoen euro binnengehaald. Op papier althans, want de inschrijving start pas officieel als de gemeenteraad besluit om aan het project mee te doen.

Over de realisatie van het zonnepark op het overloopterrein zijn al ruim anderhalf jaar gesprekken gaan tussen gemeente en Endura. Het plan werd in april vorig jaar aan de Endura-leden gepresenteerd. Op de overkapping, een soort supersize carport, komen zo’n 6450 zonnepanelen te liggen met een verwachte jaaropbrengst van 2000 MegaWattuur: genoeg elektriciteit voor 670 huishoudens. En het levert een jaarlijkse reductie op van 950.000 kilo CO2.

Er komen op het overkapte parkeerterrein ook laadpalen voor elektrische auto’s. een deel van de opgewekte stroom gaat daar direct naartoe. Die laadpalen plaatst en exploiteert Endura straks niet zelf, want dan kan geen gebruik gemaakt worden van de Europese vrijstelling van aanbestedingsplicht. Dat is namelijk voorbehouden aan de producenten en groothandelaren van laadpalen.