Gemeente Harderwijk moet breder kijken naar vastgoedbeleid

Het huidige vastgoedbeleid van de gemeente Harderwijk voldoet aan de verwachtingen van het College en de Gemeenteraad. Met name de informatie daarover leidt in toenemende mate tot tevredenheid. Toch moet de exploitatie, beheer en verduurzaming van de gebouwen meer toegesneden worden op de actualiteit.

De aanpak moet meer gekoppeld worden aan andere aandachtsgebieden

Ook de verduurzaming van de gebouwen vraagt alle aandacht in de komende jaren. Dat en meer blijkt uit een onderzoek van de rekenkamercommissie.

Wat is vastgoedbeleid
De gemeente Harderwijk heeft haar vastgoed verbonden aan een meerjarenbeleidsplan en onderhoudsplan. De uitvoering van de werkzaamheden is ondergebracht bij Meerinzicht. Een samenwerkingsverband met de gemeenten Ermelo en Zeewolde. De beleidsvoorbereiding en informatieverstrekking hoort bij een gemeentelijk team. Het gaat met name om het goed in beeld brengen en houden van de gebouwen van de gemeente Harderwijk. Wat willen ze met de gebouwen? Hoe onderhouden ze die en wat zijn de kosten die daarmee gemoeid zijn. De gemeente heeft ongeveer 85 gebouwen in bezit waaronder scholen, sporthallen en historisch erfgoed, waarvoor goed onderhoud noodzakelijk is. Daarnaast zijn exploitatie, het overige beheer en de duurzaamheid van de gebouwen in toenemende mate belangrijker geworden.

Een toekomstbeeld
Gemeenten moeten zich steeds opnieuw afvragen wat zij met hun vastgoed willen. De structurele kosten moeten continu worden afgewogen tegen de noodzaak of opbrengst. Gebouwen moeten op grond van nieuwe regelgeving duurzaam worden gemaakt. Isolatie, beglazing en energie zijn daarbij belangrijke en noodzakelijke investeringen. Bij nieuwbouwprojecten zijn ze vanzelfsprekend. Dat geldt inmiddels ook voor het bestaande vastgoed. De gemeente Harderwijk is daar al mee begonnen en werkt aan een meerjarig duurzaam onderhoudsplan.

Waar liggen de accenten
Vragen uit de Gemeenteraad over het vastgoedbeleid en de verduurzaming hebben geleid tot een onderzoek van de Rekenkamercommissie Ermelo-Harderwijk. Het rapport is voorgelegd aan het College van Burgemeester en Wethouders. Zij onderschrijven de conclusies en nemen de aanbevelingen van de rekenkamercommissie volledig over. De aanbevelingen gaan over het actualiseren van huidige meerjarenbeleid en het beleid integraler in te steken. Strategische keuzes raken ook andere beleidsvelden en aandachtsgebieden, hier moet meer aandacht voor komen.

Tevens gaat de gemeente de beschikbare informatie over de gebouwen aanscherpen. Exploitatie, beheer en de verduurzaming van de gebouwen komen daardoor in het juiste perspectief te staan. Met deze informatie kan de Gemeenteraad beter tot beleidskeuzes komen en daarna de resultaten controleren. Het rekenkameronderzoek met de conclusies en aanbevelingen wordt aangeboden aan de Gemeenteraad. Die heeft het laatste woord.

Publicatie rapport
De gemeenteraad van Harderwijk heeft het rapport ontvangen. Daarnaast is het rapport is openbaar gemaakt op de website van de rekenkamercommissies via Rekenkamercommissie Ermelo - Harderwijk | Gemeente Harderwijk

Rekenkamercommissie Ermelo Harderwijk
De gemeenteraden van Ermelo en Harderwijk hebben samen één rekenkamercommissie. De rekenkamercommissie is onafhankelijk en ondersteunt de gemeenteraad bij zijn controlerende taak. De commissie onderzoekt de uitwerking van het beleid van de gemeente en kijkt of het geld dat de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld ook goed gebruikt is.