Gemeente Harderwijk houdt (ook) met Chinese camera’s toezicht in de stad

Door Harry Schipper – Harderwijk behoort tot de groep van ruim vijftig gemeenten in Nederland waar surveillancecamera’s van de Chinese merken Hikvision en Dahua hangen.

Het Harderwijkse gemeentebestuur is niet van plan ze weg te halen, omdat volgens de IBD, de Informatiebeveiligingsdienst gemeenten, ‘er op dit moment geen tegen specifiek bezwaar is’ tegen het gebruik ervan

Het Harderwijkse college van B en W antwoorden dit op schriftelijke vragen van D66-fractievoorzitter Marthijn Pijnenburg. Hij en zijn medefractieleden maken zich zorgen over de inzet van de Chinese camera’s, na berichtgeving hierover door Follow the Money en de NOS. Die berichten dat de camerafabrikanten nauwe banden onderhouden met de Chinese overheid, die via de camerabeelden zou kunnen spioneren. Bovendien speelt Hikvision, die voor ruim veertig procent in handen is van de Chinese staat, volgens FTM en NOS een belangrijke rol in het onderdrukken van de Oeigoeren via surveillanceapparatuur.

Dat wordt overigens ontkent door Hikvision, die de gemeente Harderwijk in een ‘geprivilegieerd en vertrouwelijke’ brief laat weten dat deze beschuldigingen en aantijgingen ‘ongefundeerd’ zijn. Ook Dahua heeft de gemeente laten weten nooit betrokken te zijn geweest bij mensenrechtenschendingen. En ook dat ze niet in handen zijn van welke regering dan ook dan wel door overheden worden gecontroleerd. 
Uit de antwoorden van B en W aan de D66-fractie blijkt, dat er in Harderwijk naast de Chinese camera’s, ook camera’s uit Amerika en Zweden worden gebruikt.

Maar al de camera’s hebben geen toegang tot internet en zijn hierdoor ook niet vanaf het open internet benaderbaar, zo laten B en W weten. Wel is er in het laatste kwartaal een start gemaakt met een ‘actualisatieslag’ omtrent het camerabeleid in de drie gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde en het samenwerkingsverband Meerinzicht dat voor deze drie gemeenten actief is. Wat daarmee wordt bedoeld, lichten B en W verder niet toe.

Van de vijftig gemeenten in Nederland die ook de Chinese camera’s gebruiken, zijn er tien die ze laten verwijderen of daarover nadenken, liet de NOS vorig jaar al weten. Over het gebruik van de Chinese surveillanceapparatuur zijn eerder ook al Kamervragen gesteld. Het Europees Parlement stemde vorig jaar voor het verwijderen van de camera’s van Hikvision vanwege de rol die hun apparatuur zou hebben gespeeld bij mensenrechtenschendingen van China in de regio Xinjiang.