Gemeente Harderwijk haalt busdrempels weg na klachten aanwonenden

Door Harry Schipper – Op verzoek van aanwonenden verwijdert de gemeente Harderwijk volgend voorjaar twee van de vier busdrempels uit de Stationslaan, tussen het busstation en de Badweg. 

De honderden bussen die elk etmaal over de busdrempels rijden, zorgen volgens de aanwonenden voor geluids- en trillingsoverlast, scheuren in stucwerk en muren, rammelende raamkozijnen en klemmende deuren

De problemen ontstonden nadat in 2021 de Stationslaan opnieuw werd ingericht. Daarbij kwamen vier busdrempels te liggen in het zuidelijk deel van de Stationsstraat. Aanvankelijk zouden er twee busdrempels komen, maar na overleg met de bewoners dat er vier. Idee was dat er dan minder hard zou worden gereden op de nieuwe weg.

Al kort na de aanleg van de drempels verzochten aanwonenden om de nieuwe drempels weer weg te halen. Ze hadden last van trillingen telkens wanneer een bus over de drempels reed. Ook stelden ze dat er schade aan hun huizen was ontstaan. Gesprekken met de gemeente leiden er afgelopen zomer toe dat de wethouders Wilco Mazier en Marcel Companjen opdracht gaven om te onderzoeken welke haalbare alternatieven er zijn voor de huidige busdrempels. Daar rolden een stuk of vijf oplossingen uit, elk met z’n voor- en nadelen.

De gemeente kiest nu de oplossing die de sterkste voorkeur van de aanwonenden heeft. Twee van de vier busdrempels worden verwijderd en er komt een ‘normale’ verkeersdrempel voor terug; eentje die aan weerszijden flauwer afloopt dan gebruikelijk. Dat laatste is een stuk fijner voor de buspassagiers en betekent bovendien - als het goed is - dat bussen minder hard remmen en weer optrekken. Ook zou de nieuwe drempel minder trillingen veroorzaken.

De nieuwe inrichting, waarbij ook nieuwe wegmarkering wordt aangebracht en nieuwe borden geplaatst, betekent wel dat de Stationslaan wettelijk gezien weer een 50-kilometerweg wordt. Bij het maken van de oorspronkelijke herinrichtingsplannen, in 2017, hadden een aantal aanwonenden er bij de gemeente juist op aangedrongen om het zuidelijk deel van de Stationslaan af te waarderen van 50 naar 30 km/h.
Op verzoek van een aantal aanwonenden komt er ook nog een zogeheten bouwkundige na-opname. Daarbij wordt gekeken of er na alle aanpassingen nog steeds sprake is van trillingen die kunnen leiden tot bouwkundige schade.

Alles bij elkaar kosten de aanpassingen en maatregelen de gemeente bijna zestigduizend euro.

Busdrempels Stationslaan Harderwijk