Gemeente Harderwijk boos op minister Slob

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk heeft een brandbrief geschreven aan onderwijsminister Arie Slob dat ‘zijn’ rijkssubsidieregeling voor betere ventilatie op scholen aan alle kanten niet deugt.

De Harderwijkse onderwijswethouder Marcel Companjen vindt niet alleen de subsidie van 360 miljoen euro ‘volstrekt ontoereikend’, ook heeft hij kritiek op het feit dat gemeenten en schoolbesturen zelf 70 procent van de kosten betalen. “Zoveel geld heeft geen enkele gemeente zo gauw klaarliggen en schoolbesturen evenmin”.

Ondertussen wordt er op de basisscholen met de ramen open les gegeven, omdat alle ruimten in verband met corona zo goed mogelijk geventileerd moeten worden. Behalve in de meest moderne schoolgebouwen zijn andere ventilatiemogelijkheden veelal volstrekt ontoereikend, zo is al onderzocht. Kinderen en leerkrachten zitten daarom met dikke truien en soms jassen nog aan in de klas.

Minister Slob van onderwijs besloot eind november om vanaf begin dit jaar geld beschikbaar te stellen: het rijk betaalt dertig procent en de rest van de kosten moeten gemeenten en schoolbesturen ophoesten. Bovendien geldt voor de subsidie: wie het eerst kom, het eerst maalt.

In de brief aan Slob schrijft Companjen dat Harderwijk dat geld nergens had begroot en bovendien ‘andere grote financiële opgaven’ heeft, doelend op de bezuinigingsoperatie om de tekorten van de komende gemeentebegrotingen weg te werken. Companjen heeft daarom de Harderwijkse schoolbesturen al laten weten dat de gemeente zo niet kan bijdragen aan het oplossen van de ventilatieproblemen.

Fijntjes laat Companjen weten dat hetzelfde probleem zich ook voordoet in buurgemeenten Zeewolde en Ermelo, waar scholen eveneens graag de ventilatieproblemen willen oplossen en daarom grote interesse hebben in de subsidie. Maar ook zij deinzen terug voor de hoge bedragen die ze zelf moeten bijleggen.

Companjen vindt bovendien dat het aanvragen van subsidie te lastig is. Er moeten zowel een adviseur onderwijshuisvesting, een bouwkundig adviseur, een financiële adviseur als een medewerker met toegang tot e-herkenning en een jurist zich over de aanvragen buigen. Tenslotte worden momenteel installatiebureaus overvraagd, zodat de voorwaarde om uiterlijk dit jaar de ventilatie aan te pakken, niet gehaald kan worden.  Liever ziet hij dat de subsidieregeling weordt aangepast waarbij de scholen het geld ook kunnen inzetten voor het verduurzamen van hun gebouwen.