Gemeente Harderwijk biedt opnieuw pakket financiële regelingen

Als gevolg van de landelijke coronamaatregelen hebben ondernemingen en instellingen in de gemeente Harderwijk opnieuw te maken met inkomstenderving. 

De gezamenlijke raadsfracties deelden hun zorgen hierover per brief met het college en verzochten onder meer om het treffen van steunmaatregelen. Het college deelt de zorgen van de raad

Wethouder Jeroen de Jong: “Veel ondernemers, instellingen en verenigingen zijn gebaat bij tijdelijke lastenverlichting en kwijtschelding. Het is goed dat ook de raad van Harderwijk ons deze signalen geeft. Dank aan hen voor die ruimte. Een nieuw pakket steunmaatregelen en het later opleggen van belastingaanslagen biedt financiële ruimte. Ook het vinden van passende betalingsregelingen kan helpen de lasten te verlichten.”  
 
Als antwoord op de vragen van de raad wil het college voorstellen om:
  • Geen precariobelasting voor terrassen te heffen over de periode januari 2021 tot en met  juni 2021;
  • Geen havengeld voor beroepsvaartuigen (rondvaartboten, vissersschepen) met een jaarabonnement te heffen over de periode januari tot en met juni 2021;
  • Geen marktgelden en elektriciteitskosten te heffen voor zover het de marktdagen betreft waarop geen gebruik is gemaakt van de marktstandplaats binnen de periode januari 2021 tot en met juni 2021;
  • Kwijtschelding van huurgelden en erfpachtcanons aan sport-, cultuur- en maatschappelijke instellingen voor de periode oktober 2020 tot en met maart 2021;
  • Geven van 50% korting op huurgelden en erfpachtcanons die door de gemeente Harderwijk in rekening worden gebracht aan commerciële partijen, voor de periode oktober 2020 tot en met maart 2021. 
Overige steunmaatregelen bestaan uit het uitstellen van de volgende belastingaanslagen voor het jaar 2021 die daarmee dus later in het jaar moeten worden betaald:
  • precariobelasting voor terrassen (augustus 2021);
  • precariobelasting voor standplaatsen voor kramen, verkoopwagens en dergelijke (augustus 2021);
  • marktgelden (juni 2021);
  • reclamebelasting (augustus 2021);
  • toeristenbelasting (januari 2022). 
Daarnaast wordt ingezet op het treffen van betalingsregelingen op maat voor de in 2020 en 2021 geheven of nog te heffen lokale belastingen, huurgelden of erfpachtcanons voor ondernemers en instellingen. Het Ondernemersloket van de gemeente Harderwijk is de plek waar men informatie vindt. Zo moet worden vermeden dat mensen niet weten waar ze moeten zijn. Eén aanspreekpunt is dan essentieel en het mailadres als ook het telefoonnummer zullen breed bekendgemaakt worden. 
 
Verder wil de gemeente Harderwijk ook dit jaar tijdelijke uitbreiding van de horecaterrassen mogelijk maken gedurende het horecaseizoen 2021 en de hiervoor verschuldigde leges niet heffen. 
 
Het college stelt voor de inkomstenderving als gevolg van de regelingen te dekken uit de Algemene reserve in overleg met de raad.  
 
De meeste steunmaatregelen kunnen, wanneer de raad positief besluit, direct worden uitgevoerd. Maar sommige steunmaatregelen ten behoeve van commerciële partijen moeten eerst ‘staatssteunproof’ worden gemaakt.