Gemeente Harderwijk bedenkt maatwerkoplossingen voor gedupeerden van variabele afvaltarief

Door Harry Schipper – Het Harderwijkse college van B en W vinden het niet terecht dat inwoners een hoog variabel tarief betalen vanwege fysieke beperkingen.

Het 1 januari ingevoerde variabele afvaltarief dupeert met name ouderen, die meerdere keren per week en soms zelfs dagelijks hun afvalzak in gezamenlijke containers gooien, omdat een volle afvalzak voor hen te zwaar is

PvdA-fractievoorzitter Wilco Bos wees al bij de vaststelling van de nieuwe tariefberekening voor huishoudelijk restafval aandacht voor de oudere inwoners die geen volle zak kunnen dragen en daardoor veel vaker een kleiner zakje restafval de ondergrondse containers moeten gooien. Dat kost elke keer 1,60 euro en kan zo voor deze groep inwoners oplopen tot meer dan vijfhonderd euro per jaar.

B en W komen nu met antwoorden op de eind januari verstuurde brief met schriftelijke vragen van de PvdA-fractie. Daarin vraagt Bos om raad voor deze ouderen om hun afvalkosten te verminderen en om het afvalbeleid zó aan te passen dat ze niet zo’n hoge naheffing krijgen.
Op voorhand laat het college al weten dat er bij de invoering van nieuw beleid bijna altijd zaken zijn die nadere uitwerking vragen. En dat het niet mogelijk is om het algemene beleid voor iedereen precies passend te krijgen. “We houden daarom een vinger aan de pols en monitoren wat er goed gaat en wat er beter kan”, antwoorden B en W.

Het dagelijks bestuur van de gemeente is het eens met de PvdA-fractie dat het niet terecht is dat inwoners vanwege fysieke beperkingen een hoog variabel tarief betalen. Al merken ze meteen op dat de ene oudere niet de andere ouders is. “Sommige oudere mensen zijn fysiek fit en prima in staat om een volle afvalzak naar de ondergrondse container te brengen. Andere oudere mensen kunnen dat met behulp van een wandelstok of rollator. En er is een groep oudere mensen die echt niet in staat is dit zelfstandig te doen en daarvoor hulp nodig heeft”.
B en W raadt natuurlijk iedere inwoner aan om afvalkosten te verminderen door allereerst het afval zoveel mogelijk goed te scheiden. De plaatsing van extra GFT-containers later dit jaar zal volgens hen al een deel van het probleem oplossen, net als de al bestaande mogelijkheid om papier, glas en textiel apart in te leveren. Voor mensen met medisch afval kan de speciale medische afvalpas ook soelaas bieden: daarmee kunnen ze hun medisch afval gratis inleveren.

B en W komen ook met het advies om telkens een vólle restafvalzak in de containers te doen. Voor wie dat niet kunnen luidt het advies om daarvoor een beroep te doen op hun sociale omgeving of een eventuele zorgverlener. Voor wie dat niet kan of wil gaan B en W op zoek naar maatwerk. Dat doen ze ook met signalen die ze van andere groepen inwoners krijgen. “Dit werken we de komende tijd uit en informeren u daar later over”, luidt het antwoord van het college.