Gemeente Harderwijk als dertigste gemeente in de BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie) video

Op donderdag 11 februari heeft het ministerie van IenM en de SVB-BGT de BGT-oorkonde uitgereikt aan wethouder Jeroen de Jong voor de overstap van de gemeente Harderwijk naar de Landelijke Voorziening van de BGT.

Hiermee is de gemeente de dertigste bronhouder die de streefdatum van 1 januari 2016 heeft gehaald. Wettelijk gezien moesten de ca. 425 bronhouders op 1 januari 2016 in de Landelijke Voorziening opgenomen zijn. Tijdens het feestelijk moment heeft de wethouder een 3D-print van de BGT van Harderwijk onthuld.
 


De BGT is de nationale kaart waarin alle objecten en gebieden (van gemeentelijke voetpaden en provinciale wegen tot treinsporen en bruggen) op één manier topografisch zijn vastgelegd. In 2013 is Harderwijk gestart met het opbouwen van de basisregistratie waarbij ook andere bronhouders zoals gemeenten, waterschappen, provincies, Prorail en de ministeries IenM, EZ en Defensie meededen. Alle bronhouders werken aan hun eigen gebied en moeten precies aansluiten op de buurbronhouders.

De gezamenlijke organisatie SVB-BGT coördineert de aansluiting van alle bronhouders op elkaar en verzorgt de opname in de Landelijke Voorziening. Hier komt alle data uiteindelijk samen. Als alle bronhouders klaar zijn, komt er een lands-brede grootschalige topografische kaart van Nederland beschikbaar als open data.