Gemeente Harderwijk ‘adopteert’ 99 namen van vermoorde Joodse Harderwijkers tijdens de Holocaust

Het college van Harderwijk gaat 99 namen ‘adopteren’ van Harderwijkse mannen, vrouwen en kinderen die vermeld staan op het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. De namen herinneren aan hen die geen graf hebben gekregen, maar we niet willen vergeten. Zij zijn vermoord tijdens de vervolging van de Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Nader onderzoek bracht niet 21 maar 99 namen aan het licht

Met deze adoptie voert het college een motie van de raad van mei dit jaar uit, waarin zij verzocht om 21 Joodse Harderwijkers te adopteren in samenwerking met het Comité Herdenking 21 Joodse Harderwijkers. Een nader onderzoek in de uitvoering van het verzoek bracht echter meer namen aan het licht, en wel 99.

Adoptie voor alle ‘Joodse Harderwijkers’ zonder graf
Op de herdenkingsplaquette bij het monument van de voormalige synagoge in Harderwijk staan de namen van 21 Joodse Harderwijkers die zijn weggevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Nationaal Holocaust Namenmonument biedt een plek voor – in dit geval – alle Harderwijkse Joodse getroffenen zonder graf die in Harderwijk zijn geboren. Dit zijn er 86. Daarnaast zijn er nog 13 personen die in Harderwijk hebben gewoond - hier weliswaar níet geboren zijn – maar wel vanuit hier zijn weggevoerd.

Na afstemming met het Comité (bestuur Stichting Joods Erfgoed Harderwijk) en het Nationaal Holocaust Namenmonument is besloten om ‘alle Joodse Harderwijkers’ te adopteren. Er wordt nog een passend moment gezocht voor de ceremoniële uitvoering.