Gemeente betaalt 1,8 miljoen voor renovatie Stadsmuseum

Door Harry Schipper – Het Stadsmuseum Harderwijk staat aan de vooravond van een flinke renovatie en herinrichting. Als eigenaar van het pand aan de Donkerstraat 4 betaalt de gemeente de kosten: 1,8 miljoen euro.

De 1,8 miljoen euro is onder andere bedoeld voor een betere huisvesting van het museumpersoneel dat nu noodgedwongen in gedateerde zolderkamertjes werkt.

Een flink deel van het geld gaat ook naar verduurzaming van het niet opperbest geïsoleerde pand. Hoogstwaarschijnlijk komt in de garderobe een lift, zodat in de toekomst ook minder validen de zolderverdieping kunnen bereiken.

Van der Meulen: “Het Stadsmuseum Harderwijk startte in 2013 een forse koerswijziging. We trekken nu jaarlijks tienduizenden bezoekers meer dan vroeger.  Onze dependance, het Marius van Dokkum Museum, alleen al trok vorig jaar 45.000 bezoekers. Bezoekers die daarna natuurlijk ook nog even wat gaan eten en drinken in Harderwijk”.

Het geld voor de renovatie staat los van forse subsidies die het Stadsmuseum mocht ontvangen van de provincie en de Bankgiroloterij, zo benadrukt directeur Corien van der Meulen. Dát geld gaat naar de herinrichting die nodig is om de nieuwe, interactieve presentatie ‘Pension Harderwijk’ mogelijk te maken. Met dat concept wil het museum op een nieuwe manier de stadsgeschiedenis vertellen. Het museum kreeg daarbij hulp van het Amsterdamse bureau XPEX Experience Experts. Ook Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Burger Weeshuis en Vrienden van het Stadsmuseum deden flinke duiten in het zakje.

 “Soldaten en spionnen, nonnen en vissers, vluchtelingen en studenten, toeristen... Ze kwamen allemaal naar Harderwijk”, vertelt Van der Meulen over het nieuwe concept. “Al die passanten brachten een aaneenschakeling van gebeurtenissen met zich mee, vaak met een ruig randje. In het museum en in de stad komt het karakter van Harderwijk straks tot leven in een totaalervaring met personages, film, objecten en locaties”.

“Harderwijk en het museum zijn het decor van een vertelling waar de bezoeker en nog twaalf Harderwijkers een rol in spelen. Plaats van handeling is een installatie, het surrealistische ‘Pension Harderwijk’ en elf andere locaties in de stad. In Pension Harderwijk ontmoet de bezoeker de personages die het karakter van Harderwijk vertegenwoordigen. We kiezen voor een filmische benadering, met een dramaturgie die close-ups van personen en objecten combineert met overviews waarin de stad steeds context krijgt”.

De renovatie en herinrichting gaan direct na de zomerexpositie van start, dus uiterlijk begin september. Anders lopen de toegezegde subsidies van provincie en loterij gevaar. Naar verwachting is het werk vóór maart volgend jaar klaar. Dan staat ook een nieuwe expositie gepland. Om die reden wordt daarom de gemeenteraad gevraagd om uiterlijk in de vergadering van 23 april de 1,8 miljoen beschikbaar te stellen, zodat het museum nog voldoende tijd heeft een aannemer te contracteren die in deze tijd van lange levertijden in de bouw ook nog de nodige materialen moet bestellen.

Voor het voorbereidende werk heeft het museum voor advieswerk al een architectenbureau en een technisch adviesbureau in de arm genomen. Ook is al een ontwerpteam samengesteld en van staret gegaan. De gemeente heeft eerder al een energieadvies laten opstellen, met daarin adviezen over de te nemen duurzaamheidsmaatregelen. Als die klaar zijn verbruikt het museum 55 procent minder energie. Dat komt onder andere door het gebruik van groene daken in combinatie met zonnepanelen. De aannemer krijgt opdracht waar mogelijk bestaande materialen te hergebruiken en duurzame materialen toe te passen.