Gelders Commissaris en Gedeputeerde voor overleg in Harderwijk

De Gelderse Commissaris van de Koning Clemens Cornielje en Gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland hebben met de Harderwijkse wethouder Jeroen de Jong bestuurlijk overleg gevoerd over de huisvesting van statushouders in Harderwijk. 

Zij deden dat tijdens een werkbezoek woensdag aan het Harderwijkse asielzoekerscentrum aan de Graaf Ottolaan.

De Jong gaf de twee provinciebestuurders een toelichting op de huisvesting van asielzoekers die in Nederland mogen blijven en die een tijdelijke woonvergunning hebben gekregen. De gemeente Harderwijk overweegt zo’n 35 van hen onder te brengen in het nu leegstaande woonblok op het azc. Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft dit woonblok, waarin maximaal vierhonderd asielzoekers in gehuisvest kunnen worden, voorlopig toch niet meer nodig. Er hoeven namelijk veel minder asielzoekers opgevangen te worden dan vorig jaar werd aangenomen.

Eigenlijk zouden Ermelo en Putten ook woonruimte aan de nieuwe statushouders beschikbaar moeten stellen, maar beide gemeenten zitten tijdelijk even krap en hebben op dit moment te weinig woningen voor statushouders beschikbaar.

Aan het begin van hun werkbezoek spraken Cornielje en Meijers met enkele vrijwilligers van het Platform Welkom Vluchtelingen Harderwijk. Tijdens een rondleiding over het azc-terrein door locatiemanager Thami Zabda spraken ze ook met een aantal bewoners en een statushouder over onder andere de huisvesting en onderwijsmogelijkheden in Harderwijk. Burgemeester Harm Jan van Schaik fungeerde tijdens het werkbezoek als gastheer van de Commissaris en Gedeputeerde.