Geen nieuwbouw maar upgrade voor MBO Harderwijk

Door Harry Schipper – Christelijke onderwijsinstelling Landstede kiest vooralsnog alleen voor nieuwbouw van haar VBMO-school het Morgencollege en dus niet ook voor nieuwbouw van het MBO. Die school aan het Westeinde in Harderwijk, vlakbij het NS-station, wordt wél flink gemoderniseerd.

Landstede verwacht zo 7,5 miljoen euro goedkoper uit te zijn dan wanneer de bijna 700 leerlingen van MBO en VMBO in één groot nieuw gebouw van 48 miljoen zouden worden ondergebracht

Dat blijkt uit een concept-voortgangsrapportage die B en W deze week naar de gemeenteraad hebben gestuurd. De raadsleden zijn vreselijk benieuwd hoe ver het staat met de plannen voor de scholen. Zeker nadat wethouder Marcel Companjen namens de gemeente Harderwijk en voorzitter Theo Rietkerk van de Raad van Bestuur van Landstede in september een intentieverklaring ondertekenden. Daarin werd afgesproken de haalbaarheid te onderzoeken van nieuwbouw van het Morgencollege in Nieuw Weiburg.

In die nieuw te bouwen wijk, globaal tussen het NS-station, Stadsweiden en ziekenhuis St. Jansdal, is behalve de bouw van tussen de 500 en 900 woningen (merendeels appartementen), ook een onderwijs-boulevard bedacht. Daaraan moet ook het nieuwe schoolgebouw komen voor het Morgencollege, dat nu nog is gevestigd in de voormalige LTS aan de Sypel.

Aanvankelijk leefde het plan om de leerlingen van zowel het VMBO (Morgencollege) als het MBO onder te brengen in één groot schoolgebouw, waarin de (praktijk)ruimten voor het techniekonderwijs zowel door leerlingen van de VMBO als de studenten van het MBO gebruikt kunnen worden. “Een gouden kans voor heel efficiënt onderwijs”, zegt Companjen hierover. De wethouder toont zich zeer gecharmeerd voor deze optie, omdat hierin een ononderbroken ontwikkeling van CVMBO en MBO centraal staat.

Maar de geschatte bouwkosten van in totaal bijna 48 miljoen euro zijn voor Landstede té prijzig. Door te kiezen voor enkel nieuwbouw van het VMBO, geschat op ruim 17 miljoen, en daarnaast een upgrade uit te voeren van het huidige MBO (geschatte kosten: bijna 24 miljoen) scheelt dit Landstede al gauw 7,5 miljoen euro.

Door de nieuwbouw van het Morgencollege zo dicht mogelijk bij het MBO te situeren, denken gemeente en Landstede toch zoveel mogelijk synergie te bereiken. “Leerlingen en studenten kunnen dan ook zoveel mogelijk van de beschikbare ruimten gebruik maken”, aldus Companjen. Dat het Westeinde beide gebouwen scheidt, hoeft wat hem betreft geen onoverkomelijk probleem te zijn. “Dat kun je oplossen met een overbrugging van het Westeinde. Er wordt door ons ook gekeken naar het verleggen van het Westeinde. Die maakt nu vlak voor het politiebureau een scherpe bocht naar links. Je zou die bocht ook meteen na de tunnel kunnen maken”.

Companjen hoopt dat zich nabij de onderwijsboulevard ook kleine bedrijfjes vestigen, die leerplekken kunnen bieden aan de techniekstudenten. En ook dat de nieuw- en verbouw van beide scholen ertoe leidt dat meer jongeren kiezen voor hun studie in Harderwijk. De laatste jaren kiezen volgens hem namelijk steeds meer scholieren voor een MBO-opleiding buiten Harderwijk. “Dat weglekken van studenten willen wij tegengaan, want er is vanuit het lokale bedrijfsleven een grote vraag naar met name technisch geschoold personeel”, aldus de wethouder. Hij is dan ook blij met de keus van Landstede om haar opleidingen zoveel mogelijk in Harderwijk te centreren.

(Foto Morgen College Harderwijk)