Geen geld meer voor Centrummanagement Harderwijk

Winkeliers hoeven aanslagen 2015 en 2016 niet te betalen.

De Stichting Centrummanagement krijgt van de gemeente geen subsidie meer.

Met het geld dat de gemeente dit jaar via de aanslag 2017 aan reclamebelasting bij de binnenstadondernemers hoopt binnen te halen wordt een nieuwe organisatie opgetuigd: Bureau Binnenstad. Dat heeft het college van B&W deze dinsdag besloten.

Het college besloot dinsdag ook om de aanslagen 2015 en 2016 voor de reclamebelasting te laten vallen. Die hoeven de binnenstadwinkeliers dus niet te betalen. 

De beslissingen van het college zijn ingegeven door een uitspraak van de Rechtbank Gelderland die de gemeentelijke aanslag reclamebelasting 2013 heeft vernietigd.  Daarvoor oordeelde rechters ook al dat de in 2011 ingevoerde reclameverordening in strijd was met het gelijkheidsbeginsel en onrechtvaardige tarieven bevatte.

In de nieuwe organisatie Bureau Binnenstad komen vertegenwoordigers van de gemeente, Citymanagement, vastgoedeigenaren van panden in de binnenstad, evenementenorganisatoren en cultuurorganisaties. Zij nemen de beleidstaken over van de Stichting Centrummanagement. Volgens gemeentewoordvoerder Wietse Hummel is het niet de bedoeling dat ze ook uitvoerende taken als ‘shopping experience’ gaan overnemen. “Dat moeten de ondernemers voortaan zelf organiseren”, aldus de gemeentewoordvoerder.

“Dat komt als een hard gelag”, reageert voorzitter Cees van Oostrum van de Stichting Centrummanagement op het nieuws. “De ondernemers in de binnenstad hebben juist in deze tijd een goede vertegenwoordiging naar de gemeente toe nodig”. Volgens Van Oostrum was het Centrummanagement juist met de ondernemers in overleg om te komen tot BIZ, een ‘Business Investerings Zone’ als vervanger voor de reclamebelasting. Omdat de invoering van zo’n ‘BIZ’ ‘misschien wel een jaar of langer’ zou gaan duren, hoopte het Centrummanagement op een gemeentelijke bijdrage om te kunnen blijven voortbestaan. Dat geld komt er dus niet. “Jammer, want zo gooi je het kind met het badwater weg”, aldus de stichtingsvoorzitter. Hij gruwelt van de gedachte dat er nu misschien weer een winkeliersvereniging opgericht gaat worden. “Dan krijg je weer van die toestanden met ‘freeriders’, ondernemers die zonder te betalen willen meeliften met de acties die zo’n vereniging dan organiseert”.