Geduld loont, eindelijk legaal wonen op de Woudstee

Dat vakantiepark Onze Woudstee een soort woonwijk gaat worden, is al besloten, want de ledenvergadering heeft vorige week positief gestemd over het legaliseren van de bewoning op het park. 

“Ik denk dat negentig procent van de huiseigenaren helemaal voor is, dat er nog een paar twijfelen en dat er echt maar enkelen zijn die het niet zien zitten”, zegt bewoner Johan Bruijnes.

Die enkeling is dan een overgebleven recreant. “Die zijn op leeftijd, hebben een eigen huis in de grote stad en zien het niet zitten om nu nog te investeren in een tweede woning.” Het ligt dus niet aan de legalisering, dat is een formaliteit. De paar overgebleven recreanten weten al haast niet beter dan dat er door hele gezinnen permanent wordt gewoond. “Ze zitten tegen de kosten aan te hikken, dat is het enige”, weet Bruijnes. “We moeten van de gemeente de geluidswal richting spoorlijn en A28 zelf betalen en we moeten een percentage betalen over de waardevermeerdering van ons huis.” Voor recreanten vervalt de toeristenbelasting. “Maar die moeten wel een tweede huis opgeven bij de belasting. Dat is natuurlijk heel nadelig voor ze.”

Dat het besluit al genomen is, wil niet zeggen dat de ledenvereniging niet wil luisteren naar de recreanten. “Natuurlijk willen we een oplossing voor ze vinden.” Misschien een zelfde soort oplossing als de regeling waarmee ze het vakantiehuis destijds kochten, denkt Bruijnes. “In de jaren ’80 heeft een stichting met een collectieve lening grond van de Woudstee gekocht en er kavels opgezet. Die kavels konden recreanten dan voor dertig a veertigduizend gulden kopen van de stichting. Iets soortgelijks kunnen we nu ook doen.

Een collectieve lening afsluiten om de meerkosten voor legalisering ‘voor te schieten’.” Als de recreant dan vertrekt of overlijdt, kan de eigenaar, of de erfgenamen, met de verkoop van het huis de lening aflossen. “Dat huis is nu met gemak een ton waard.” Bruijnes denkt gewoon hardop, oppert wat ideeën, maar weet niet hoe die dingen uiteindelijk geregeld gaan worden. “Voor dit soort onderhandelingen gaat het bestuur dus een jurist inhuren. Daar hebben we hen fiat voor gegeven.”

Bruijnes is blij dat de kogel door de kerk is en dat er na al die jaren van handhaving straks eindelijk legaal gewoond mag worden op het park, de gedoogstatus voorbij. “Bijna iedereen woont hier permanent, driekwart ook op papier. Fijn om te weten dat het straks ook daadwerkelijk mag.”