Forse renovatie oude stadhuis gaat 2,7 miljoen kosten

Het oude monumentale stadhuis op de Markt wordt in oude ere hersteld. 

Een flinke renovatie én interne verbouwing van zo’n 2,7 miljoen euro moet de voormalige ‘muziekschool’ meer toegankelijk maken voor inwoners en bezoekers, zo stelt het college van B&W de gemeenteraad voor.

Volgens wethouder Jeroen de Jong van financiën moet er heel wat aan gebeuren om het pand weer in haar oude luister te herstellen. De eeuwenoude balken op de bovenverdieping moeten verstevigd worden en ook de (geluids)isolatie moet verbeterd. Ook het unieke goudleerbehang in de voormalige raadszaal is toe aan een kostbare restauratie.

“Wij als college willen dat het oude stadhuis weer een open en toegankelijk gebouw wordt en weer haar oude grandeur terugkrijgt. Een gebouw waar je met je vrienden en familieleden graag naar binnenwandelt, om al het moois te zien. Een plek ook waar bijvoorbeeld kleine (kamer)concerten gegeven kunnen worden”, aldus De Jong.

Om dat doel te bereiken legt hij de gemeenteraad vier varianten voor. De duurste variant (2,7 miljoen euro) geniet de voorkeur van het college van burgemeester en wethouders. De renovatie omvat ook het verleggen van het trappen- en lifthuis naar de achterkant van het gebouw. 
Wie wel eens is mee geweest op een stadsrondwandeling weet dat er binnen veel is te zien. Behalve het honderden jaren oude goudleren behang hangen er grote schilderijen die in het Rijksmuseum niet zouden misstaan. Onder aanvoering van datzelfde Rijksmuseum werd het toenmalige Harderwijkse stadhuis in 1921 al eens compleet gerestaureerd.

Het oude stadhuis dateert al uit de veertiende eeuw. Aanvankelijk was het een wijnhuis. ‘Pas’ in de zeventiende eeuw is het pand in gebruik als stadhuis, totdat in 1981 het nieuwe stadhuis aan de Havendam gereed kwam. de afgelopen tien jaar was het pand aan de Markt in gebruik als muziekschool. De huidige gebruikers zijn Popschool Harderwijk en Cultuurkust.