Flinke stappen gezet voor duurzaamheidsdoelen gemeente Harderwijk

Het is geen toeval dat ‘duurzaamheid’ één van de belangrijkste bouwstenen van beleid is van het college van burgemeester en wethouders van Harderwijk. Hoofddoel is het minimaliseren van effecten van ons handelen op onze omgeving en het voorbereiden van die omgeving op klimaatverandering. De voortgangsrapportage Duurzaam Harderwijk 2023 geeft een terugblik op de stappen die zijn gezet in 2022. We benoemen enkele highlights.

We mogen er best trots op zijn

Verantwoordelijk wethouder duurzaamheid Martijn Pijnenburg is blij met de resultaten tot nu toe. “Toen ik als wethouder vorig jaar begon wist ik ‘Wij zijn de generatie die verandering kan brengen. Wij hebben het heft in handen. Voor onszelf, voor onze omgeving, voor onze kinderen en kleinkinderen. Dat betekent dat actie nodig is. Harder dan ooit.’ De voortgangsrapportage laat zien dat we grote stappen nemen in de goede richting en daar mogen we samen met onze inwoners en ondernemers best trots op zijn. Ik ben dat in ieder geval wel!”
 
Harderwijk is tegen onnodig plastic (TOP)
De campagne Harderwijk is TOP (tegen onnodig plastic) was waarschijnlijk het langstlopende en het meest in het oog springende project. In totaal 24 ondernemers (en 4 inwoners) sloten zich aan bij de bewustmaking van Harderwijkse ondernemers van de alternatieven voor plastic verpakkingen. Door TOP-stickers op de winkelruit te plakken gaven zij aan dat ze het meenemen van eigen herbruikbare verpakkingen aanmoedigen. Door het creëren van bewustwording hoopt de gemeente dat inwoners en ondernemers hun gedrag structureel zullen veranderen als het gaat om het gebruik van plastic.
 
Tuincoaches
Om inwoners een duwtje in de rug te geven hun tuin te verduurzamen zijn er vrijwillige tuincoaches actief in Harderwijk en Hierden. Op een laagdrempelige manier geven zij informatie en tips om de tuin natuurvriendelijk, groen en klimaatbestendig in te richten. Naast de fysieke aanpassing van tuinen zorgen de tuincoaches ook voor meer bewustzijn over het belang van groene natuurrijke tuinen voor mens en dier. Zij adviseerden vorig jaar 33 inwoners. Geïnteresseerden kunnen zich ook in 2023 hiervoor aanmelden via duurzaamheidsloketnoordveluwe.nl.
 
Schoolplein krijgt voedselbosje
In 2022 werd ook het eerste Harderwijkse voedselbosje geopend. Dit gebeurde bij de ZML-school De Lelie. Na het verwijderen van tegels zijn er dertig verschillende soorten eetbare bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers op het schoolplein aangebracht. Het voedselbosje draagt bij aan klimaatadaptatie, het tegengaan van hittestress, het vergroten van biodiversiteit en het op een laagdrempelige manier leren over gezond eten. De gemeente heeft bij de provincie Gelderland subsidie binnengehaald om in 2023/2024 bij te kunnen dragen aan het vergroenen van nog twee schoolpleinen.
 
100 huishoudens nemen klimaatadaptieve maatregelen op eigen terrein
In 2022 hebben ongeveer 100 huishoudens een subsidie aangevraagd van de stimuleringsregeling klimaatadaptieve maatregelen op privaat terrein. Hiermee stimuleren we onze inwoners om maatregelen uit te voeren op het eigen terrein. Denk hierbij aan het plaatsen van een regenton of het aanleggen van een groen dak. Zo werden er o.a. 65 regentonnen geplaatst, 314m2 groen dak aangelegd en 401m2 tegels vervangen door plantjes.
 
91.880 kilo tegels eruit met de tegeltaxi

Nog een voorbeeld van een succesvolle actie om verharding uit tuinen te halen was de deelname aan het NK tegelwippen. Elk jaar wordt er vanuit Operatie Steenbreek in Nederland het NK tegelwippen georganiseerd. Ook de gemeente Harderwijk is bij Operatie Steenbreek aangesloten en ondersteunt inwoners met het afvoeren van onnodige verharding uit tuinen door middel van het aanbieden van een tegeltaxi. In totaal heeft de tegeltaxi in 2022 91.880 kilo aan tegels opgehaald. Dit zijn ongeveer 9.672 ‘gewone’ stoeptegels van 30x30 cm. In vierkante meters is de gemeente 870 m² klimaatadaptiever en groener is geworden. Daarbovenop komt nog eens 401 m² van de stimuleringsregeling, in totaal dus ongeveer 1.300 m².
 
Klusteams Harderwijk
Voor steeds meer huishoudens is het lastig om de energierekening te betalen. Bovendien woont met name de groep met de laagste inkomens vaak in slecht geïsoleerde huizen, terwijl in het Klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2030 in Nederland 1,5 miljoen woningen zijn verduurzaamd. Dit zijn aanleidingen geweest om als gemeente Harderwijk in te zetten op het verduurzamen van huizen door middel van klusteams. In de periode oktober 2022 tot en met juni 2023 worden er minimaal 1.000 woningen verduurzaamd in Harderwijk. Dit gebeurt door kleine energiebesparende maatregelen te installeren bij de geselecteerde huishoudens. Eind april stond de teller op 735 woningen.
 
Zonnepark P8
Een uniek project in Harderwijk en zelfs in ons land is het Zonnepark P8. Dit enorme zonnepanelen-project dat de gemeente samen met Energiecoöperatie Endura tot stand heeft gebracht, kent 5.854 zonnepanelen die naar verwachting 2 GWh per jaar opwekken, wat gelijk staat aan het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik van 716 Harderwijkse huizen. Het zonnepark bevindt zich boven het parkeerterrein, op een carport, voor de bezoekers van het Dolfinarium. Ook zijn er 32 laadpalen op de parkeerplaats om eigenaren van elektrische auto’s de mogelijkheid te geven hun auto op te laden. Het aantal laadpalen kan worden uitgebreid naar 150 indien de vraag in de toekomst toeneemt.