Fietspad Verkeersweg-Johanniterlaan wordt tweerichtingsfietspad

Door Harry Schipper – Op verzoek van de gemeenteraad wordt het fietspad tussen de Verkeersweg en de Johanniterlaan in Harderwijk begin 2023 een tweerichtingsfietspad.

Het fietspad wordt vaak al in twee richtingen gebruikt, vooral door kinderen die van en naar het sportpark willen fietsen, terwijl maar een deel van hun fietsroute loopt over een tweerichtingsfietspad

Op voorstel van het VVD-raadslid Noah Lammerts van Buren, unaniem gesteund door alle andere raadsfracties, wordt het nu nog eenrichtingsfietspad tussen de Verkeersweg en Johanniterlaan geschikt gemaakt voor fietsverkeer vanuit beide richtingen. De raadsleden hopen zo dat er een einde komt aan de verwarring en het onbegrip van fietsers die – om zelf de veiligste weg te kiezen – regelmatig al in twee richtingen gebruik maken van deze route. Omwonenden en gebruikers van de route uitten hierover al met regelmaat hun zorgen.

De kwestie werd aangekaart door een ‘oplettende inwoner’ en kwam eerder al  in een commissievergadering ter sprake. Daarin gaven verkeersdeskundigen al aan dat de verandering logisch is, goed past in de huidige situatie en bovendien beter aansluit op het bestaande verkeersgedrag van veel fietsers.

De aanpassingen aan het fietspad worden uitgevoerd tegelijk met het wegonderhoud dat begin 2023 is voorzien, omdat het dan goedkoper kan worden uitgevoerd. De plannen hiervoor worden eind volgend jaar uitgewerkt, waarna de uitvoering in 2023 zal plaatsvinden, kondigde wethouder Jeroen de Jong van verkeer aan. De raad stelt hiervoor nu alvast 85.000 euro beschikbaar.

Verkeersweg Harderwijk