Fietsenkeuring op Chr. Daltonschool Willem Alexander groot succes

Tijdens de fietsenkeuring op de basisscholen zijn afgelopen weken een kleine tweeduizend fietsen gekeurd. De keurders letten vooral op de verlichting, reflectoren en remmen. Het is belangrijk dat ze opvallen op straat omdat het al vroeg donker wordt. 

Van de aangeboden fietsen is 73 procent goedgekeurd, bij 27 procent van de fietsen waren de batterijen leeg, was de bel verdwenen of er zaten geen reflectoren op de fiets

Stefan van Schraverus vertelt dat hij op één school 50 batterijen heeft vervangen. 

Uit dit resultaat blijkt dat verreweg de meeste fietsen die zijn afgekeurd de batterij van de lamp leeg is of dat de fietsen geen reflectoren hebben. Dit zijn juist de meest essentiële onderdelen om mee op te vallen bij de overige weggebruikers . Zij moeten de fietsen zien, de fietsen moeten opvallen. Het is daarom van levensbelang om de fietsverlichting en reflectie op orde te hebben.

De afdeling Harderwijk van Veilig Verkeer heeft een aanvullend lespakket ontwikkeld voor de basisscholen. Wanneer kunnen automobilisten jou zien op de fiets, welke fietsonderdelen zijn belangrijk om veilig te fietsen, hoe controleer je jouw fiets en hoe kun je ‘m maken? Dit lespakket kunnen de docenten aanpassen aan hun eigen klas.

De school die het meest zijn best gedaan heeft om veilige fietsen aan te bieden ontvangt een beker van de wethouder Verkeer, Jeroen de Jong. CBS Willem Alexander heeft deze beker gewonnen. In vergelijking met eerdere jaren boden de Willem Alexander-leerlingen 17 procent meer veilige fietsen aan. Eventmanager Truuske Nijmeijer is trots op het resultaat.

Als organisator van de fietsenkeuring en verkeersexamen op diverse basisscholen, weet zij als geen ander hoe belangrijk verkeersveiligheid is. Verkeersveiligheid moet meer tussen de oren komen bij kinderen en ouders. Wat hieraan bij zou dragen is dat verkeersouders zich aanmelden bij de scholen. Dit om de verkeersveiligheid rondom de scholen onder de aandacht te houden en te helpen bij het verkeersexamen.
 
Fietsenkeuring 2021 Harderwijk
(Wethouder Jeroen de Jong reikt de beker uit aan Truuske Nijmeijer in  de Willem Alexanderschool - Foto en tekst Petra Lievense)