Extra subsidie voor grote evenementen

Door Harry Schipper – Betere artiesten, leukere attracties… Dat kan allemaal nu de organisatoren van grote evenementen in Harderwijk de komende drie jaar een extra gemeentelijke subsidie van in totaal 45.000 euro krijgen.

Het gaat om Aaltjesdagen, Koningsdag, de intocht van Sinterklaas, de IJsbaan en Harderwijk Live

Met de extra subsidie van jaarlijks vijftienduizend euro kan elke organisatie ‘een kwaliteitsimpuls aan de programmering geven’, zo is de gedachte van de Harderwijkse gemeenteraad. Die had afgelopen zomer al aan B en w opdracht gegeven om voor dit doel in de Kadernota zoveel geld te reserveren.

De raad wil graag dat het extra geld gaat naar de grote Harderwijker evenementen die dankzij de inzet van veel vrijwilligers veel inwoners en toeristen op de been weten te brengen. Op die manier kunnen de evenementen beter bijdragen aan de ambitie en doelstellingen van het Harderwijkse evenementenbeleid. Dat is erop gericht om Harderwijk zowel regionaal als nationaal en zelfs internationaal te profileren als stad met een veelzijdig aanbod, waar het prettig wonen, werken en verblijven is.

Vorig jaar trokken een aantal besturen van deze evenementen al bij de gemeente aan de bel. Ze stelden dat er alsmaar hogere eisen worden gesteld aan de veiligheid en dat ook andere kosten om een evenement te organiseren maar blijven stijgen. Daardoor blijft er minder geld over voor de programmering en moet er bijvoorbeeld beknibbeld worden op de gages voor artiesten.

De gemeente geeft per (groot) evenement tot dusver maximaal tienduizend euro aan subsidie. Dat subsidiebedrag gaat door de extra subsidie nu dus omhoog naar zo’n 13.000 euro. Voor die gemiddeld drieduizend extra hoopt de gemeente dat de evenementen nóg leuker en beter worden en dus ook goede PR voor de stad opleveren.