Esmee (32) uit Harderwijk organiseert een kledingruil ketting: ‘Kledingruil voor en door Harderwijkers’

Heb jij nog mooie kledingstukken in je kast liggen die je eigenlijk niet meer draagt, maar die wel een tweede leven verdienen? Doe dan mee met de kledingruil ketting! Esmee van Twillert-van der Veen (32) uit Harderwijk bedacht dit initiatief.

"Afhankelijk van het aantal deelnemers gaan er één of meerdere tassen met kleding rond via een vaste route door Harderwijk", vertelt Esmee.

“Je mag kleding uit de tas halen en dit op je gemakje thuis passen. Wat je past mag je natuurlijk houden. Vervolgens stop je jouw oude kledingstukken in de tas en breng je de tas naar een volgend adres in Harderwijk”.

De tas komt altijd weer bij je terug 
“Vroeger organiseerde ik met vriendinnen kledingruil avonden”, vertelt Esmee. “We kwamen dan met een stel meiden bij elkaar en namen onze oude kleding, tassen en schoenen mee. Iedereen paste elkaars kleding en je kwam vaak met compleet nieuwe setjes thuis. Het waren altijd hele gezellige avonden, maar dat kan natuurlijk nu even niet meer. Toen ik een artikel tegenkwam over een kledingruil ketting in Amsterdam wist ik het gelijk, dit wil ik ook gaan organiseren!”

Binnen een week had Esmee het idee opgezet: “Ik stuurde een paar berichtjes naar vriendinnen, zij stuurden het weer door en nu zitten we in een groep met 11 vrouwen, maar het zou leuk zijn als we meer aanmeldingen krijgen. Als de groep groter wordt kunnen we gaan diversifiëren. Ook kreeg ik de vraag of er ook een mannen- of kindertas komt. Ik wil dat ook best wel faciliteren, dat lijkt me hartstikke leuk”.



De tas start bij Esmee en gaat van het ene naar het andere adres. Esmee: “De tas(sen) leggen een rondje Harderwijk af en komen zo altijd weer bij je terug. Ik maak zelf een route en deze deel ik in de groeps-WhatsApp. Wanneer de tassen bij jou thuis worden gebracht, worden deze geheel coronaproof voor de deur gezet. Ik hoor nu al verhalen van deelnemers die een leuk praatje hebben gehouden met elkaar aan de voordeur. Deze verbinding hebben we nodig in deze tijd!”

Kleding van goede kwaliteit 
Voor de kledingruil ketting gelden een aantal spelregels. Het is belangrijk dat je uit Harderwijk komt en de kleding moet van goede kwaliteit zijn. “Ik wil graag de kwaliteit van de ketting hoog houden. Dit houdt in dat de kleding schoon, heel en niet verwassen moet zijn. De tassen met kleding komen altijd weer langs mij, als ik zie dat iets echt niet meer kan dan haal ik dat eruit”.

Overgebleven kleding gaat naar het goede doel 
De kleding die na een ronde nog in de tas zit, wordt geschonken aan het goede doel. Esmee: "Een deelnemer bedacht een oplossing voor de kledingstukken die overblijven. Zij werkt bij het Blijf-van-mijn-lijfhuis in Amsterdam en gaf aan dat haar cliënten de kleding goed kunnen gebruiken. Als groep hebben we besloten dat hier de overgebleven kleding naartoe wordt gebracht. Het is alleen maar mooi dat er een verbinding onstaat tussen alle deelnemers".

Aanmelden 
Lijkt het jou leuk om je aan te melden voor de kledingruil ketting? Ga dan naar www.kettingkledingruil.nl, vink Harderwijk aan en laat je gegevens achter. Esmee krijgt hier bericht van en zij zal contact met je opnemen.


Esmee van Twillert-van der Veen - Foto gemaakt door: Rosalie Alfons.