Er stroomt weer water door de stadsbeken in Harderwijk

Door een ondergrondse waterverbinding tussen de Friesegracht en de havenarmen bij de stad stroomt er na 50 jaar weer water in de stadsbeken. 

In het Friesegrachtpark is de Sypelbeek opnieuw aangelegd.

De doorspoeling van de doodlopende uiteinden van de Couperussingel, de Friesegracht, de Vissershaven en de Lelyhaven zijn verbeterd. Verder is er een aantrekkelijk en zichtbaar waterelement in het  Friesegrachtpark gebracht. 
 
De buurtbewoners zijn betrokken geweest bij de realisatie van het waterelement in het Friesegrachtpark, met de beek als verbindend element. De natuurwaarden in het park zijn verbeterd. Verschillende water- en oeverplanten en aan water gebonden dieren zullen zich in het park thuis gaan voelen. Dit geldt voor insecten zoals libellen en vlinders, maar ook voor padden en kikkers en meer soorten kleine zoogdieren. De belevingswaarde van het Friesegrachtpark neemt daardoor toe.

Friese Gracht Harderwijk stadsbeek
 
Het oude beekje de Sypel liep vroeger de stad Harderwijk in. Op de historische kaart van de Unie van Utrecht (uit circa 1570) is een zijloop van de Hierdensebeek richting de historische stad Harderwijk ingetekend. Dit zou mogelijk de Sypel zijn geweest. De beek is in de jaren zestig van de vorige eeuw drooggevallen, waarschijnlijk als het gevolg van het droogmalen van de Flevopolders en ook door grondwateronttrekking voor drinkwaterbereiding van de gemeente Harderwijk. Een groot deel van de beek is vervolgens gedempt.
 
Via het Waterplan Gemeente Harderwijk 2006-2009 is de Sypelbeek (tot aan de Boerhaavelaan) in ere hersteld. Ook het waterschap heeft een bijdrage aan een robuuster stedelijk watersysteem geleverd.