Engelserf-Veldkamp-Nassaulaan in Harderwijk veiliger door enorm onderhoud

Door Harry Schipper – De weg Engelserf-Veldkamp-Nassaulaan krijgt volgend jaar een enorme opknapbeurt en wordt daardoor een stuk veiliger voor scholieren en andere weggebruikers.

Tegelijk met het groot onderhoud, dat zo’n 1,4 miljoen euro gaan kosten en waarvoor veertig weken worden uitgetrokken, worden onderweg een aantal verkeersonveilige situaties aangepakt die hoog scoren in de top-100 van het Verkeersveiligheidsplan

De verharding op de Nassaulaan, Veldkamp en het Engelserf is al een tijd dringend aan groot onderhoud toe. Er zitten veel scheuren en gaten in het asfalt, waarvan de slechte onderlagen moeten vervangen door een ‘duurzame en toekomstbestendige asfaltconstructie’.

De gemeente grijpt het onderhoud aan om de wensen van aan- en omwonenden te honoreren die de weg onveilig vinden. Zo wordt er over de weg, die de wijken Tinnegieter, Tweelingstad en Veldkamp ontsluit, doorgaans hard gereden. Dagelijks rijden er zo’n zevenduizend auto’s over. Tegelijk wordt de weg veel gebruikt door fietsers, dagelijks zo’n tweeduizend, waaronder veel scholieren die over de smalle fietsstroken moeten, terwijl de auto’s langsrazen. De gemeente ziet in het onderhoud ook een mooie kans om het regenwater van het riool af te koppelen.

In de plannen worden de bomen langs de route zoveel mogelijk gespaard. Maar op sommige plaatsen, zoals op de kruising Nassaulaan met winkelcentrum Tweelingstad en op de Nassaulaan zelf, staan bomen tot in de verharding. Slecht voor de bomen, maar ook voor het wegdek. Negentien bomen verdwijnen en daarvoor komen 25 nieuwe (forse) bomen terug. De platanen langs de Veldkamp blijven staan en krijgen meer ruimte. De bomen langs het Engelserf krijgen boomroosters om de wortels te beschermen en voetgangers veilig kunnen passeren.

De gemeente plant het onderhoud op een moment dat de provincie groot onderhoud uitvoert op het laatste stuk van de N303, de Oranjelaan. Onder andere komt er een rechtsaf-strook bij voor verkeer dat uit het Slingerbos komt. En de voorsorteerstroken op het Engelserf naar de Oranjelaan worden met tachtig meter  verlengd. Ook de verouderde verkeerslichten op het kruispunt met Engelserf worden vervangen door nieuwe. De vernieuwing van dit kruispunt alleen al kost de wegbeheerder, in dit geval de provincie, bijna een half miljoen.

Eind vorige maand ontving de gemeente een rijkssubsidie van bijna zeven ton. Dat geld moet volgend jaar ingezet worden om de verkeersveiligheid  te verbeteren. Daarom wordt nu eerst de weg door Tweelingstad aangepakt en daarna pas de Stationslaan. Ook het onderhoud aan de verharding en het groen in de wijk Stadsdennen moet nog wat langer wachten.

Over de werkzaamheden heeft de gemeente de omwonenden, schoolbesturen en ondernemers al geïnformeerd met brieven en informatieavonden. Samen met het wijkplatform en het verkeersplatform hebben ze ook inbreng gehad in de ontwerp- en uitwerkingsfase. De werkzaamheden beginnen in het najaar van 2021 en duren zo’n veertig weken. Omwonenden worden met borden en brieven op de hoogte gehouden van omleidingen, belooft de gemeente.

(Foto Google Maps)