Harderwijkse initiatief Endura wint €5000,-

Afgelopen woensdag 30 november vond de spannende finale van het Rabobank Samen Sterker Fonds in het Hart van Holland te Nijkerk plaats. Energiecoöperatie Endura, genomineerd voor Harderwijk, eindigde op een vierde plek en won hiermee € 5000,-.

Ruud Mantingh van Endura presenteerde een helder en vooruitstrevend verhaal waarin het belangrijkste doel ‘het waarborgen van een duurzaam leefbare wereld voor de komende generaties’ sterk naar voren kwam.

De vakjury, met daarin de vijf burgemeesters en de directievoorzitter van Rabobank Randmeren, beoordeelde het initiatief zeer goed en zette Endura op een tweede plek. Deze punten bepaalden voor 50 procent de winnaar. Naast de vakjury telden ook de punten mee van de leden van de bank, het aantal likes op Facebook en de stemmen van de gasten op de slotavond. Helaas haalde Endura bij deze groep minder stemmen en eindigde op de 4e plek.


De energiecoöperatie voor inwoners en bedrijven in Harderwijk en Hierden is blij met het geldbedrag van €5000,-. Het is een mooie bijdrage om Endura op te gaan zetten en projecten te initialiseren.

Het komend jaar gaat Endura samen met haar leden werken aan het verduurzamen en het verminderen van het energieverbruik. Om dit te realiseren werkt de nieuwe energiecoöperatie daar waar mogelijk samen met lokale aanbieders om betrokkenheid te generen en het ondernemersklimaat in de regio een boost te geven.

Endura gaat voor haar leden projecten ontwikkelen rond collectieve inkoop en plaatsing van zonnepanelen, bijvoorbeeld op daken van scholen, instellingen en bedrijven. Verder is Endura betrokken bij een serieus onderzoek naar de mogelijkheden van een geluidsscherm langs de A28 dat naast geluidsvermindering ook via zonnepanelen zorgt voor het opwekken van energie.