Einde stimuleringsregeling VVE's

Het college van B&W Harderwijk heeft besloten om de stimuleringsregeling VVE ‘s te beëindigen.

Met deze regeling konden aan Verenigingen van Eigenaren leningen verstrekt worden voor groot onderhoud aan hun bezit. Uit een evaluatie blijkt dat er maar weinig gebruikt wordt gemaakt van deze regeling. De nog beschikbare middelen zullen niet ingezet worden om een vervolg te geven aan Startersleningen of om restschuldleningen te verstrekken.

Sinds maart 2013 is het mogelijk een starterslening aan te vragen bij de gemeente voor aankoop van een koopwoning op de bestaande woningmarkt. Een extra stimulans voor de doorstroming op de in zwaar weer verkerende woningmarkt. Veel jonge starters hebben daarvan gebruik gemaakt. Inmiddels is het oorspronkelijke doel van de starterslening, namelijk de woningmarkt weer in beweging te krijgen,
gehaald.

Met de restschuldlening begeeft de gemeente zich te ver op een terrein dat eigenlijk door private partijen opgepakt zou moeten worden. Bovendien loopt de gemeente een aanmerkelijk groter risico dan bij de startersleningen. De raad wordt nog verzocht in te stemmen met de beëindiging van de stimuleringsregeling.