Einde inschrijving nieuwbouwkoopwoningen en woningbouwkavels

Het college van B&W heeft besloten om de “Inschrijf – en toewijzingsregels nieuwbouwkoopwoningen” per 1 maart 2017 op te heffen. Daarmee kan er vanaf dat moment geen inschrijvingen meer plaatsvinden voor nieuwbouwkoopwoningen en voor kavels.

Kandidaten die op 1 maart 2017 staan ingeschreven voor een nieuwbouwkoopwoning of woningbouwkavel kunnen hun inschrijving tien jaar lang gebruiken voor hun eerste twee voorkeuren per project.

Na die tien jaar vervalt de voorrangspositie voor een nieuwbouwkoopwoning. Makelaars of projectontwikkelaars mogen dan zelf weten hoe ze hun woningen toewijzen.

Inschrijving en toewijzing

Met de huidige inschrijving kunnen rechten worden opgebouwd. Daarmee kunnen mensen die zich hebben ingeschreven in aanmerking komen voor een nieuwe koopwoning of een kavel. De toewijzing vindt dan plaats gebaseerd op de opgebouwde rechten.

Reden voor afschaffing

Het huidige systeem past niet meer in deze tijd. Op grond van de Huisvestingswet 2014 heeft de gemeente niet meer de vrijheid regels te stellen voor de verdeling van nieuwbouw koopwoningen.