Eerste kinderburgemeester en kinderwethouder van Harderwijk

Het eerste kindercollege van Harderwijk is bekend. De vakjury koos vanmiddag voor Isabella Hoeve van basisschool De Bron als kinderburgemeester van Harderwijk. Als kinderwethouder werd Nino Petersen van basisschool De Rank gekozen.

Kinderburgemeester Isabella : “ Ik wil Harderwijk nog leuker maken voor kinderen.” Kinderwethouder Nino zegt: “ Ik wil Harderwijk nog mooier maken en graag mijn mening geven.”

Burgemeester Harm-Jan van Schaik is blij met de nieuwe kinderburgemeester en kinderwethouder: ‘’Wij laten de kinderburgemeester en kinderwethouder graag zien wat ons werk is. Wij horen ook graag van hen wat zij zien in Harderwijk en wat zij hiervan vinden.” In het bijzijn van familie en klasgenoten werd het nieuws gevierd in de raadzaal van het Huis van de Stad.
 
Kinderburgemeester Isabella Hoeve en kinderwethouder Nino Petersen vertegenwoordigen het komende jaar alle kinderen van de gemeente Harderwijk. Als ambassadeur van de gemeente gaan zij samen met de collegeleden mee op pad naar evenementen en officiële gelegenheden, om bijvoorbeeld bijeenkomsten te openen of een toespraak te houden.
 
Presentatie voor vakjury
Voor het kindercollege hebben 14 kandidaten zich gepresenteerd aan een vakjury, bestaande uit twee raadsleden, de burgemeester, de wethouder Onderwijs, een betrokken inwoner, een directeur van basisscholen De Delta en De Vlieger en een leerling van een basisschool. De kinderen vertelden waarom zij de meest geschikte kandidaat zijn om kinderburgemeester of -wethouder te worden.
 
Installatie kindercollege in oktober
Het kindercollege wordt in oktober tijdens de Maand van Burgerschap geïnstalleerd. Dan krijgt de kinderburgemeester ook haar ambtsketen om en vormt zij samen met de kinderwethouder een jaar lang het kindercollege van Harderwijk en Hierden. De ambtsketen wordt op dit moment ontworpen door andere kinderen uit de gemeente. Op de keten is plaats voor 7 ontwerpen die te maken hebben met Harderwijk. Kinderen kunnen tot 18 juli hun tekening inleveren via burgerschap@harderwijk.nl. Meer informatie over de tekenwedstrijd is te vinden op onlinestadsgesprek.harderwijk.nl
 
Kindercollege geeft kinderen een stem
Het doel van het kindercollege is om kinderen meer te leren over politiek en het werk van de gemeente. Kinderen weten vaak wel wat een burgemeester en wethouder is, maar wat deze doen, is onbekend. Door het instellen van het kindercollege wil de gemeente politiek ook voor kinderen leuk en toegankelijk maken. Kinderen uit Harderwijk en Hierden kunnen bij het kindercollege terecht met vragen of ideeën voor de gemeente.
 
Het kindercollege is een onderdeel van ‘Harderwijk zijn wij samen’. Onder deze titel en in het kader van burgerparticipatie werkt de gemeente Harderwijk met haar inwoners samen aan een prettige samenleving in Harderwijk en Hierden. Harderwijk zijn wij samen.

Kinderburgemeester en kinderwethouder gemeente Harderwijk Foto Ton Pors
Eerste kindercollege van Harderwijk (fotograaf Ton Pors)