Eerste asielzoekers rond 1 juli 2016 verwacht in Harderwijk

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft meer duidelijkheid kunnen geven over de komst van de eerste asielzoekers in Harderwijk.

De instroom gebeurt in twee fasen. De eerste 400 asielzoekers worden rond 1 juli 2016 op het centrum verwacht en de tweede lichting van 400 personen volgt op 1 september 2016.

Het college van B&W heeft hiermee gehoor gegeven aan de wens van omwonenden. Het COA gaat in het algemeen uit van een gefaseerde instroom. Zij plaatsen vrijwel nooit direct alle asielzoekers tegelijk in een nieuw centrum. ‘Een dergelijk centrum moet eerst even op gang komen, iedereen moet een plek vinden en het team moet op elkaar ingespeeld raken’, aldus Iris Vliegenberg, vastgoedregisseur van het COA.

Bestuursovereenkomst
De gemeente heeft de afgelopen maanden samen met het COA gewerkt aan de bestuursovereenkomst. Het College van B&W zal op 15 maart een besluit nemen. Daarna wordt de bestuursovereenkomst met het COA ondertekend.

Voorbereidende werkzaamheden
De komende maanden wordt gestart met de voorbereidende werkzaamheden op het terrein van het AZC. Er wordt gesnoeid, er worden bomen gekapt en de stormbaan wordt verplaatst. Het terrein wordt bouwrijp gemaakt om de gebouwen te plaatsen en de riolering aan te sluiten. Het COA is voornemens om een nieuwe hoofdingang aan de Graaf Ottolaan ter hoogte van de gemeentewerf te realiseren. Voor alle werkzaamheden geldt dat het normale traject van omgevingsvergunning zal worden doorlopen.