Eénmalige verlenging voor wie op lijst staat voor woning in Harderweide

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk blijft bij haar standpunt om zich niet langer meer te bemoeien met de toewijzing van (koop)woningen.

Maar B en W verlengen het huidige systeem voor de toewijzing van koopwoningen en kavels nog één keertje voor wie – soms al vele jaren -  bij de gemeente ingeschrevenen stond voor een nieuwbouwkoopwoning of kavel. De verlenging geldt alléén voor nieuwe huizen in Harderweide fase II

Volgend jaar vervalt definitief het punten-registratiesysteem dat de gemeente tot maart 2018 hanteerde om de eigen inwoners zicht te bieden op een nieuwbouwwoning in de nieuwbouwwijken Waterfront en Harderweide. Een aantal ingeschreven trok hierover bij de gemeente aan de bel. Ze zijn bang dat ze door marktwerking straks niet kunnen opbieden tegen mensen van elders.

Harderwijk wil om een aantal redenen af van gemeentelijke bemoeienis bij toewijzing van nieuwe koopwoningen en bouwkavels. De belangrijkste is dat ‘een voorkeurslijst niet past bij het beeld van Harderwijk als open, ondernemende en ontspannende stad’. Ook komen door een voorkeurslijst veelal niet de jonge starters aan bod, die de gemeente ook zo graag een woning gunt.

Voor Waterfront en Harderweide stopt de voorkeursregeling op 1 januari 2022. Door een vertraging bij de ontwikkeling van Harderweide start de verkoop van (een deel van) de woningen pas na 1 januari. B en W vinden dat bij de ingeschrevenen een verwachting is gewekt. Daarom hebben ze nu besloten tot een eenmalige verlenging van de regeling, specifiek voor de koopwoningen die worden gebouwd in de tweede fase van Harderweide.

Lees ook: ‘Harderwijkers kansloos voor nieuwe koopwoning’