Een feest als vanouds

Door Petronella van het Goor - Voor Gert Reijerse en Robert van den Berg was het Oktoberfest van afgelopen zaterdagavond een feest als vanouds. Een feest dat ze de afgelopen twee jaar niet konden organiseren. "We hebben wel wat kleine dingetjes gedaan die binnen de anderhalve meter konden, zoals de Borreltuin afgelopen september, maar het laatste grote feest was het Oktoberfest van 2019", aldus Van den Berg.

De twee organisatoren hadden het gemist. De sfeer, de gezelligheid. De mensen

"Natuurlijk waren we benieuwd hoe het zou gaan. Hoe de mensen zich zouden gedragen, of ze een beetje huiverig zouden zijn voor het loslaten van de anderhalve meter. Maar het was alsof de afgelopen twee jaar er niet zijn geweest. Er werd meteen gedanst, geknuffeld. Een en al gezelligheid." Reijerse: "Er is geen verkeerd woord gevallen, geen opstootje geweest."

De doelgroep van het Oktoberfest heeft een gemiddelde leeftijd van boven de dertig. "Juist die groep heeft zich anderhalf jaar lang aan de regels gehouden en hebben de feestjes gigantisch gemist", zegt Van den Berg. Het publiek bestond uit 2500 man, grotendeels Harderwijkers. Maar ook wel een flink aantal van buiten de regio. "Deventer, Zwolle, Apeldoorn, Amersfoort. De hotels in de buurt zagen echt wel een toename in boekingen dat weekend.

Allemaal gasten in lederhosen." Op de avond zelf liep alles van een leien dakje. "We hebben goed contact met testen voor toegang in Harderwijk. Een enkeling wist niet dat de test gedurende het hele feest 24 uur geldig moest zijn, dus die moesten we even doorsturen. Ook waren er een paar zonder identiteitsbewijs, maar alles werd ter plekke opgelost en iedereen kon uiteindelijk naar binnen." Gelukkig waren de heren er op voorbereid. "We hadden wel een man of vier personeel extra. Iedereen moest eerst door de coronacheck, daarna hadden we een ticketcheck. Daar moet je op inspelen." Bang voor negatieve gevolgen van het feest zijn ze niet. "Iedereen die bij ons geweest is, zijn in de 24 uur daarvoor allemaal negatief getest of waren volledig gevaccineerd. We hebben ons aan alle regels gehouden, de bezetting was 75 procent, we hebben extra geventileerd. We denken dat we het goed hebben aangepakt."

Voor volgend jaar zijn de plannen groot. "Na de editie van 2019 wilden we het Oktoberfest grootser aanpakken. Meer ruimte, meer bezoekers, spel, attractie. Een soort Oktoberfestivalletje. Omdat het dit jaar zo lang onzeker bleef, hebben we het gehouden zoals het was, maar die plannen zetten we zeker door naar volgend jaar."

Ook de komende maanden zijn de evenementorganisatoren druk. "We zijn bezig met een kleinschalig feest rond Kerst, een soort kerstborrel. Maar dat is natuurlijk extra, dus daar moeten we eerst de vergunningen voor krijgen." Ook Boulevard op Stelten, het jaarlijkse feest in mei, komt er in 2022 weer. "Dat willen we ook uitbreiden met een extra stage, een ander genre erbij." Het idee dat de heren (samen met andere partijen) voor de haven hadden, wordt doorgeschoven naar volgend jaar. "Een pop-meets-classic concert in de haven." Genoeg te doen in Harderwijk.

Oktoberfest 2021 Harderwijk